Tak Betty To je pravda, ona je právě ze stejnýho města jako já, proto jsem myslela, že je to krajová specialita, třeba jako makrela na klacku. ![]()
Čo vás dnes rozosmialo?
Ale! Co treba CIRGUS nebo CIRGULÁRKA? To rika sambo a ja umiram.
Potrefenáhusa Elektrika se u nás říkalo běžně, když jsem byla malá. Moc se mi líbí slovenská električka.
Hořtici taky říkám. Ta je obecně česká.
Jo a žlíce taky doma máme, jen nevím, jestli je přivezl muž s výbavou (Jeseníky), nebo je to pozůstatek dětského komolení, podobně jako třeba hojík a děbídek.
711990 hlásím se k cirgusu
ale cirkulárka s k
Nedávno jsem byla s puberťáky v divadle na Maryši. K mojí velké radosti byla nastudovaná v původním nářečí. Ale měla jsem obavy, co na to omladina. Překvapili, rozumněli všemu. Prý akorát nechápou, kde se na moravské vesnici v poli objevila Turkyně a proč tam byla a že po zbytek představení čekali na nějakou souvislost s dějem ![]()
turkyň na roli = kukuřice na poli ![]()
711990 všichni fakt ne ![]()
U nás (Praha a okolí) se vyslovuje jak se píše - hořčice, velryba, plakát... Jo, obě rodiny jsou učitelské, takže se na to víc dbalo, možná. Jako jasně, děti to komolí, ale opravujeme je taky.
Ex (sev Morava) má kromě mnoha krajových výrazů i tyhle komoleniny typu plagát, balgón - ale myslím, že to hlavně říkal aby mě tím štval.
711990 já vyslovuju normálně hořčice.
andulka01 u nás se to taky vyslovuje správně. Děti to už dávno nekomoli, muž taky ne.
andulka01 balgón ![]()
Ale k plagátu se hlásím.
Sweet Potato Elektrika říkala pražská babička, pak už se to v rodině překlopilo do tramvaje. Ale hořtice teda opravdu neeee, to není česky, to je líně.
Pinot Noir tak plagát je po slovensky, to je blízko ![]()
Konzert! Ne koncert, konzert!
notna přítel učí na prvním stupni a v rámci češtiny (a výletů) si představují slova, která ty děti už normálně nepotkají. Říkal, že je to občas celkem překvapivé.
A na oplátku by tento rok děcka mohla naopak přiučit pana učitele v moderním vyjadřování mladých
by se divil.
Říkám mražák, karkulačka, hořťice, dedektivka, když pomíjím ta naše typicka slova jako cukle a rožni. Co přišlo i mi nezvyklé, byla počta (říká můj spolužák ze zš), to už je i na mě takove staromodní
brrr Dedektývka říkáme taky, ale patří to mezi vědomé zkomoleniny, jako ta žlička třeba. V obchodě to neřeknu.
Třeba se tu nakonec někdo přizná i k čekuládě. ![]()
andulka01 To by ho děcka přiučit měla. Jim nebude za chvíli rozumět ![]()
Napadlo mě prozkoumat, zda existuje oficiální česká soutěž ve skládání puzzle.
Ale myslím, že češtinář by nejásal...
Ale! Co treba CIRGUS nebo CIRGULÁRKA? To rika sambo a ja umiram.
Cirgus říkal můj děda. Ale cirgulárka neříká nikdo!! Určitě ne ten sympatický pán!! ![]()
![]()
Sweet Potato Čekuláda, nojbuk, vembloud a septobox!
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje