Co Vám dnes udělalo radost.?.

11. srpna 2014 09:59
Offline Pinot Noir
29889 příspěvků moje polička 08. října 2024 19:34

Ty pravé předvánoční mandarinky.

Offline Lamicka
14193 příspěvků moje polička 08. října 2024 19:46

Pinot Noir mňam! 

Offline Muslik
564 příspěvků moje polička 09. října 2024 08:35
Reakce na Pinot Noir:

Ty pravé předvánoční mandarinky.

​kde kde kde je mají? Hele!

Offline Pinot Noir
29889 příspěvků moje polička 09. října 2024 09:00

Muslik v Bille

Online dzizisketa
8961 příspěvků moje polička 09. října 2024 13:50

Sweet Potato 

Na Bečově se teď pomalu dokončuje konzervace Horního hradu, kromě kaple, tam jsou nějaá závažná statická narušení po zemětřesení 1740 a neúdržbou dalších staletí. Je to vlastně srostlice tří objektů, kaplové věže, ta je nejstarší, původně obytná, o něco novějšího donjonu, obé ze 14. století, což je zajímavé, protože donjon už byl tehdy dost přežitý stavební styl, a tou třetí budovou je renesančí spojovací trakt, někdy zvaný tabulnice, z cca poloviny 16. století. Od třicetileté války se hrad užíval jako sýpka apod.Na exteriérech i v interiérech se dochovaly omítky (to je to, co nás na tom objektu nejvíc zajímá) od doby stavby až po 18. století (lokálně nějaké novější malé zásahy), to se stává málo, navíc jsou od sebe poměrně snadno odlišitelné a jsou takovým průvodcem po stavebních dějinách hradu, ale i dějinách užívání, estetiky (dochovaly se krásné nástěnné malby), epigrafiky... zkrátka ten hrad má obrovskou vypovídací hodnotu a hlavně, aspoň mně to tak vždy připadalo, jedinečnou estetiku a atmosféru. A to ještě před konzervací.

A ten včera vyfocený písek? Písek je jendou ze tří základních složek pro přípravu malt (vápno/cement+písek+voda), včetně těch omítkových. Zdroje písku bývaly lokální, takže je pro každou stavbu specifický, a navíc jeho složení a vzhled variuje i v čase, takže písek pro omítky z třicetileté války se v určitých parametrech liší od toho, co byl použit pro omítky starší a rovněž mladší, i když byl pořád z jednoho zdroje (a většinou jde o písek kopaný, s ostrým kamenivem a velkým podílem nejjemnější jílové frakce, ta je u říčního písku odmytá). Můžeme tedy na základě vzhledu písku, jeho zastoupení v maltě v poměru k vápnu atd. odlišit různé stavební fáze, časové vrstvy, dále takový průzkum slouží jako recepis pro přípravu malt při případném doplnění při obnově stavby, a samozřejmě jde o zdroj informací pro rozšíření znalostí o minulosti, výzkumnou činnost, formulování památkové hodnoty konkrétního objektu pro účely památkové ochrany atd. atd. Jak na písku, tak na výsledné maltě se dají provádět i další analýzy, včetně exaktních věděckých instrumentálních analýz, jako jsou SEM/EDAX, FTIR, petrografické analýzy, DTA-TG, XRD atd., které zase prohlubují ty znalosti ve tvrdých datech, na ty ale my zatím nemáme vybavení a necháváme si je dělat externě.

Dám sem pár fotek, nejsou nijak tajné, nechali jsme si je udělat pro článek.

Offline continuity
43132 příspěvků moje polička 09. října 2024 13:56

dzizisketadíky za zajímavé info

Offline Archivářka
příspěvků moje polička 09. října 2024 13:59

dzizisketa díky! To je zase úplně jiný (a doplňující a obohacující) druh poznání historie než archiválie!!! A je to skvělé. Bečov a jeho historie je úžasný!

Online dzizisketa
8961 příspěvků moje polička 09. října 2024 14:00

Offline andulka01
12847 příspěvků moje polička 09. října 2024 14:15

dzizisketa děkuji, moc zajímavé

Offline andulka01
12847 příspěvků moje polička 09. října 2024 14:18

Pinot Noir jsem měla včera, byla vynikající, ale udělala mi aft na jazyku, mrška. A úplně mi to přišlo divný, takový nepřístojný, jíst mandarinku když je venku hezky, jsem si ten podzim ještě nějak nepřipustila

Offline Sweet Potato
40387 příspěvků moje polička 09. října 2024 14:23

dzizisketa Děkuju moc.

Offline Sweet Potato
40387 příspěvků moje polička 09. října 2024 14:23

Pinot Noir Bé, bé...V Tescu taky, v akci.

Offline tv
4200 příspěvků moje polička 09. října 2024 20:51

Vím, že se opakuju, ale v neděli něco, co jsem jeste nezažila..176 praváků plus další jiné druhy, vše rozdáno. Ještě se mi nestalo, že jsem si říkala "už ne, pro další už se neshybam".

Offline dorota
1231 příspěvků moje polička 09. října 2024 20:56

dzizisketa Vďaka za info. Netušila som, že z piesku sa dá toho zistiť tak veľa o stavbe hradu a jeho neskorších úpravách.

Offline tv
4200 příspěvků moje polička 09. října 2024 20:56

A z čeho mám velkou radost, sambo po více než měsíci sundal ortézu z kolene. Takže přijdu domů z práce, vysato, vytreno, vyprano, okna umyté! Starší syn už je čtvrtý týden doma se zápalem plic a s těma dvěma lazarama plus komplet starosti o vše jsem toho už měla vážně nad hlavu.

Offline Karja
44704 příspěvků moje polička 09. října 2024 21:19

tvPošli muže k nám na víkend, může dělat jen dopoledne a odpoledne už bude mít volno:D. S klukem teda soucítím, čtvrtý týden, to je ten marod, jak přišel o dovolenou?

Offline tv
4200 příspěvků moje polička 09. října 2024 21:42

Karjano na cestování to ještě není, to nebudeme riskovat.

Jojo, to je ten stejný.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 09. října 2024 21:56

tv ty jo, 4 týdny No aspoň, že tam měl Samba. Snad bude brzy v pořádku i on.

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 09. října 2024 22:29

tv chudacik, no dobre si rozhodla, ze na tu dovolenku nesiel. Snad uz bude coskoro fit.

Styri tyzdne sa zda hrozne dlho, ale ja si pamatam ako som pocas strednej bola doma so slabym zapalom pluc tri tyzdne. Trva to,no.

Offline tv
4200 příspěvků moje polička 09. října 2024 22:31

Evaeva ano, v tomhle to "bylo fajn", že jsem nemusela zůstat doma. snad ano, děkuju, o podzimních prázdninách se chystáme do Prahy a moc bych si přála, aby se to uskutečnilo.