Jak drsně složitý? To by mě dost zajímalo.
Co Vám dnes udělalo radost.?.
Jak drsně složitý? To by mě dost zajímalo.
Ano, ano, mě by to taky zajímalo.
Jinak o japonské etiketě jsem kdysi četla nějaký článek a pamatuji si z něj jen to, že není slušné vybalovat dary ve společnosti ostatních dárců, aby nedošlo k nežádoucímu poměřování. Nevím, ale jestli je to pravda:-)
No oni maji na ty dary navazane spousty ritualu...Dary se davaji u temer kazde prilezitosti, navic k nekterym jsou vhodne jen urcite konkretni typy darku, i kdyz dnes uz se to uplne nedodrzuje (treba novym sousedum se driv nosily na privitani tusim uterky). Darek nesmi byt uplne bezceny, abyste dala najevo, ze si protejsku vazite, ale zase ne moc cenny, abyste ho neuvedla do rozpaku. Za darek se dekuje vetsinou 2x-pri predani a znovu pri nejblizsim setkani. Taky je vhodne darek oplatit-a zase je vyssi divci co a v jake hodnote. A to vubec nemluvim o tom, ze obal je velmi dulezity, kolikrat vic nez darek
Nastesti vuci cizincum jsou velmi tolerantni ( jsme proste takova zviratka, ktrera nevi, co se patri...:-)
Jo, to zni hodne japonsky
, ale taky to uz dnes nebude uplne striktni.
O tom balení jsem slyšela - prý speciální lakované krabičky nebo hedvábné šátky, ale že snad záleželo i na vzoru? Je to asi věda. Kdysi jsem četla, že kimona měla zvláštní vzory na různá roční období a ještě pro svátky v těch obdobích zase jiná... teď to možná tak není. A nebo lpí Japonci na těch starých tradicích?
Díky za exkurz, ráda se dozvím něco zajímavého. Ale ty zásady mají něco do sebe, když se nad tím zamyslím, tak dost z toho se vlastně snažím dodržovat. Až teda na nošení utěrek sousedům. Jo a v balení také nevynikám, mám doma sbírku dárkových taštiček, které nemám srdce vyhodit a recykluji je, občas naneštěstí i s původní visačkou![]()
Určitě na nich dnes nelpí, zvlášť ve městech, ale ten princip nošení dárků zůstává, hlavně to oplácení, které musí být přísně úměrné. S kimony je to také tak :-) Zvyky se dodržují spíš na vesnicích, ale oni se zase dost o tu historii zajímají, třeba holky chodí do "kurzů oblékání kimona" :-) Navíc mají spoustu svátků, kdy se kimona dají provětrat. A jsou krásná a slušivá, takže je to takové lákavější, než se oblékat třeba do kroje u nás, myslím (nic proti krojům pochopitelně).
Jinak na balení jsou Japonci opravdu mistři, i totální drobnost umí krásně zabalit.
Je to fakt zajímavé, dík za nahlédnutí do "jiného světa".
mnou balene darky vypadaji vselijak (s japoncem by to asi seklo na miste:-)) ale ty tasticky fakt nemam rada. pro me je to znamka toho, ze jsem si s tim proste nechtela davat praci, ze mi bylo lino darek zabalit (nebo tomu darci). no
takze neco koupim v obchode, nebo mi to rovnou dovezou z eshopu az pod nos, strcim to do pytliku a tu mas darek...hm.
S tím souhlasím (a taky neumím balit). Do tašek dávám jen dárky, které nejsou "skutečné", třeba když dovezu nějakou drobnost kamarádce z dovolené a podobně-prostě ve chvíli, kdy cítím, že by zabalený dárek dotyčného uvedl do rozpaků, protože zabalení tomu dává takový důležitý ráz (nevím jestli to správně vysvětluju, ale snad to chápete).
jj presne tak to myslim
Také na to nejsem pyšná. Ale i tak jsem to myslím s balením dotáhla nejdál z rodiny. Rodiče se s tím nikdy nepárali, zapomenuté cenovky bývají téměř pravidlem a například narozeninové dárky se nebalí vůbec, případně právě do té papírové tašky, zpravidla s vánočními či jinými nepřiléhavými motivy. Ale je to škoda, některé věci by se neměly odbývat.
