Neuvádí se náhodou otec dítěte až do rodného listu? Myslím, že uvolnění asistované reprodukce pro neplodné singles by naopak případné soudní spory naopak ulehčilo, než nějaké podfuky s podpisem na smlouvě s klinikou.
Co vás dneska vážně nas...namíchlo?
Já jsem nedočetla, vy jste vlastně na předchozích stránkách ohledně IVF napsala totéž, jak jsem to myslela já.
v poho.
otec se uvadi do rodneho listu, ale v pripade nesezdanych paru je to slozitejsi, musi se pred tim na matriku udelat jeden papir uznani otcovstvi - neni k tomu potreba nic jineho nez, ze chlap prijde a prihlasi se k diteti. po porodu se to musi resit soudne. jak je to s IVF nevim, ale podpis na reprodukcni klinice bude asi slouzit jako podklad pro pozdejsi urceni otcovstvi.
jinak socialka velmi nerada vidi prazdne kolonky v rodnem listu a na zeny se docela tlaci, aby otce urcili. velice casto se to i povede, pokud zena opravdu durazne netrva na svem. takze podpis na zadosti o IVF muze byt dost zasadni vec. znam kluka co na to dojel a ten se zucastnil jenom aktu oplodneni (s kamaradkou, puvodni domluva byla, ze o dite se postara sama). nakonec na dite plati a to nikde podpsan nebyl.
pravne by bylo urcite cistejsi, kbyby mohla zena pozadat sama.
Jj, přesně takt jsem to myslela. Od začátku bude jasné, že otec se nikdy uvádět nebude.
jinak k tem darovanym anonymnim spermim, mam kamaradku, ktera pecuje i o deti, ktere se narodili nejak postizene. situace, ze geneticka analyza vzorku ditete, matky a otce ukaze, ze otec nemuze byt otec, se ji stava nezridka. takze tolik k anonymni zkumavce, nekdy je biologicky otec anonymni, i kdyz jsou papiry v naprostem poradku. argument pak je: no to vite pani doktorko, jak to chodi....
ona teda neresi ty eticke aspekty, akorat prave splachla do kanalu nekolik tisic za bezcenne vysetreni.
tjo tohle mě nikdy nenapadlo, ale to jsou asi docela šílené situace... představa že se narodí nemocné dítě a navíc se prolátne že není manželovo, to teda přijde taková bokovka draho všechny zúčastněné:-(
Jak může sociálka tlačit na udání otcovství, si nějak neumím představit jak by mě chtěli nutit?
Někde jsem četla odhad, že snad 10 % otců nevychovává své biologické dítě (aniž by tedy o tom věděli). ( Nevím, co je na tom pravdy, zdroj jsem neoverovala).
"ono to všechno zřejmě půjde mimo nás a pro chlapce nejspíš najdou místo v některém dětském domově v Sovětském svazu." :P

jen slovem, takže skutečně přinutit nemůžou, když si člověk stojí za svým, tak prostě neřekne... ale taky jsem slyšela, že se to děje no... co k tomu říct, že...
Myslím, že bych si ten "nátlak" soudružky úřednice velice užila![]()
tak já bych se taky nedala, ale zase chápu, že někdo to prostě nese hůř a dá se líp ovlivnit, plus celkově nová situace s baby... jako věřím, že to není moc příjemné a holt ne každý je ranař no :-)
No jo, ale ten někdo si podpisem zřejmě zajistí vyživovací povinnost či ne?
Abych pravdu řekla, tak tady fakt netuším, jak to funguje. U nesezdaných párů je ale potřeba prohlášení o otcovství na matrice (oba rodiče musí dojít před porodem na matriku a prohlásit, že tento muž je otcem dítěte). Takže by mě zajímalo, jak by to fungovalo, pokud někdo podepíše souhlas s IVF ale následně se na tu matriku nedostaví.... Ale samozřejmě, že pokud by žena chtěla, může se toho otcovství a výživného domoci soudně. naopak předpokládám, že muž by měl šanci si vysoudit právo na dítě a klidně i střídavou péči..... Protože ten podpis na IVF se určitě bude brát jako důkaz
Já si myslím, že právě kvůli těmto rizikům se některé ženy domluví se vzdálenějším příbuzným (musí to být takový, se kterým by mohla vstoupit do manželství, třeba bratranec), protože to je přeci jen o fous "bezpečnější"
Je to prostě stejný jako s náhradním mateřstvím, všichni zůčastnění si musí vzájemně věřit, protože právně ošetřit to v současné situaci prostě nejde ![]()
Vím o několika dětech "ze zkumavky". Oba partneři jsou zdraví, plodní, jen spolu se jim nedaří počít, s někým jiným by to možná šlo. Mají se rozvést nebo si pořídit dítě s jiným? Oni ho chtěli spolu, mají ho a jsou nevýslovně šťastní. Ono se to lehko řekně, "nikdy bych...", když podobnou situaci nemusíte řešit.
Já znám zase případ, kde je genetická vada, která by mohla vést kromě komplikovaného otěhotnění i ke zvýšené míře potratů. Díky IVF a genetickému testování embryí se ta šance na zdravé, donošené těhotenství enormním způsobem zyvšuje. Ano, klasicky by možná časem taky dítě měli, ale za cenu traumat spojených třeba s 5 potraty.....
no tak zena, ktera porodi dite a nema k nemu otce, neni vzdy odhodlana uspesna ctyricatnicka. a po tom porodu je to vsechno takove vic rozkolisane vcetne emoci. trochu sikovna pani tu rodicku docela rychle spracuje, velka cast vymekne uz v porodnici. ale kontretne toto je v zajmu toho ditete, ktere v tu chvili ta socialka haji.
Volič ANO by mi jistě tvrdil, že je to běžná praxe
Mně je jen divné, že se ty věci objevujou až teď a ne v době, kdy chtěl Sobotka Babiše do koalice, protože by bez něj nesestavil vládu.
To je mi vcelku jedno, stejně jako tyhle fakta jeho voličům bohužel
Jen pro pořádek - já jsem ho nevolila. Jen mi dost vadí, jak se to všechno vytahuje až teď před volbama.
Pokud to na ně bude mít vliv, jaký bych si představovala, tak to vítám.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.