Čo vás dnes rozosmialo?

11. srpna 2014 15:54
Offline Kokoska
34405 příspěvků moje polička 24. února 2023 13:47

Mne vzdycky ty kozi produkty hodne nevonely, ale jednou jsme nekde na farme v jiznich Cechach meli kozi syr, cerstvy, a bylo to moc dobry. S orechovym olejem a s konopnym olejem! A nekde na cestach jsem si ho dala taky, s nejakou cervenou repou, kterou bezne taky moc nemusim, a bylo to vynikajici. Repa skvele ochucena nebo nalozena a syr jemny a bez koziho "ocasu". Tak asi zalezi, jak se to zpracuje.

Offline Janulik03
20013 příspěvků moje polička 24. února 2023 13:53

Moja babka mala kozy a mlieko som pit musela kazdy večer. Čerstvé. Ale inak bola koza fajn, kozliatka nadherne, len vzdy niekam zmizli casom

Druha babka mala kravy, kone a tam som tiez musela piť mlieko čerstvo nadojene. No vlastne ako dospela nepijem mlieko, este tak puding. A smrdeli mi oba druhy mlieka rovnako, brrr

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 24. února 2023 13:56

Sweet Potato Haha. U nás teda bylo haló, když babička řekla, že koza nežere a vždycky jsme litovali veterináře, páč prča byla koza mlsná, vybíravá a nežráním babičku vydírala. Jednou přestala žrát, když byla babi v lázních, tak se děda uvolil k radě veta a namáčel ji chleba do červeného, bylo mu líto Modrého Portugala, kterého si kupoval, tak koupil v Jednotě krabičák. Ta mrcha to prokoukla a ani ťuk, normálně se rozežrala, až když dostala toho Portugala. 

Offline Karja
44231 příspěvků moje polička 24. února 2023 13:57

Sweet Potato Kan Teda, tak to mě nikdy nenapadlo, že mít kozu je tak problematický (pokud by mě teda nikdo nenutil to mléko pít:-D). Babička měla kozu odjakživa co si pamatuji, i ted ji strýc drží. Ale nikdo nikdy to mléko nepil, bylo jenom pro prase.Pak si pro mléko začali chodit nějací noví sousedé co jeli zdravý životní styl. 

Offline Sweet Potato
39950 příspěvků moje polička 24. února 2023 13:57

Kan

Offline viktorka_od splavu
49114 příspěvků moje polička 24. února 2023 13:59

my jsme meli kozu na jizdarne, byla fajn a nesmrdela a to mliko bylo normalne dobry. ale stala v boxu v ciste slame, ne v hnoji, mela se jak princezna:-)

Offline Isca
4887 příspěvků moje polička 24. února 2023 14:00

Kan Koza degustátorka

Offline Karja
44231 příspěvků moje polička 24. února 2023 14:01

Janulik03 My jsme museli s mámou v dětství vždycky někdo jezdit na celou sobotu na to hospodářství a ono v tom útlým dětství dobrý ještě, ale už kolem těch 9 let radši honíš kamarády než kozu na samotě po louce. A víš proč jsme s ní museli jezdit? Abysme drželi v autě bandasku s mlékem! Já z toho ranného dětství mám uplně nudné vzpomínky, víkend rovnalo se jeden den na tom hospodářství a druhý den někde s tátou u vody nebo v lese, jako pro pražáka dobrý, ale tohle byl nonstop celoroční program! 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 24. února 2023 14:08

My jako správní Pražáci jsme si chodili na chalupě k sousedce pro kozí mlíkoMně už to pak asi nechutnalo, nepamatuju se, že bych to pila, ale mladší ségra z toho mívala kakao. Ale kozí sýr mám ráda.

Offline Janulik03
20013 příspěvků moje polička 24. února 2023 14:12

Karja to teda nebola veľká zabava. Je pravda ze moji rodicia potom mali chvíľu tiez kozu a to lebo dcerine deti mali nejake alergie kožné. A asi to pomohlo. Potom dali kozu preč. 

A teda koza sa mala aj u babky aj u našich dobre, nikdy nebola v spinavom, ani zanedbaná nebola, ale mlieko mi smrdelo. To len tak na okraj. 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 24. února 2023 14:21

Janulik03 Tak ona je koza na čistotu dost citlivá i čistá voda musela být a čistá jako ani bez stébla sena, nebo tak. Říká se, že kůň se nenapije vody po krávě (vyzkoušeno, nenapije), ale třeba ve vodě tráva je mu úplně putna.

Offline Janulik03
20013 příspěvků moje polička 24. února 2023 14:23

Kan no ja viem, len na ked viktorka_od splavu spominala ten hnoj, tak som to chcela uviest na spravnu mieru. 

Offline Ginger
1214 příspěvků moje polička 24. února 2023 19:40

Sweet Potato na trekove kozy jsem docista zapomnela, diky za pripomenuti

Offline marieu
5150 příspěvků moje polička 24. února 2023 20:00

viktorka_od splavu to je přesně důvod, proč moje máti ten kozí puch nesnáší-  jako veterinářka jezdívala po starých babkách tady na venkově od chlívku ke chlívku, kde stála koza pomalu u stropu na hromadě hnoje. Box a sláma to je kozí nebe... Doteď nesnese ani zabalený kozí sýr vidět v lednici. Natož otevřít nebo nedejbože ochutnat. Všechny, co kdy dostala- včetně výborných farmářských- jsem dostala já. 

Offline Isca
4887 příspěvků moje polička 24. února 2023 20:04

marieu JJ, máti dodnes není schopna ochutnat kozí sýr, furt vzpomíná, jak jak jim sousedka na vesnici v 40./50. letech nabízela kozí mlíko, a jak to bylo cítit. 

Offline marieu
5150 příspěvků moje polička 24. února 2023 20:10

Isca upřímně- krom pár druhů sýrů (čerstý/polder/camembert) toho z kozího mléka taky netoužím mnoho dalšího zkoušet. Jsem ráda, že nemá v rodině nikdo problém s kravským, které občasně konzumujeme..

Offline Isca
4887 příspěvků moje polička 24. února 2023 20:14

marieu Čerstvý kozí sýr z Lídlu se stal vítaným obohacením mého jídelníčku, což následovalo poté, co dcera nekontrolovatelně nakupovala, a mě to holt bylo líto vyhodit :-) Ale na kozí jogurt  a kozí mlíko nemám morál furt. 

Offline marieu
5150 příspěvků moje polička 24. února 2023 20:31

Isca nápodobně! 

Offline Sedmá z devíti
příspěvků moje polička 28. února 2023 13:18

Ocelová souprava! 

Offline Potrefenáhusa
38541 příspěvků moje polička 28. února 2023 13:36

Prej u těch koz taky záleží na ty který konkrétní koze, jestli to mliko nesmrdi a taky se to prý dědí, takže když si chce člověk poridit kozu na mliko, má ochutnat od matky (říkali kamaradi, co kozy chovají a kozi mliko se tam lije i do kafe (návštěvám naštěstí ne))

A souhlasim s Janulik03 ze to cerstve nadojeny kravsky mliko smrdí úplně stejně jako kozí