Janulik03 Tu Mokka má stále moje babicka. A ten dřez ještě strašně pitomý ![]()
design a architektura
Sweet Potato My měli taky Betinu a před ní tu plechovou a tu má doteď strejda v garáži přestříkanou na tmavě modrou
.
Janulik03 podobnou kredenc pamatuju, naši ji mívali, když jsem byla ještě malá. A teta měla takovou luxusní, s vyřezávanými sloupky :) a vytahovací dvojdřez na mytí nádobí, kde jsou ty časy...
Kredenc měl táta donedávna v garáži, za sklem se moc pěkně vyjimala vrtačka, v šuplíku hřebíky, šrouby, matičky. Moc ráda jsem se tam hrabala.
Janulik03 Jeee, ten kredenc mela babicka! Dokonce ho okukoval I umeleckej truhlar, Zda by s tim neco slo....no jo, jenze to bylo z nejakyho papundeklu a ne poradnyho dreva:-/' A jeste mela takovy ty vysouvaci lavory misto drezu, nemela v kuchyni totiz teplou vodu. A to je to fakt nedavno...uz si nebudu asi stezovat, ze nemam mycku (I kdyz tepla mi taky moc netece teda, to nevim cim je)'
Janulik03 Hlásím, že babička měla taky takovou kredenc, asi to byl nějaký rozšířený vzor, protože tu naši vyrobil praděda. A místo linky takový široký stůl s tím vysouvacím dřezem.
Ten kredenc som milovala . Tu linku teraz ma otec u seba ked sme ju chceli vyhodit vzal si cast on vratane gulateho tmavo hnedeho drezu. Ten drez je strasny, neprakticky a stale hnusne hnedy. Ale on nevari len si tam zohrieva jedlo a umyje max tanier po sebe a hrnceky. Inak sa stravuje s nami u nas alebo mu vynesieme jedlo ked chce byt sam. Robi si len ranajky.
Kredenc je nádherná. Babička měla rovnou, bez těch kulatých rohů - ta asi byla taková fajnovější.
No a klasika, pohledy za sklem. Jak mi ted mrzí, že jsme jí vyhodili, ale před 30 lety se retro považovalo za přežitek a člověk byl mladej a krámy po babičce šly pryč.
Ten kredenc sme zdedili po byvalych majiteloch na novom byte, resp je v pivnici, neviem co s nou, aj mi ju je luto vyhodit ale zavadza. Babka mala podobnu aj s takym vysuvom kde sa robilo cesto a pod.
Janulik03 babicka taky mela tuhle kredenc, jako dite me fascinovala ta sklicka do oblouku.
Mrakoplas prodej to na bazaru nebo aukru, po tomhle starem nabytku je ted dost shanka a da se to dobre prodat.
Janulik03 Jeee, ten kredenc mela babicka! Dokonce ho okukoval I umeleckej truhlar, Zda by s tim neco slo....no jo, jenze to bylo z nejakyho papundeklu a ne poradnyho dreva:-/' A jeste mela takovy ty vysouvaci lavory misto drezu, nemela v kuchyni totiz teplou vodu. A to je to fakt nedavno...uz si nebudu asi stezovat, ze nemam mycku (I kdyz tepla mi taky moc netece teda, to nevim cim je)'
TEN kredenc mi trhá voči teda, ale lepší než když jsem hovořila s odborníkem při nákupu digestoře, on striktně TEN, já striktně TA.
Mutziputzi u nás taky odjakživa TA kredenc. A TA digestoř. Je to krajový, ta kredenc je víc v Čechách, ten kredenc na Moravě. Tedy dle ÚJČ.
Mohučanka Hlásím ten kredenc z Moravy :-) Ale ta kredenc mi nijak uši nerve, i bych asi čekala, že je to spisovný. Zatímco ten digestoř, to je ![]()
Mutziputzi Digestoř podle vzoru tchoř?
Garfie Ten kredenc není nespisovný, ale prý se používá řidčeji
naopak "ten digestoř" pravidla nepřipouštějí...
U kredence pravidla připouštějí oba tvary, u nás vždycky byla ta. Jednou jsem hledala původ slova ve výkladovém slovníku a pamatuju si, že to přes německé Kredenz vede až k latině a slovesu věřit /myslím credere/ a původně to znamenalo před-ochutnávku jídla, jako že tomu pak člověk mohl věřit, že to není otrávený.
Moje babička tuhle přesně taky měla, ještě si dokážu vybavit některý náčiní v těch šuplíkách a když zavřu oči, tak si vybavím i tu charakteristickou vůni starýho nábytku. Z dětství si pamatuju, že jsme takových a podobných starých skříní ale i malovaných truhel, stolů, tonetek a pod., jako sem dává Potrefenáhusa, zachránily s mámou spoustu, tahaly jsme to ze směťáků a z pozůstalostí, jak se toho lidi hromadně zbavovali a pořizovali si sektor.
Měli jsme je pak na chalupě a později máma na statku, ale vše jsem tam nechala, do řadovky se to nehodí a chalupu nějak neplánujeme.
Jinak je zajímavý, jak tady některý ty postovaný hrůzy dokážou vyvolat hezký vzpomínky, u mě třeba ta linka s plastovýma šuplíkama.
Prababička měla taky takovou kredenc a tomu vysouvacímu dvoudřezu říkala myčák. Nedávno jsem to slovo snad po 30 letech zase někde slyšela, tak mě to úplně navodilo vzpomínky na dětství
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY