Co Vám dnes udělalo radost.?.

11. srpna 2014 09:59
Offline viktorka_od splavu
49356 příspěvků moje polička 09. dubna 2018 21:02

pecka seš dobrá, teti

Offline pecka
6197 příspěvků moje polička 09. dubna 2018 21:05

viktorka_od splavu no to máš pravdu.U nej mi to ale nikdy nehrozí-myslím to tykanie.

Offline pecka
6197 příspěvků moje polička 09. dubna 2018 21:07

viktorka_od splavu teta mi ešte nikdy nepovedali a dúfam,že pri tom aj zostaneme 

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 09. dubna 2018 21:14

Tchán mi nabídl tykání na svatbě. Křestním jménem mu neříkám, to nějak nedám, když je o 35 let starší. Tak se tomu oslovení vyhýbám. Švagr (od manželové sestry) mu vyká, i když spolu byli mnohem déle. Netuším, jestli mu to někdy nabídl, ale je to hodně divné. Můj manžel říká mým rodičům jménem. 

Offline nolita
6513 příspěvků moje polička 09. dubna 2018 21:29

znám jednoho, který své manželce říká maminko, i když děti nejsou nikde v doslechu / dohledu... ale on byl teda divnej vždycky...

Offline Tak Betty
6143 příspěvků moje polička 09. dubna 2018 21:57
Reakce na pecka:

Neviem však ako oslovovať partnerovu mamu,tak sa tomu už x rokov snažím diplomaticky vyhnúť.

V takovém případě mi přijde vhodné vykat a oslovovat příjmením.

Ale já jsem své snaše navrhla tykání a křest jméno už před svatbou.

Offline Myrtila
5338 příspěvků moje polička 10. dubna 2018 06:37
Reakce na Renusatko:

Tchán mi nabídl tykání na svatbě. Křestním jménem mu neříkám, to nějak nedám, když je o 35 let starší. Tak se tomu oslovení vyhýbám. Švagr (od manželové sestry) mu vyká, i když spolu byli mnohem déle. Netuším, jestli mu to někdy nabídl, ale je to hodně divné. Můj manžel říká mým rodičům jménem. 

​Mne nabidl tchan tykani, kdyz jsme se videli poprve, ovsem byl pri tom trochu pod vlivem a druhy den si to nepamatoval, jesteze me pak oslovil on prvni - vykanim  Tchanovcum vykam dodnes a je to docela divny, protoze se vsemi ostatnimi z manzelovy strany si tykam. Takze prijdu na nejakou hromadnou akci, vsem reknu ahoj a tchyni dobry den. I kdyby mi ted nabidli tykani, uz bych to nejspis po tolika letech nezvladla, to si spis dovedu predstavit to oslovovani babi, dedo, bude-li k tomu nekdy duvod.

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 10. dubna 2018 08:33

Myrtila Je pravda, že já před svatbou žila s manželem rok a to jsem tchánovi vykala a i po roce se mi to špatně měnilo.

Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 10. dubna 2018 08:36

Stejně to tykání a vykání přináší kolikrát zbytečný nepříjemnosti, i když si ráda někomu ostentativně zavykám, asi bych to zrušila.

Online Garfie
28568 příspěvků moje polička 10. dubna 2018 08:44

Mně se stala taková trochu legrační věc, rodiče jednoho z mých ex (chodili jsme spolu někdy mezi 20-25) mi nabídli hned tykání, byla jsem z toho trochu nesvá, ale zvykla jsem si, oni byli mladí a takoví "tykací", jezdili pod stan, tykali si se všemi jeho kamarády a tak. No a po pár letech je asi ta tykací mánie nějak přešla a došlo k takovému trapnému setkání (s ex už jsme spolu leta nebyli, ale přátelíme se a shodou okolností jsme koupili byt v jednom domě) nás všech a nové přítelkyně, kdy já si s rodiči tykala a ona jim vykala....myslím, že z toho nebyla moc nadšená. 

Jinak moji tcháni jsou fajn, tykám jim a oslovuji jménem, ale dovedu si představit lidi, u kterých bych si nezvykla.

