No hej, ale nebolo by fajn nechať to rozhodnutie na tej žene? Či je lepšie rovno to zakázať, resp. neumožniť? Zákazom sa toho fakt moc nevyrieši, tak si tá žena, ak jej tikajú biologické hodiny a naozaj po tom dieťati túži, pomôže inak. Môže síce zabezpečiť dieťaťu príbuzenstvo, ale to automaticky neznamená, že to dieťa s tým príbuzenstvom aj bude mať nejaké vzťahy.
Co vás dneska vážně nas...namíchlo?
Já osobně si o umělém oplpodnění obecně nemyslím nic dobrého. Když někdo nemůže mít děti, tak to má asi nějaký důvod ..., přesto chápu, že někdo se snaží tento hendikep obejít. Ale proč by toto mělo být umožněno jen vybrané skupině lidí?
Umělé oplodnění je něco, do čeho bych asi nikdy nešla, možná tak jednou, jak jinak nejsem fatalistka, mám pocit, že má neplodnost by byla něco jako vyšší znamení, a navíc je to obrovsky stresující záležitost s ne zcela jistým výsledkem. Mně osobně připadá lepší se uplatnit jako adoptivní rodič nebo pěstoun, i když tam je výsledek vlastně taky nejistý, jako u každé výchovy, že jo ![]()
sorry, ale dítě které má rozvedené rodiče má pořád oba rodiče, má babičky, dědečky, strýčky a tetičky úplně stejně dál
a znovu, já se do puntíku ztotožňuju s tímto:
"jen si nemyslim, ze ma kazdy automaticky narok, aby mu v tom medicina pomahala"
Myslíte třeba dítě z rozvedené rodiny, dke matka dítě "půjčuje" otci jednou za 14 dní, jo? ten vztah musí být fakt super........ Případy zavržených rodičů nebo rodičů absolutně se nehlásících neexistují.
I to dítě od ejdné matky má prarodiče, tetičky, strýčky. Navíc nikdo neříká, že mtka zůstane do konce života sama.
BTW s tou pomocí medicíny můžeš úplně stejně argumentovat i u párů - když jim to nejde, tak proč by jim medicína měla pomáhat? přeci nárok na dítě není automatický...... Podle mého když už se pomáhá jedněm, je dobré to umožnit i jiným. A jsem přesvědčená o tom, že většina žen chce dítě s partnerem, ne se zkumavkou, takže by to byla fakt zadní vrátka. Plus by to pomohlo lesbičkám.
Dneska kdo má peníze tak nemá problém zajet si do země, dke to povoleno je a vrátit se těhotný, jaksk těhotenství došlo nikdo zkoumat nebude. Tohle by jen zmírniloř ekněme ekonomické rozdíly v možnostech.
Já možná situaci těch žen momentálně víc chápu, protože jsme ve fázi snažení se o dítě kdy já po tom dítěti fakt toužím. takže dokážu tu touhu pochopit. Koneckonců, je to biologicky přirozené.
Zatímco dítě, které má pouze jednoho rodiče žije ve vakuu?
Proč v dnešní době, kdy má každý nárok, aby mu medicína dopomohla k ploššími pupku liposukci nebo k bujnejsimu poprsi, nemá mít nárok na to, aby mu medicína pomohla se rozmnožit?
Tak! A na tvorbu detí sa stanoví poradovník
Iba vybrané páry, prešetrené až do 10teho kolena budú mať nárok na plodenie detí
Asi tak, vytvoříme povolenky pro možnost se rozmnožit
BTW mám pocit, že jsem to četla v nějakém utpickém románu, možná v My od Zamjatina (tam měli minimálně povolenky na sex)......
já myslím že jsem to napsala dost jasně. stát se může cokoliv, ale blbost je to předem podporovat. asi jako by se ta žena nechala oplodnit až potom co ji muž opustil. fakt ať si každý dělá co libo, jen teda po svým a za svý, neže ti to stát garantuje.
