Co vás dneska vážně nas...namíchlo?

21. zaří 2015 11:38
Offline Krehutka blogger
3528 příspěvků moje polička 26. dubna 2017 17:34

Já ti asi pořád nerozumím. Nechceš to nikomu zakazovat, ale pokud je oplodnění pouze na povolení, které dostane jen žena splňující určité parametry ( zadanost a věk), tak to se facto ostatním ženám zakazujes.

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 26. dubna 2017 17:35
Reakce na whiskas:

Nějak ti nerozumím. Mám dojem, že na pokladnu vždy bylo jen pár pokusů a hodně věcí se hradilo (detaily neznám, prodávám, jak jsem koupila), ale teď by měl tedy platit absolutní zákaz pro singl ženy. 

Na pokladnu jsou jen 3 pokusy IVF do dne 39.narozenin ženy, přičemž placené jsou procedury, ale léky si obvykle hradí žena sama. jeden pokus vychází cca na 20-30 tisíc, k IVF musí dojít do 3 měsíců od schválení pojišťovnou. Pak ještě hradí pojišťovna několik pokusů umnělé inseminace a taky zavedení zmrzlých embryí (když se ze stimulace v rámci IVF povede vytvořit více životaschopných embryí, tak se zbylá zmrazí a paks e zavádějí při dalších pokusech bez nutnosti hormonální stimulace matky). Pokud je ženě nad 39, tak si hradí pár vše.

Každopádně jakékoliv pokusy o oplodnění v centru asistované reprodukce je možné provést jen pokud souhlas podepíše žena a její partner (není nutné manželství). Takže single-ženě bez podpisu muže prostě oficiálně IVF provést nemohou. Spermie od dárců se využívají pro páry, kde je mužovo sperma nevyhovující.

Takže absolutní zákaz pro single ženy již platí (pokud nějak nevykupčí podpis nějakého muže a nedomluvís e s doktory, že zfalšují použitelsnost mužových spermií), nová úprava zákona měla právě tento zákaz zrušit.

informace například zde: http://www.zdravotnickydenik.cz/2017/03/umele-oplodnene-pujde-i-bez-partnera-schvalil-zdravotnicky-vybor/

Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 26. dubna 2017 17:35
Reakce na nolita:

Souhlas!

Offline viktorka_od splavu
49356 příspěvků moje polička 26. dubna 2017 17:35
Reakce na nolita:

no ono se to na privátních klinikách dělá, jenže i ty jsou v síti veřejného zdravotnictví a spoustu té péče tam platí pojišťovny, což je logický, protože žena co nemůže otěhotnět je asi obvykle nějak nemocná a má nárok se léčit z pojištění. jenže žena která nemá s kým otěhotnět není nemocná, tak co by si tak asi měla léčit?

Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 26. dubna 2017 17:36

jak nefér? mít dítě bez chlapa je "fér"?:-O jako jo můžeš si zakoupit plochý břicho nebo velký kozy, ale dítě? to je prostě už za hranicí toho co je pro mě přijatelné. znovu říkám, že bych to nikomu nechtěla zakázat, jen pokud bych já měla volit ať už politika který to odhlasuje nebo sama měla právo o tom hlasovat, budu prostě za to, aby se ve veřejném zdravotnictví takové věci státem nepodporovaly.

Počkej, takže, když si dítě zakoupí vdaná (v tu chvíli vdaná, neb nic nemusí trvat věčně)je to o.k., zatímco, když si ho chce koupit svobodná, tak je to špatně? A teď pominu, že by to bylo hrazeno pojišťovnou, ale proč by vdaná žena měla mít na dítě "nárok" a svobodná nikoli? 

Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 26. dubna 2017 17:37

A co ta, která nemůže přirozeně otěhotnět?

49356 příspěvků moje polička 26. dubna 2017 17:38
Reakce na Krehutka:

viz můj předchozí příspěvek. umělé oplodnění ženy, která by mohla otěhotnět, ale nemá s kým, prostě není léčba. čistě teoreticky by to mohl provádět nějaký inseminační technik (jako zní to hrozně já nechci nikoho urazit, ale domáhat se "léčení" něčeho co neexistuje je trochu mimo)

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 26. dubna 2017 17:38

Tady je například popsaný způsob, jak je možné ten zákon v současnosti obejít:

"Dnes a denně se v ambulancích setkáváme se ženami, které mají mezi třicítkou a čtyřicítkou neúspěšné vztahy, ale dítě si hodlají pořídit. Nuťte je, ať si někoho najdou na ulici. Pokud je to inteligentní dáma, tak to nakonec ve sto procentech dospěje k tomu, že jde do IVF centra, které požaduje partnera. To může být ze zákona bratranec nebo strýc, takže se s ním domluví, protože to je nejbližší příbuzný, s nímž to jde a u kterého ví, že se s ním nebude soudit. Je to o tom, aby se nasmlouvali, že po něm nebude chtít výživné a udá ho jako otce dítěte. Takových pacientek mám desítky, možná stovky. Tento návrh se to pokouší legalizovat,“ vysvětluje gynekolog Pavel Antonín (ČSSD)."

