chumeli,chumeli a mam z toho radost,protoze mam dovolenou.:-)Tolik snehu uz tu nebylo par let.
Co Vám dnes udělalo radost.?.
Já mám smalt, novou teda a vymazávám sádlem a vysypávam strouhankou ev hodně hrubou moukou, když chci mít jistotu.
to o tom vyklápění ne hned čtu poprvý, mě doma kovali, že se musí hned..
Jé to vůbec! Nikdy ne hned. Srazí se a může se udělat i brousek. Vždycky nechat vychladnout a vyklápět až vlažnou. ![]()
Nevím co je brousek ale nesrazila se mi nikdy
To si pamatuju z dávna. Mně se to asi nestalo nikdy, ale máma to vždycky říkala. Brousek se dělá i u chleba (to určitě neznáš) takové zdrcnutí těsta pod kůrkou.
A já byla vždycky varována, že když se hýbe s čerstvě upečeným, horkým, kdyby se vyklápělo, těsto se zdrcne a udělá se brousek a nebude to už dobré. ![]()
No, tak střídka se srazí, když se pečivo krájí horký/teplý.zvlášť u chleba. S bábovkou sem nikdy problemy neměla, jediný, že se mi párkrát stalo, že kus zůstal ve formě. Vždycky to byl problém formy nebo vymazání
Věřím, že ty finty s vyklápěním budou rodinný tradovaný poklady a nejspíš každýmu bude fungovat něco trochu jinýho s jeho formou. (Něco jako s vajíčkama natvrdo, to tu taky někde byla diskuze, podle který jsem zjistila, že něčí recepty, jak vajíčko nejsprávnějc uvařit, mi prostě nefungujou a nejsou uvařený
)
Já teď dělala třenou bábovku podle Florentýny (dělám ji strašně málo, takže žádnej bábovkovej expert nejsem), a ta píše, že vyklápět po dvou minutách. A mně se roztrhla, ale právě jsem pekla v tý silikonový formě, kde se nejspíš může nechat vychladnout a pak se to z toho stáhne.
Brousek u chleba je způsobenej podle mě něčím jiným, není to sražený těsto, ale takový polosyrový, nevykynutý, většinou je to špatně vyzrálým/starým kvasem nebo špatnou moukou, ale že se bábovka nesmí krájet horká, jinak by se srazila, to jako jo.
Florentýna:

jj a muz ma jeste z domu vychytavku- horkou babovku otocit nad talirem a polozit na ni mokrou chladnou uterku. za minutku jak stena formy trochu zchladne, klepnout:-)
dala bych si babovku![]()
btw vajicko varim uz jedine podle florentyny!
U nás se taky tradovalo vyklopit raději dříve než později (po pár minutách, rozhodně ne až studené) Vzhledem k tomu, že formy na bábovky i dort měla máma kovové, přišlo mi to celkem logické, teplotní roztažnost přece. A horká forma se pro lepší vyklopení obkládávala mokrou utěrkou. Proč nevím, ale dělám to dodnes. Kuchyňskou magii je třeba zachovávat!
no prece pro urychleni toho chladnuti! mokre lip odvadi teplo:-)
No jó porád, nepoučuj! Když se něco musí udělat za horka a zároveň se to zaříkává mokrým hadrem, aby to rychle vychladlo, je to magie, a basta!![]()
o pardón, preklep, jsem chtela rict ze lip vede kouzlo!![]()
Přesně mokrá utěrka pro případ nouze
jinak sme to měli, jak je to v příspěvku Potrefenáhusa , vyklopit skorohned, jinak už ji nikdo ven nedostane..
Dahlia a Wendulka: Od včerejška je mi špatně na duši (bohužel mám fakt důvod, no někdy to jde líp, někdy hůř) a jak jsem pročítala předchozí stránky, jak obě bojujete, tak mě to trošínku nakoplo. Díky.
" A horká forma se pro lepší vyklopení obkládávala mokrou utěrkou. Proč nevím, ale dělám to dodnes. Kuchyňskou magii je třeba zachovávat!"
Praktikuji taktéž - asi bradavická kouzla![]()
No a já jak mám tu silikozovou formu, tak mokrou utěrku nepotřebuju. Vyklápím tak teplou, že už na ní udržím ruku.
prostě ji nechám vytaženou chvíli odpočinout, než ji vyženu obrácením formy naruby. ![]()
silikozová je schválně nebo překlep?:D
Tak materiál je to prakticky stejny, akorát jednou se to plní a podruhé se tím plní.
Já radši tu bábovku ale.
Ty dneska perlíš!
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.