Jenže dneska si single žena nemůže to IVF zaplatit ani z vlastní kapsy...... Já sjem ochotná diskutovat, zda je ok či ne, aby se to paltilo ze zdravotního pojištění, ale dneska si to prostě ani kdyby nastokrát chtěla v ČR zaplatit nemůže. Bez podpisu partnera prostě smůla.
ono s tím "zatrhnutím" nebo jak píše Krehutka v současné době single žena nemůže umělé oplodnění vůbec podstoupit, prostě k tomu že lékař nepřistoupí, protože by porušil zákon
asi je potíž v tom našem zdravotnictví celkově, netuším jak by se dalo něco takového oddělit, protože pokud jsou opravdu ženy/dvojice které mají ten NÁROK tak jak chceš do toho vmáčknout někoho kdo si to může zaplatit extra? že když bude víc platit půjde přednostně atd? neříkám že je na tom apriori něco špatného, ale že to nezapadá do systému veřejného zdravotnictví tak jak u nás funguje. takže fakt nevím.
Prima, takže se začne nově kšeftovat s "podpisy"
.
Prima, takže se začne nově kšeftovat s "podpisy"
.
To už se prý kšeftuje...... Ono i dneska si při troše štěstí mohou single-ženy zajistit IVF, ale je to prostě v "šedé zoně", na některých klinikách je prý možné přivést si "jakoby partnera" co to pdoepíše.... Ale jak to funguje reálně to fakt netuším. Ale vzhledem k tomu,ž e u nás na pomezí legality funguje i náhradní mateřství tak si dovedu představit, že se slušným kapitálems e dá vyřeši i toto.
Ale mě osobně se teda tyhle pololegitimní praktiky fakt nelíbí, bila bych radši, dkyby to bylo pořádně ošetřeno a umožněno, než to sice nezakázat ale nijak neupravovat....
Nějak ti nerozumím. Mám dojem, že na pokladnu vždy bylo jen pár pokusů a hodně věcí se hradilo (detaily neznám, prodávám, jak jsem koupila), ale teď by měl tedy platit absolutní zákaz pro singl ženy.
My sa na tom teraz smejeme, ale nie je vylúčené, že tak dopadneme (aby som sa teda už radšej šla postaviť do rady na tú povolenku lol
)
no vidíš a já si právě myslím opak
"dkyby to bylo pořádně ošetřeno a umožněno, než to sice nezakázat ale nijak neupravovat...."
já mám za to, že začít s tím kolotočem (první pokusy na kasu a pak dál za svý) se dalo vždycky jen v případě manželských párů. teda nemám žádnou bližší zkušenost ale tak nějak jsem to pochopila. no a takhle bych to taky zachovala a nic bych na tom neměnila.
Nějak ti nerozumím. Mám dojem, že na pokladnu vždy bylo jen pár pokusů a hodně věcí se hradilo (detaily neznám, prodávám, jak jsem koupila), ale teď by měl tedy platit absolutní zákaz pro singl ženy.
"zákaz" platil už předtím, teď šlo o to, umožnit oplodnění i single ženám a toto neprošlo.
Detaily neznám. Každopádně, celé mi to přijde na hlavu a nefér vůči ženám, které dítě chtějí, nemohou ho mít přirozenou cestou, ale bohužel nemají správného partnera.
Díky za vysvětlení.
btw, mám za to, že stejné podmínky by měly být i po finanční stránce... netuším detaily toho, jak je to teď (za co, po kolika pokusech se platí, atd.), single je stejný pojištěnec jako vdaná, takže pokud platí pojištění, měly by dostat totéž...
stejně tak by mohly obě jít na nějakou private kliniku, kde zaplatí a budou dřív na řadě, třeba...
jak nefér? mít dítě bez chlapa je "fér"?:-O jako jo můžeš si zakoupit plochý břicho nebo velký kozy, ale dítě? to je prostě už za hranicí toho co je pro mě přijatelné. znovu říkám, že bych to nikomu nechtěla zakázat, jen pokud bych já měla volit ať už politika který to odhlasuje nebo sama měla právo o tom hlasovat, budu prostě za to, aby se ve veřejném zdravotnictví takové věci státem nepodporovaly.
sorry, ale dítě které má rozvedené rodiče má pořád oba rodiče, má babičky, dědečky, strýčky a tetičky úplně stejně dál
a znovu, já se do puntíku ztotožňuju s tímto:
"jen si nemyslim, ze ma kazdy automaticky narok, aby mu v tom medicina pomahala"
Tetičky a babičky má i in vitro dítě singl matky ne? Jinak teda já bych si troufala tvrdit, že nárok mají mít všichni nebo nikdo. A tak naštěstí žijeme v globalizovaném světě, stačí vyrazit do světa![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.