Mně rovněž, ale právě proto si myslím, že by měla být možná jiná cesta. ![]()
Co vás dneska vážně nas...namíchlo?
ve výsledku mi přijde strašně pokrytecký princip - jen ať si to klidně provozují obcházením zákona, ale ať to není oficiálně zlegalizované.......
to je dost přesné ... ![]()
Obecně nechápu, proč zakazovat něco co není řekněme společensky škodlivé, OK vznikne dítě bez druhého živitele, potenciální příjemce sociálních dávek, ale těch vzniká...
Umělé oplodnění je něco, do čeho bych asi nikdy nešla, možná tak jednou, jak jinak nejsem fatalistka, mám pocit, že má neplodnost by byla něco jako vyšší znamení, a navíc je to obrovsky stresující záležitost s ne zcela jistým výsledkem. Mně osobně připadá lepší se uplatnit jako adoptivní rodič nebo pěstoun, i když tam je výsledek vlastně taky nejistý, jako u každé výchovy, že jo ![]()
dzisketko, ono je to těžké. Spousta lidí chce prostě dítě se svým partnerem, aby to bylo jejich společné dítě (u ěm se třeba touha po dítěti objevila až po tom co jsme s manželem spolu začali žít) a dokud ta šance je, tak se jí chtějí chopit. Ono IVF nemá zas tak brutální neúspěšnost, je to kolem 30-40%. Já bych třeba začala váhat ve chvíli, kdy by už třeba byly potřeba darovaná vajíčka/spermie, ale zase spousta žen cche cítit ten živto, co v nich roste........
V neposlední řadě genetické vyšetření embrya ještě před transplantací do dělohy umožňuje mít zdravé děti lidem s určitými genetickými odchylkami bez toho, aby museli riskovat narození nemocnýchd ětí enbo časté potraty.
Každopádně i sama adopce je strašně stresující (už jen proto,ž e u IVF si stres odbudeš jen na začátku, u adopce ho máš celou dobu dospívání dítěte - už jen kvůli reakcím okolí, reakci dítěte atd.) a pěstounství, dke to dítě nemáš vlastně ani jisté je možná pro bezdětné rodiny ještě horší.
Tahle diskuze proběhla už na mp. Myslím, že tam padaly názory typu: dělala karieru a teď chce dítě, rozmařilka, žádný takový, to si zaslouží jen vdaná' - volně řečeno..
V souvislosti s tématem mě zajímalo, jake parametry musí splňovat dárce spermatu. První odkaz, který mi Google vyplivl:
Nabídka dárcovského spermatu k oplodněni
Komu je tato služba určena?
Neplodným párům a ženám bez partnera.
Upozorňujeme, že v souladu s platnými právními předpisy mohou o provedení oplodnění s využitím dárcovského spermatu v České republice písemně žádat pouze neplodné páry, tj. žena a muž (nemusí jít o manžele), který se poté stane „legálním“ otcem narozeného dítěte.
Ženy bez partnera (single woman) se mohou nechat oplodnit dárcovským spermatem bez účasti partnera („legálního“ otce) v zahraničí. V případě zájmu o tuto službu nás s důvěrou kontaktujte.
https://www.myspermbank.cz/cs/sluzby/darovani-spermatu.html
A odkaz na e-shop : http://eshop.myspermbank.cz. (za povšimnutí spojí i uvedení astrologického znamení v údajích o dárci ![]()
Jinak já souhlasím s tím, že je to každýho věc.
dzizisketa no prave tady se neda najit jeden recept pro kazdeho a taky upozornuji, ze ja bych delala tohle.. pak moc nefunguje. neco o te neplodnosti vim. psychicke dopady se srovnavaji s onkologickym onemocnenim a lidi proste v techto stresovych situacich reaguji ruzne a jsou pro ne vhodna jina reseni. ale kdo to neresil, tezko to chape.
ono s tím "zatrhnutím" nebo jak píše Krehutka v současné době single žena nemůže umělé oplodnění vůbec podstoupit, prostě k tomu že lékař nepřistoupí, protože by porušil zákon
asi je potíž v tom našem zdravotnictví celkově, netuším jak by se dalo něco takového oddělit, protože pokud jsou opravdu ženy/dvojice které mají ten NÁROK tak jak chceš do toho vmáčknout někoho kdo si to může zaplatit extra? že když bude víc platit půjde přednostně atd? neříkám že je na tom apriori něco špatného, ale že to nezapadá do systému veřejného zdravotnictví tak jak u nás funguje. takže fakt nevím.
zrovna co se týče IVF, tak je poměrně dost klinik, takže čekací doby jsou rozhodně kratší než na nějaké operace... Navíc i páry si mohou (lépe řečeno po překročení věkového limitu musí) celé IVF hradit sami, takže tyhle Tebou předpokládané praktiky se mohou dít již dnes (jakože se co vím nikde moc nedějou).
navíc když Ti přijde do CARu pár, tak se nejprve provádí xy vyšetření, aby se prověřilo, zda to není problém zvládnutelný jinak (někdy stačí léky či lehký operační zákrok třeba kvůli srůstům/cystám) a teprve pak se případně přistupuje k inseminaci anebo IVF (dle toho, co se zjistí z vyšetření). Oproti tomu single žena by šla rovnou na inseminaci a pak případně na IVF....... Byla by tudíž nejspíše hotová dřív, než by se s ní zároveň přišlí páry dostaly k těmto procedurám.
