Co Vám dnes udělalo radost.?.

11. srpna 2014 09:59
Offline Korsičanka blogger
13421 příspěvků moje polička 04. prosince 2019 12:23

brrr Díky za tip Našla jsem ji i v audiu čtenou D. Novotným - to bude prima Mikuláš!

Offline Lamicka
14161 příspěvků moje polička 04. prosince 2019 12:27

bosibori ja si zadny zklamani nepamatuju a urcite jsem to nebrala jako lhani

Offline Potrefenáhusa
38537 příspěvků moje polička 04. prosince 2019 12:31

bosibori Youtuber? Kolik jim je?

Offline 711990
18294 příspěvků moje polička 04. prosince 2019 12:32

Potrefenáhusa chci rict, ze pokud dite kouka na youtubery, tak by asi uz mohlo tusit ne?:D

Offline stes
9030 příspěvků moje polička 04. prosince 2019 12:40

711990 Potrefenáhusa já myslím, že pokud dítě kouká na youtubery, slyšelo víc informací, než neexistuje Ježíšek

Offline Lamicka
14161 příspěvků moje polička 04. prosince 2019 12:40

Potrefenáhusa 711990 ze?  Dceri je 8, na youtube kouka, ale youtubera zadneho nezna. Jeste to u nich ve tride nepropuklo. 

Offline Sweet Potato
39941 příspěvků moje polička 04. prosince 2019 12:41

711990 Tak.

Offline Lamicka
14161 příspěvků moje polička 04. prosince 2019 12:43

stes nedavno jsem se bavila s jednou matkou ze skoly a zjistila jsem, jak je internetova gramotnost nekterych lidi nedostatecna. Dite ma IG i Fb, oni vubec netusi, co tam dela. Sama soc. site nezna... nejake pouceni ditete se nekonalo. 

Offline bosibori
příspěvků moje polička 04. prosince 2019 13:15
Reakce na Potrefenáhusa:

bosibori Youtuber? Kolik jim je?

​tou dobou myslím 9 a 7

Offline bosibori
příspěvků moje polička 04. prosince 2019 13:20
Reakce na 711990:

Potrefenáhusa chci rict, ze pokud dite kouka na youtubery, tak by asi uz mohlo tusit ne?:D

​u toho staršího už možná spíš šlo o to, že ještě chtěl věřit. 
no a po zklamání z neexistence Ježíška a z rodičovské lži, nastalo druhotné zklamání, že tím pádem nemá smysl líčit na Ježíška fotopast jako loni. 
prostě u nás doma se staré tradice střetávají s elektronickou současností. 

Offline bosibori
příspěvků moje polička 04. prosince 2019 13:24
Reakce na Lamicka:

Potrefenáhusa 711990 ze?  Dceri je 8, na youtube kouka, ale youtubera zadneho nezna. Jeste to u nich ve tride nepropuklo. 

Mně skoro připadá, že holky sledují youtubery míň a později než kluci. Kluci víc hrají hry online a tím pádem se dostanou k youtuberům tak, že hledají, kdo co a jak hraje. No a zatímco "klučičí" youtubeři jsou akční, vtipní, nechutní nebo absurdní, holky se hlavně líčí nebo provozují "daily routine", což je teda něco, co podle mě nemá potenciál přitahovat osmileté holčičky, ale co já o tom vím. 

Offline Garfie
28252 příspěvků moje polička 04. prosince 2019 14:09

Lamicka Já to zrovna řešila s učitelkou na třídních schůzkách. Sondovala jsem i u vrstevníků-rodičů a většina fakt nemá šajn, jejich znalosti sociálních sítí často končí u FB, někdy ani to ne. Celá dceřina třída (páťáci) ujíždí na tik-ťoku, dcera je jediná, která má neveřejný účet, většina dětí je tam dokonce pod vlastním celým jménem a zveřejňují kde co. Fakt strašný. Učitelka mi řekla, že to je věcí rodičů (a má pravdu-ale co s tím, když rodiče na to prdí?) a že to probírali, mají to dokonce i v osnovách a ještě se k tomu vrátí, ale že je to jako hrách na zeď...

Offline bosibori
příspěvků moje polička 04. prosince 2019 14:14
Reakce na stes:

711990 Potrefenáhusa já myslím, že pokud dítě kouká na youtubery, slyšelo víc informací, než neexistuje Ježíšek

​to možná jo, ale Ježíšek nejvíc zklamal :)

Offline stes
9030 příspěvků moje polička 04. prosince 2019 14:16
Reakce na Lamicka:

stes nedavno jsem se bavila s jednou matkou ze skoly a zjistila jsem, jak je internetova gramotnost nekterych lidi nedostatecna. Dite ma IG i Fb, oni vubec netusi, co tam dela. Sama soc. site nezna... nejake pouceni ditete se nekonalo. 

