Kokoska Žanýs, Myša a Vaklável.
Čo vás dnes rozosmialo?
Slovenština me překvapila tím, že se laser vyslovuje laser. (ne lejzr, jak jsem tak nějak čekala)
Puzzle vyslovujem pazl, výslovnosť pucle neznášam.
Ak vám príde divné dizajn, ako vnímate čet, četovať? Používa sa to v slovenčine popri chat, chatovať.
Mrs.Robinson Pri slove laser je možná v slovenčine dvojaká výslovnosť laser aj lejzer.
Sweet Potato
jojo, francouzske vazani slov!
Sweet Potato ale já pořád mluvím o slovenštině, kde se používá i ten dizajn, co vás tak strašně pobavil.
Mne znie čudne výslovnosť režizér a diskuze v češtine (viem, že je to variantné a používa sa aj režisér a diskuse).
Pinot Noir a mě naopak "pucle, menu" přijde maloměšťácký, no... každej to má jinak.
continuity Ok, to je ovšem poněkud matoucí, když do té doby byla řeč o češtině. Nebo na tu ranvej ses ptala Slovenek?
dorotačet? ![]()
![]()
Kokoska no jasně, na vojně byl v MartYně, ale česká holka je marŤina![]()
continuity ranvej bych na první dobrou napsala runway, ale do očí mně to nebude obojí
Evaeva přesně, nechci být s ypsilonem![]()
Vilemina no, to bych pak třeba řekla, že miluju Martini, a mohlo by to být pochopeno úplně blbě ![]()
dorota četovat![]()
viktorka_od splavu
. A boli pokusy nahradiť aj slová ako lajk a selfie slovenskými ekvivalentmi páčik (od páčiť sa) a svojka
.
Niekto to vymyslel (ľud je tvorivý), ale nerozšírilo sa to, občas to niekto zo srandy použije.
Slovenkam dizajn nevadí. Mne zaskočilo že hodnotite cizí jazyk, který ovládáte většinove jen pasivně a konkrétně tobě vadilo měkké "i" po d. Tak jsem to dala několik příkladů slov, kde to ve Slovenštině funguje podobně.
Konkrétně jsem uvedla, o jakém jazyce mluvím:
Sweet Potatove slovenštině to změkčování není žádné nepodkrocitelne pravidlo. V cizích slovech je úplně běžné, že se to vysloví tvrdo. Diktát, dikobraz a Martina se taky nezměkčuje a vysloví se všechno tvrdo.
No nic nechme toho, ztraceno v překladu a tady teda doslova.
dorota marne premyslim, jak by to bylo v cestine ![]()
dorota Páčik je krásno slovo, ale spíš jako jméno pro skřítka. Tuším pod ním bohatější charakter než jedno prosté gesto. Škriatok Páčik.
dorota my doma rikame lajku Lajka![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje