No jo, ale ten někdo si podpisem zřejmě zajistí vyživovací povinnost či ne?
Co vás dneska vážně nas...namíchlo?
No to je docela zajímavá otázka a nevím, jestli to už někdo řešil soudně. Kdybych byla soudce, minimálně vyživovací povinnost bych v zájmu dítěte priznala. Rodičovská práva nevím, to by záleželo na situaci.
Když povinnosti, tak i práva, ne? Podle mě ten podpis neslouží k ničemu jinému než k případnému přiřknutí vyživovací povinnosti.
No v rodinném právu to tak nemusí být vždycky. Hlavní je zájem dítěte, takže pokud by bylo zhodnoceno,že je v zájmu dítěte, aby chlápek, který se na " početí" účastnil jen podpisem a jinak k němu dítě nemá žádný vztah, nemel rozhodovací a výchovný podil na jeho životě, tak prostě bude jenom platit. Omezení nebo zbavení rodičovských práv nemá vliv na vyživovací povinnost ( v praxi je samozřejmě často problém nějaké peníze vyrazit, ale to je zas jiný příběh).
To sa myslím dá zazmluvniť medzi nimi dvoma.
Konieckoncov, koľko rozvedených žien sa oficiálne vzdá výživného po rôznych nátlakových akciách ex- "otcov"...
Ale bližšie netuším, nikdy som sa o to nejako extra nezaujímala.
To pochybuju, výživné je právo dítěte, matka se ho nemá co vzdávat, soud by byl na straně dítěte, tedy i její. Nejde o dohodu, ta může být třeba zlatá, ale když si to matka rozmyslí, soud výživné stanoví.
Primárně to tak je, navíc pokud někdo nechce platit, v naprosté většině se nechce ani starat se obávám. A právě že si myslím, že se nejedná o "jen podpis", teoreticky ta výpomoc a fiktivní partnerství může pána přijít velice draho.
rodinné právo nedělám, ale nemyslím si, že by taková dohoda pak byla vymahatelná, takže pokud by si to následně matka rozmyslela a výživné chtěla, nebo si to rozmyslel otec a požadoval styk s dítětem, tak určitě mají šanci... je to prostě risk za to obejití zákazu. tím spíš by dávalo smysl umělé oplodnění povolit i pro single, spousta problémů by odpadla...
Fakt nemám tušenia, len viem, že jedno aj druhé sa deje.
Vsadím boty, že je to přesně tak.
Ono je to i určitý alibi/pojistka právě pro ten opatrnej stát - aby náhodou nemusel někomu něco platit. Z toho podpisu se už pan otec nevyzuje, řekla bych.
Souhlas.
jj, to je mi jasné... jen jsem chtěla říct, že právně ta situace mezi nimi vyřešena není, i když si myslí, že jo ...
Některých budoucích práv se vzdát nelze, i kdybys podepsala tisíc dohod a smluv. Tedy nevím, jak je to nyní s NOZ...
Ti chlapi hrozně riskujou, já na jejich místě bych do toho nešla.
No...ale to sa predsa týka aj detí z umelého oplodnenia v manželstve, keď musia využiť darcovské spermie
.
Alebo myslíš, že tým by sa ten fakt mal zatajovať?
Asi jsi špatně četla. Tajit se rozhodně nemá nic. Právo na oba rodiče podle mě znamená, že má dítě nezpochybnitelné právo znát oba své biologické rodiče. Kromě jiných je to důležité i ze zdravotních důvodů. A vůbec nezáleží na tom, jestli se dítě narodí v manželství nebo ne. Ať si každý dělá co chce. Pro mě by byl jakýkoli anonymní dárce vyloučený, mateřství není ruleta. Já bych to svým dětem neudělala a jsem ráda, že to nikdo neudělal mně. Nicméně nikoho neodsuzuju, každý má svá morální pravidla jiná. Ale rozhodně by pravidla státem daná měla platit pro všechny stejně. Už jen proto, že když se moc chce, tak se to stejně obejde.
Dárci spermatu jsou předpokládám přísně filtrovaní, nicméně potom tedy manželky neplodných mužů nechť na mateřství zapomenou a pokud tedy má dítě právo znát své oba rodiče celý byznys spermabank zrušit? Proč probůh, komu to škodí?
Některých budoucích práv se vzdát nelze, i kdybys podepsala tisíc dohod a smluv. Tedy nevím, jak je to nyní s NOZ...
Ti chlapi hrozně riskujou, já na jejich místě bych do toho nešla.
to je pravda.A zrovna alimentu se vzdat neda a jeste jsou vymahatelne zpetne.Takze dohod muzou mit deset,ale ten chlapek si nikdy nemuze byt jisty zda zena tu dohodu dodrzi,pravne by vyhrala.
Pseudomoralistum a pseudomoralistkam?:-)
A zejména těm co se jich to vůbec netýká![]()
No já jen, že ty vaše úvahy, které jsem citovala, jsou podobně prezentovány v té knize.
Vím o několika dětech "ze zkumavky". Oba partneři jsou zdraví, plodní, jen spolu se jim nedaří počít, s někým jiným by to možná šlo. Mají se rozvést nebo si pořídit dítě s jiným? Oni ho chtěli spolu, mají ho a jsou nevýslovně šťastní. Ono se to lehko řekně, "nikdy bych...", když podobnou situaci nemusíte řešit.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.