Já jsem psala o sobě, že existují lidi, ve kterých není potřeba se rozsévat asi tak silná.
dzizisketa no prave tady se neda najit jeden recept pro kazdeho a taky upozornuji, ze ja bych delala tohle.. pak moc nefunguje. neco o te neplodnosti vim. psychicke dopady se srovnavaji s onkologickym onemocnenim a lidi proste v techto stresovych situacich reaguji ruzne a jsou pro ne vhodna jina reseni. ale kdo to neresil, tezko to chape.
Souhlasím, protože ono se fakt jinak teoretizuje, když se to člověka netýká a jinak se to řeší, když je v tom až po uši.
Spíše sjem chtěla dzisketce nastínit, proč pro někoho může být lepší řešení IVF.
V souvislosti s tématem mě zajímalo, jake parametry musí splňovat dárce spermatu. První odkaz, který mi Google vyplivl:
Nabídka dárcovského spermatu k oplodněni
Komu je tato služba určena?
Neplodným párům a ženám bez partnera.
Upozorňujeme, že v souladu s platnými právními předpisy mohou o provedení oplodnění s využitím dárcovského spermatu v České republice písemně žádat pouze neplodné páry, tj. žena a muž (nemusí jít o manžele), který se poté stane „legálním“ otcem narozeného dítěte.
Ženy bez partnera (single woman) se mohou nechat oplodnit dárcovským spermatem bez účasti partnera („legálního“ otce) v zahraničí. V případě zájmu o tuto službu nás s důvěrou kontaktujte.
https://www.myspermbank.cz/cs/sluzby/darovani-spermatu.html
A odkaz na e-shop : http://eshop.myspermbank.cz. (za povšimnutí spojí i uvedení astrologického znamení v údajích o dárci ![]()
To je prostě to tancování na hraně zákona, no........
a ja pisu o tom, ze toto se uvidi vzdy az v te situaci, dopredu si muzeme namlouvat, co chceme. u meho byvaleho potreba rozsevat nebyla silna tak, ze by ustal IVF, ale radsi volil rozvod. ja nez rozvod radsi IVF nebo bez deti, ale jaksi jsme se na tom nedomluvili.
Co kdybychom vošetřili i přirozené početí sezdaných párů, prosazovala bych psychotesty a posouzení bonity a trestního rejstříku, nemáš dostatečný příjmy a jsi hysterka a drobné krádeže? Zapomeň, vy se množit nebudete!
Jasně, já si vždycky názory na různé věci losuju z klobouku, vlastně nemám žádný život a žádné zkušenosti ani problémy, na kterých bych je získala.
tak ono uplne staci prosta statistika, ze priblizne 5-10 procent deti je vychovavano otcem, ktery neni jejich biologickym otcem (a ted nemyslim druheho manzela). meli bychom se mnozist pod statnim dohledem proste, toto je hrozny bordel.
na dítě nemá nárok nikdo. ale naše zdravotnictví tu co nemůže přirozeně otěhotnět může zkusit léčit... a tím bych to asi uzavřela, už se točíme v kruhu
Ono se dost těžko hodnotí, zda je IVF léčba nebo ne. Je totiž možné, že daný muž a žena by s rozmnožením s jinými jedinci neměli problém, ale u nich dvou dohromady to nefunguje.... Sice se IVF označuje jako léčba neplodnosti ale je to spíše "obejití" aktuální neplodnosti, jsou ženy, co po prvním dítěti pomocí IVF počnou druhé se stejným partnerem bez problému a jsou ženy, co jinou možnost než IVF nemají.....
To je prostě to tancování na hraně zákona, no........
Mě jenom nenapadlo, že je to jednodušší než zařídit dovolenou s CK.
jeste jednou a pomalu: rozhodnuti co udelam v nejake zlomove zivotni situaci se neda vetsinou naplanovat, lhostejno kolik zivotnich zkusenosti uz mam. bud si byla v situaci chci dite a nemuzu jej mit nebo ne. ale ta zkusenost je fakt neprenosna. navic v tomhle do toho vstupuje taky partner a ten ma k tomu co rict.
to je stejne jako si rict, co bych delala az uvidim topiciho se. muzu si malovat jak bych mu bravurne zvladla pomoct a stejne by se to rozhodla az tam v kontextu te situace. to neni nic proti tobe, to je normalni lidske prozivani a reakce. nektere veci se nedaji naplanovat, neco lze nacvicit a neco ani to ne.
Tak znovu a pomalu: fakt nepotřebuju tvoje poučky o tom, jak život funguje.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.