Co Vám dnes udělalo radost.?.

11. srpna 2014 09:59
Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 03. prosince 2017 21:39

chumeli,chumeli a mam z toho radost,protoze mam dovolenou.:-)Tolik snehu uz tu nebylo par let.

Offline Ounz
20532 příspěvků moje polička 03. prosince 2017 23:23
Reakce na Potrefenáhusa:

Já mám smalt, novou teda a vymazávám sádlem a vysypávam strouhankou ev hodně hrubou moukou, když chci mít jistotu.

to o tom vyklápění ne hned čtu poprvý, mě doma kovali, že se musí hned..

Offline Dadoo
11690 příspěvků moje polička 03. prosince 2017 23:39
Reakce na Ounz:

Jé to vůbec! Nikdy ne hned. Srazí se a může se udělat i brousek. Vždycky nechat vychladnout a vyklápět až vlažnou. 

Offline Ounz
20532 příspěvků moje polička 03. prosince 2017 23:43
Reakce na Dadoo:

Nevím co je brousek ale nesrazila se mi nikdy

Offline Dadoo
11690 příspěvků moje polička 03. prosince 2017 23:58
Reakce na Ounz:

To si pamatuju z dávna. Mně se to asi nestalo nikdy, ale máma to vždycky říkala. Brousek se dělá i u chleba (to určitě neznáš) takové zdrcnutí těsta pod kůrkou.

A já byla vždycky varována, že když se hýbe s čerstvě upečeným, horkým, kdyby se vyklápělo, těsto se zdrcne a udělá se brousek a nebude to už dobré. 

Offline Ounz
20532 příspěvků moje polička 04. prosince 2017 00:05
Reakce na Dadoo:

No, tak střídka se srazí, když se pečivo krájí horký/teplý.zvlášť u chleba. S bábovkou sem nikdy problemy neměla, jediný, že se mi párkrát stalo, že kus zůstal ve formě. Vždycky to byl problém formy nebo vymazání

Offline Potrefenáhusa
38865 příspěvků moje polička 04. prosince 2017 02:47
Reakce na Dadoo:

Věřím, že ty finty s vyklápěním budou rodinný tradovaný poklady a nejspíš každýmu bude fungovat něco trochu jinýho s jeho formou. (Něco jako s vajíčkama natvrdo, to tu taky někde byla diskuze, podle který jsem zjistila, že něčí recepty, jak vajíčko nejsprávnějc uvařit, mi prostě nefungujou a nejsou uvařený )

Já teď dělala třenou bábovku podle Florentýny (dělám ji strašně málo, takže žádnej bábovkovej expert nejsem), a ta píše, že vyklápět po dvou minutách. A mně se roztrhla, ale právě jsem pekla v tý silikonový formě, kde se nejspíš může nechat vychladnout a pak se to z toho stáhne. 

Brousek u chleba je způsobenej podle mě něčím jiným, není to sražený těsto, ale takový polosyrový, nevykynutý, většinou je to špatně vyzrálým/starým kvasem nebo špatnou moukou, ale že se bábovka nesmí krájet horká, jinak by se srazila, to jako jo. 

Florentýna:

Offline viktorka_od splavu
49356 příspěvků moje polička 04. prosince 2017 08:15
Reakce na Potrefenáhusa:

jj a muz ma jeste z domu vychytavku- horkou babovku otocit nad talirem a polozit na ni mokrou chladnou uterku. za minutku jak stena formy trochu zchladne, klepnout:-)

dala bych si babovku

btw vajicko varim uz jedine podle florentyny!

Offline Sweet Potato
40393 příspěvků moje polička 04. prosince 2017 08:30
Reakce na Ounz:

U nás se taky tradovalo vyklopit raději dříve než později (po pár minutách, rozhodně ne až studené) Vzhledem k tomu, že formy na bábovky i dort měla máma kovové, přišlo mi to celkem logické, teplotní roztažnost přece. A horká forma se pro lepší vyklopení obkládávala mokrou utěrkou. Proč nevím, ale dělám to dodnes. Kuchyňskou magii je třeba zachovávat!

49356 příspěvků moje polička 04. prosince 2017 08:33
Reakce na Sweet Potato:

no prece pro urychleni toho chladnuti! mokre lip odvadi teplo:-)

Offline Sweet Potato
40393 příspěvků moje polička 04. prosince 2017 08:43

No jó porád, nepoučuj! Když se něco musí udělat za horka a zároveň  se to zaříkává mokrým hadrem, aby to rychle vychladlo, je to magie, a basta!

49356 příspěvků moje polička 04. prosince 2017 08:46
Reakce na Sweet Potato:

o pardón, preklep,  jsem chtela rict ze lip vede kouzlo!

Offline Ounz
20532 příspěvků moje polička 04. prosince 2017 10:51
Reakce na Sweet Potato:

Přesně mokrá utěrka pro případ nouze  jinak sme to měli, jak je to v příspěvku Potrefenáhusa , vyklopit skorohned, jinak už ji nikdo ven nedostane..

Offline Marbuša
1420 příspěvků moje polička 04. prosince 2017 12:15

Dahlia a Wendulka: Od včerejška je mi špatně na duši (bohužel mám fakt důvod, no někdy to jde líp, někdy hůř) a jak jsem pročítala předchozí stránky, jak obě bojujete, tak mě to trošínku nakoplo. Díky.

Offline Korsičanka blogger
13490 příspěvků moje polička 04. prosince 2017 12:30
Reakce na Sweet Potato:

" A horká forma se pro lepší vyklopení obkládávala mokrou utěrkou. Proč nevím, ale dělám to dodnes. Kuchyňskou magii je třeba zachovávat!"

Praktikuji taktéž - asi bradavická kouzla

Offline Dadoo
11690 příspěvků moje polička 04. prosince 2017 20:04

No a já jak mám tu silikozovou formu, tak mokrou utěrku nepotřebuju. Vyklápím tak teplou, že už na ní udržím ruku.

prostě ji nechám vytaženou chvíli odpočinout, než ji vyženu obrácením formy naruby. 

49356 příspěvků moje polička 04. prosince 2017 20:33
Reakce na Dadoo:

silikozová je schválně nebo překlep?:D

Offline Dadoo
11690 příspěvků moje polička 04. prosince 2017 21:04

Tak materiál je to prakticky stejny, akorát jednou se to plní a podruhé se tím plní.  Já radši tu bábovku ale.

Offline Korsičanka blogger
13490 příspěvků moje polička 04. prosince 2017 21:13

Ty dneska perlíš!

Offline rozarka
4218 příspěvků moje polička 05. prosince 2017 14:01
Reakce na Dalia:

To je skvělá zpráva! Držím palce,at' je už jen lépe a brzy to bude pouze nepříjemná vzpomínka.

wendulka Taky se drž