​hele to je hrozný, ale jde to už naštestí mimo mě, takže nevím, jakou šanci mají rodiče zjistit, pokud jim to dítě v rámci vztahů s nimi neřekne, co dělá na ig, fb, a spol - pokud má zamčený profil a já nevím cosi...jak se to zjišťuje? každý díte má net v mobilu, to není jako když jsme měli jeden ntb všichni, takže hesla, rodič. zámky a tak, jsme tam mohli nastavit

Offline Peggy
77 příspěvků moje polička 04. prosince 2019 14:23
Reakce na Garfie:

Lamicka Já to zrovna řešila s učitelkou na třídních schůzkách. Sondovala jsem i u vrstevníků-rodičů a většina fakt nemá šajn, jejich znalosti sociálních sítí často končí u FB, někdy ani to ne. Celá dceřina třída (páťáci) ujíždí na tik-ťoku, dcera je jediná, která má neveřejný účet, většina dětí je tam dokonce pod vlastním celým jménem a zveřejňují kde co. Fakt strašný. Učitelka mi řekla, že to je věcí rodičů (a má pravdu-ale co s tím, když rodiče na to prdí?) a že to probírali, mají to dokonce i v osnovách a ještě se k tomu vrátí, ale že je to jako hrách na zeď...

​Já si taky myslela, že se nic takového u nás nemůže stát a že mám přehled, co moje děti na netu dělají a co mají založeno. No a ejhle, syn (14 let) si založil Instagram. Neřekl mi to. Napráskala mi to jeho mladší sestra, našla totiž ikonku Instagramu na tabletu. Když jsem se syna ptala, proč si to založil, tak odpověď byla, že všichni ve třídě to mají. Naštěstí syn není moc komunikativní, má tam jednu rozmazanou fotku a žádné bližsí údaje o sobě. Ve škole poučen byl a je si vědom toho, že nemá nic osobního zveřejňovat. Jediné, co mne mrzí, že mi to neřekl.

Offline Lamicka
14161 příspěvků moje polička 04. prosince 2019 14:51

Garfie mne prave prijde, ze nejaka osveta by mela byt i smerem k rodicum, kteri casto netusi, jaky svet soc.siti je a jaka rizika hrozi. Ted nemluvim ani o cizich lidech, kradezi uctu, ale treba i tristeni pozornosti, roztekanosti, rychlych a povrchnich informacich, absenci kritickeho mysleni, smerovani uzivatelu k urcitemu typu informaci. My teprve resime, jak tohle uchopit. Nechceme od toho deti odstrihnout, ale chceme je naucit se na nich pohybovat. Jak se to povede, teprve uvidime .

stes existuji nastroje na kontrolu, treba parental control. jen je umi nektere deti hacknout

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 04. prosince 2019 14:55

Garfie Lamicka Já mám pocit, že ty sociální sítě se strašně rychle mění. Můj starší syn (17) nemá FB a má jen Instagram. FB je pro něj pomalu jak pravěk. Můj mladší (13) FB zná jen jako název, nemá Instagram, protože prý na co a ani jeho spolužáci. Často sleduje YouTube, ale ty sociální sítě už nijak nevyhledává. Maximálně nějaké komunikační programy. Má ale školu, kde technologie jsou součástí běžné výuky. Spolupracují s Red Hatem a mají spoustu preventivních programů, jak se na netu chovat a to i pro rodiče, takže výhoda pro ty co o tom nic netuší. 

Offline stes
9030 příspěvků moje polička 04. prosince 2019 14:57

Lamicka aha, no jak říkám, už to jde úplně mimo mě, úplnej neználek

Offline dzizisketa
8864 příspěvků moje polička 04. prosince 2019 15:05

Ale příběh, že Ježíš byl takový dar pro celé lidstvo, proto si vzájemně dáváme dárky v ten samý večer i dnes, je taky hezký, a myslím, že se dá vysvětlit i malým dětem. 

Offline Pinot Noir
29625 příspěvků moje polička 04. prosince 2019 15:10
Reakce na dzizisketa:

Ale příběh, že Ježíš byl takový dar pro celé lidstvo, proto si vzájemně dáváme dárky v ten samý večer i dnes, je taky hezký, a myslím, že se dá vysvětlit i malým dětem. 

​Ano, tak jsem to podala já. Vysloveně si řekl o pohádku o Ježíškovi, tak jsem to takhle vysvětlila.