Pro mě je absurdní, že je ok, aby v centru asistované reprodukce figuroval jako partner ženin bratranec anebo strýc (teoreticky by genetická příbuznost rodičů mohla vést k poškození plodu), ale single matky mají prostě smůlu.

Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 26. dubna 2017 17:39

Ale tady šlo myslím o single + neplodná. Ta, která s plodností nemá problém si jistě nějak pomůže sama a levněji .

49356 příspěvků moje polička 26. dubna 2017 17:39
Reakce na whiskas:

na dítě nemá nárok nikdo. ale naše zdravotnictví tu co nemůže přirozeně otěhotnět může zkusit léčit... a tím bych to asi uzavřela, už se točíme v kruhu

Offline Krehutka blogger
3528 příspěvků moje polička 26. dubna 2017 17:39

Zakon o specifických zdravotních službách:

§ 6

(1) Umělé oplodnění lze provést ženě v jejím plodném věku, pokud její věk nepřekročil 49 let, a to na základě písemné žádosti ženy a muže, kteří tuto zdravotní službu hodlají podstoupit společně (dále jen „neplodný pár“). Žádost neplodného páru žádajícího o umělé oplodnění nesmí být starší než 6 měsíců; je součástí zdravotnické dokumentace vedené o ženě.

(2) Umělé oplodnění nelze provést ženě, která má k muži, s nímž předložila žádost podle odstavce 1, příbuzenský vztah vylučující podle jiného právního předpisu uzavření manželství.

Offline dzizisketa
8961 příspěvků moje polička 26. dubna 2017 17:40

Tak zdravotní pojištění pokrývá i prevenci, nejde vždy jen o léčbu.

V tomto případě se jedná o kliniky asistované reprodukce, de facto neplodnost neléčí.

Offline Krehutka blogger
3528 příspěvků moje polička 26. dubna 2017 17:40

Ok. Nesouhlasím, ale chápu postoj.

Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 26. dubna 2017 17:41
Reakce na A666:

To zní dost hrůzně. 

49356 příspěvků moje polička 26. dubna 2017 17:41
Reakce na Krehutka:

díky.

Offline nolita
6513 příspěvků moje polička 26. dubna 2017 17:41

ale tady jde o to mít nebo nemít dítě v situaci, když to bez oplodnění nejde...

umělé oplodnění tu ženinu (mužovu) nemoc přece taky nevyléčí, taky nejde o léčbu,  ale umožní jim mít dítě. Takže sice chápu tvoji výchozí premisu, ale úplně mi na danou situaci nepasuje... 

edit: překlep

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 26. dubna 2017 17:42

no vidíš a já si právě myslím opak

"dkyby to bylo pořádně ošetřeno a umožněno, než to sice nezakázat ale nijak neupravovat...."

Takže pdole Tebe je lepší obcházet zákon napříkald udáním svého strýce/bratrance jako otce dítěte než aby se to právně legalizovalo? Tyhle jevy se stejně budou dít, ženy si o možnostech jak to obejít poradí v různých uzavřených diskuzích. % těch případů ve výsledku legalizace obvykle nezvýší, jen jim umožní si to odbýt bez pokoutného obcházení po mezích zákona. A v některých případech (například náhradní mateřství)ú je legalizace spojená s jasně danými podmínkami prostě vyloženě žádoucí a nutná.

ve výsledku mi přijde strašně pokrytecký princip - jen ať si to klidně provozují obcházením zákona, ale ať to není oficiálně zlegalizované.......

Offline Potrefenáhusa
38866 příspěvků moje polička 26. dubna 2017 17:42

hm....a jak se pozná, že žena, která nemá partnera, nemůže přirozeně otěhotnět???

Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 26. dubna 2017 17:42

na dítě nemá nárok nikdo. ale naše zdravotnictví tu co nemůže přirozeně otěhotnět může zkusit léčit... a tím bych to asi uzavřela, už se točíme v kruhu

A to se tedy léčí jen ty vdané  ...? O.k., sorry, nedalo mi to. 

Offline Potrefenáhusa
38866 příspěvků moje polička 26. dubna 2017 17:44
Reakce na whiskas:

Ale tady šlo myslím o single + neplodná. Ta, která s plodností nemá problém si jistě nějak pomůže sama a levněji .

no mě třeba tyhle návrhy přijdou dost nechutný a chápu, že na to prostě každá nemá žaludek...