Ještě mě napadla taková zajímavost, nositelkami, nebo udržovatelkami tady těch tradicí jsou v Japonsku velkou měrou gejši (škoda, že už téměř na vymření). Vyprávěla známá-totálně moderní Japonka z Tokia (původem někde z vnitrozemí), jak jí umřel dědeček, její rodiče už v té době nežili a on byl v podstatě jediný blízký příbuzný. Byl tuším právník, to není úplně podstatné, ale byla to taková "nóbl rodina". Prý jí přišel na ručním papíře velmi krásný soustrastný dopis z nějaké čajovny z dědečkova bydliště, s tím, že by jim bylo ctí se postarat o pohřeb. Odmítly si nechat zaplatit a prý to byl pohřeb s velkým "P", opravdu tradiční a důstojný (a plný žen v luxusních hedvábných kimonech), no prý si připadala jak ve snu, totálně jiný svět. :-) Sama říkala, že nevěřila, že by něco takového bylo ještě dnes možné.
Jinak setkat se s opravdovými gejšami je pro běžného Japonce téměř nemožné (nemyslím tím na ulici, ale opravdu být s nimi v kontaktu) a extrémně drahé, cena gejši se prý pohybuje v řádech statisíců korun. Myslím, že jste říkala, že jste měli v Kyotu nějaké setkání nebo vystoupení? To vám závidím!
Bylo to v divadle, takové echt pro turisty. Nejdřív předvádění čajového obřadu a pak taneční vystoupení. To asi byly spíš jen tanečnice, opravdové fungující gejši by asi na něco podobného neměly čas a ani by je to asi nezajímalo finančně. Ale bylo to hezké, ukázka, jak to kdysi vypadalo.
mnou balene darky vypadaji vselijak (s japoncem by to asi seklo na miste:-)) ale ty tasticky fakt nemam rada. pro me je to znamka toho, ze jsem si s tim proste nechtela davat praci, ze mi bylo lino darek zabalit (nebo tomu darci). no
takze neco koupim v obchode, nebo mi to rovnou dovezou z eshopu az pod nos, strcim to do pytliku a tu mas darek...hm.
já jsem jednou dostala pod stromečkem dárek - kartonovou krabici tak, jak přišla z eshopu, normálně s nalepenýma adresnýma štítkama, nerozbalené, uvnitř faktura :) zlatá dárková taštička!
se snažím nebýt cimprlich, každý nemá balení dárků jako koníčka, ale tak nějakou snahu bych viděla ráda. Kór když posledních pár let mám pocit, že jen posílám maily přímo s odkazy na dané zboží (dokonce to někdy i vložím do košíku a pošlu i odkaz na osobní odběry, pokud jsou v blízkosti dárce).
to už bych asi upřednostnila rovnou prachy:-/
Dostala jsem od přítele kolo :-) děsně hipsterský, dámský rám Favorit, bílý pláště, dvoustupňová automatická přehazovačka schovaná v náboji a brzda klikama... taková skorofixka. Tak doufám, že si hned nerozbiju hubu :-)
Ještě k tomu budu muset vymyslet outfit, kolo je modrobílé. Asi si budu muset pořídit bílý kecky... Jo a pořádnej zámek, protože i když rám je v podstatě ze smeťáku, zbytek výbavy to kolo vytáhl na poměrně závratnou cenu :-/
Prosím, prosím, prosím....hipsterské/nehipsterské, nech je súčasťou outfitu aj prilba!!!
Ako tento trend hipsterských bicyklov je síce milý, ale odkedy som videla jednu škaredú nehodu, tak zvyknem v ranných zápchach rátať cyklistov s/bez prilby a keď má prilbu viac ako tretina, považujem to za mimoriadne vydarené ráno.
Ako bicykel drahý jak sviňa a už 10€ za prilbu nič.
Klid. Není to mé první kolo a helmu většinou vozím. Do pražského provozu určitě.
Ovšem na stezce podél Vltavy s dovolením budu dělat parádu bez helmy :-)
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.