Offline barbucha blogger
35876 příspěvků moje polička 10. dubna 2018 10:49

Mutziputzi 

No já jsem zvyklá odjakživa na výkop každýmu vykat (v běžným styku, ne v grupě na internetu), ale celkem bych proti zrušení nebyla. Ty skandinávský manýry se mi prostě líběj 

Mamko/taťko/babičko bych zakázala zfleku pod nejpřísnějšími tresty... zvlášť po loňský zkušenosti, kdy jsem výjimečně a neprozřetelně svolila k návštěvě koupaliště v doprovodu ex (při příležitosti pobytu vnučky) - a zaslechla jsem ho, jak o mně s někým (cizím) mluví jako o babičce!!! Okamžitě jsem s ním zpřetrhala všechny styky samozřejmě 

Na druhou stranu, moji poměrně volnomyšlenkářský rodiče po nás harantech svýho času vyžadovali oslovování křestním jménem, a to nám taky tehdy přišlo divný... 

Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 10. dubna 2018 10:56

barbucha Skandinávie je všeobecně tykací, či ne?

Offline andulka01
12850 příspěvků moje polička 10. dubna 2018 11:38

Jsem zvyklá, že jak se kdo chová ke mě, tak se já budu chovat k němu. Při našem prvním setkání budoucí tchán vlítnul jak velká voda do bytu a tykal mi, no tak já taky :-) což fakt nečekal, u nich se vykalo, ale to já nevěděla. Zůstala jsem u toho, takže když přišlo na celorodinné setkání, dlouholetí švagři tchánovi vykali a já tykala, což teda vzbudilo dost pozdvižení. Díky tomu pak nabídl tykání i ostatním vetřelcům do rodiny :-) ovšem už jsem navždy zůstala jako podezřelá z přílišného volnomyšlenkářství.

Offline barbucha blogger
35876 příspěvků moje polička 10. dubna 2018 11:59
Reakce na Mutziputzi:

barbucha Skandinávie je všeobecně tykací, či ne?

​No právě, tam se nespleteš  Jenom kdyby ses dostala do královský rodiny, tak ty se (většinou) oslovujou ve třetí osobě, ve švédštině teda. Když chceš bejt hodně uctivá. Jak je to v ostatních jazycích nevim, snad podobně...

Offline coralline
2309 příspěvků moje polička 10. dubna 2018 12:59

andulka01 A já teda nevím, proč by měl muž dospělé ženě tykat a očekávat, že ona mu bude vykat. Že je starší mi jako důvod nestačí, ve věku tvýho pradědečka předpokládám nebyl.

Offline andulka01
12850 příspěvků moje polička 10. dubna 2018 13:10

coralline No vždyť jsem mu oplatila stejnou mincí :-) Pro vysvětlení: Patriarchální systém severomoravské rodiny + tchán zvyklý že on může být neurvalý a všichni držej tlamu a šoupou nohama. No a pak přijel do Prahy a hele, ona si z něj ta nová na zadek prostě nesedla :-) překvápko. Ale tak časem to rozdejchal, občas to na mě zkusil a byl slušně poslán do patřičných mezí.

Online Garfie
28568 příspěvků moje polička 10. dubna 2018 13:26

Jinak já jsem se vždycky pracovně pohybovala v hodně neformálním prostředí, kde se často automaticky tykalo, takže pořádně vykat jsem se naučila až na MP  Dodnes mám tendence vrstevníkům tykat, pochopitelně teda jen těm, se kterými se oficiálně seznámím, třeba manželovi od kamarádky/kolegyně a tak, ne někomu na poště. :-) Ale už se to snažím hlídat, čím jsem starší, tím to působí nezdvořileji. 

Offline coralline
2309 příspěvků moje polička 10. dubna 2018 13:35

andulka01 Jasně, usazení bylo na místě. Já jsem to myslela spíš tak všeobecně na tuhle modelovou situaci.

Ještě jsem se zamyslela nad opačným případem - tchyně zeťovi tyká a vyžaduje vykání. A uznávám, že v rámci slušného chování má chudák poněkud menší prostor se ohradit

Mně v dnešní době tohle uspořádání přijde divný, vždyť snacha/zeť jsou taky dospělý lidi, ne kamarádi, který si Honzík přived na hraní po škole.

Offline paktofonika
16370 příspěvků moje polička 10. dubna 2018 13:44
Reakce na pecka:

viktorka_od splavu vykám jej,ona by nerozchodila tykanie.A ja ani za tie roky vďaka mnohým okolnostiam nemám k nej príliš pozitívny vzťah.Plus je stará škola a má podľa mňa malomeštiacke sklony, takže...ideál by bolo oslovovať plným menom vrátane titulov (to trochu preháňam )

Tak to je presne aj môj prípad! Osloveniu sa už roky vyhýbam. 

Offline pecka
6197 příspěvků moje polička 10. dubna 2018 14:52