Myrtila já ze zemáku nenarušovala, ale my mohli mít atlasy a tabulky na všechno, na děják, matiku, fyziku... Škoda, že není nic takového taky na češtinu a angličtinu
Tak ty jsem se musela holt naučit
Čo vás dnes rozosmialo?
Evaeva No, na tu češtinu by se to bývalo hodilo, nezapomenu, jak jsem se učila ty všechny básníky a brečela u toho zoufalstvím, abych si pak vytáhla jedinou otázku, kterou jsem se neučila vůbec, protože jsem na ni měla načteno asi 20 knížek, to mě tehdy fakt pobavilo ![]()
Jà si vytáhla z fyziky něco, co jsem se neučila. Dokonce jsem nějakou záhadou ani nevěděla, že tam je i tahle otázka. Ale naštěstí tam byly ty tabulky. Stát se mi to v aj![]()
Evaeva Tak k tomu řeknu jenom, maturita z fyziky
seš hustá ![]()
Myrtila právě že vůbec, v tabulkách je všechno
já nechápu, jak může někdo dobrovolně maturovat třeba ze základů společenských věd nebo jak se to jmenovalo. Vždyť to se musíš naučit ![]()
![]()
Evaeva Ehm, zsv bylo v pohodě ![]()
jsem si to vyvážila matematikou, na tu jsme počítali během roku a pak nebylo potřeba se jí nějak znova věnovat. Ale fyzika je jiný level!
Myrtila jo, já matiku taky o dost radši. No něco k tomu jsem si vybrat musela
Ve hře byla ještě deskriptiva, všechno ostatní zavánělo šprtáním
Evaeva no za mých časů se to jmenovalo občanská nauka, a naučit se nic nebylo třeba, budovatelské fráze postačily ![]()
SunEclipse my měli nejdřív občanku a pak nějak od druháku třeba to ZSV. Ještě k tomu byl volitelný seminář SS
, ale co ta zkratka znamenala už netuším.
Evaeva Šiš, deskriptiva, to je pro mě skoro stejný level jako ta fyzika, nesplnitelné ![]()
Evaevajá jsem si z fyziky vytahla jedničku: rychlost a zrychlení.
Třídní se mě starostlivě zeptala, jestli to umím nebo chci něco jiného. Já jsem řekla, že jsem chtěla něco zajímavějšího, ale zaboha jsme nemohli narychlo najít ani relativitu, ani kvantovou fyziku ![]()
Tak jsem vzala zavděk i nějakým prouděním kapalin nebo co to bylo. Z informatiky jsem si vytáhla počítačové viry. Rok 1992.
Myrtila ta deskriptiva měla tu výhodu, že tě jakoby nemohlo nic překvapit. Ty příklady byly dané dopředu,. ale bála jsem se, že se stejně někde zaseknu a co pak, že jo![]()
continuity my ty otázky měli takové průřezové nebo jak to říct. Že se dotýkaly více témat. Ale už ti nejsem schopná dát žádný konkrétní příklad a z toho popisu to asi nepochopíš ![]()
Evaeva Vzorce už si nepamatuji, jestli jsme mohli hledat v tabulkách, ale člověk musel k tomu zvládnout i nějakou teorii. Proč se děje,co se děje. A bylo jednodušší něco 10 minut povídat u těch složitějších jevu než blbyho zrychlení.
Evaeva My jsme se jí jenom tak velice lehoučce dotknuli v matice, ale tohle je prostě něco, co jde úplně mimo moje schopnosti, mně na to v mozku úplně chybí ty vhodné buňky.
To mi pripomnelo, jak jsem se pred maturitou z chemie cele tydny sprtala organiku, metabolicke cykly a tak... a u matury jsem si vytahla otazku c.1 kyslik a vodik. Lehci to byt nemohlo ![]()
A teda maturovat znovu, vykaslu se na matiku a dam si misto ni tu fyziku
continuity jasně, my taky nějakou teorii měli, ale to úsilí, které jsem tomu věnovala, bylo zlomek češtiny třeba.
SunEclipse Já mám pocit, že my z občanky maturovat nesměli, nebo jo, ale až jako pátý předmět....každopádně atlas k zeměpisu nebyl, až mapa přímo u tabule. :-)
Jos To je super přístup a líbil by se mi takový předmět klidně samostatně. Tady se politice a tomu světovému uskupení hrozně vyhýbají, přijde mi. Je to takové citlivé téma, jak je tu spousta národů na hromadě. A vůbec mi teda přijde, že v tomto je český vzdělávací systém dobrý, já už tady párkrát zmínila, jak často ani dospělí (nemyslím Japonce, prostě rodiče na mezinárodní škole) často netuší pro mě úplně základní věci...jako jasně, já se taky nevyznám třeba v těch asijských sporech, všechny ty války v jihočínském a filipínském moři...ale stejně. Normálně jsme se bavili třeba o Gaze, Palestině a nějaká čínská matka se mě zeptala, jaktože o tom tolik vím, když je to Asie!!! ![]()
Příspěvek z Threads.

Garfie tak speciálně k tomu Izraeli máme blízko i historicky. Ale jinak mi přijde normální,že každý zná to co ovlivnilo jeho dějiny a tím pádem současnost.
Jako informaci o věcných sporech mezi Čínou a Japonskem v hlavě mám, ale například vůbec netuším, z čeho to vlastně pramení.
Ale jinak se tomu vyhýbání těmto tématům v mezinárodní škole vcelku rozumím, verze dějin není opravdu jen jedna. Jak teď dělám s půlkou Evropy, tak mi je jasné, že v Gruzii a Polsku můžeme nadáváním na Rusko strávit poměrně souladný večer, zato v Rakousku a na Slovensku a části Balkánu to už může být tenčí led a lepší je to nepokoušet.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje