design a architektura
Mrs.Robinson kamenka je super ale bydlet bych tam spis nechtela. a vedle zda se se inspirovali:-)

Potrebovala bych vyresit osvetleni do jidelny, od nastehovani tam mame provizorni svetlo a uz to bude pet let:)
My mame vlastne ve vsech mistnostech ta centralni stropni svetla dost hrozna (kupovali jsme tenkrat narychlo x stejnych placek), to osvetleni z nich je takove unavne, nevim, jak lip to popsat. Takze nemam zadny vzor, od ktereho se odpichnout. Zatimco v loznici ci kuchyni je mi to fuk, protoze tam si svitim dle potreby ctecimi/naladovymi/pracovnimi svetly, tak v tom obyvaku , konkretne v jidelni casti, mi to uplne rve oci. Hlavne tu uz rok travim 99% casu
.
Zatim jen brousim po netu, nez otevrou obchody. Ale moc nevim, na co se zamerit. Chapu, ze jedna vec je sila zarovky, ale pak je spousta promennych v rozmisteni a tvaru stinitka. Nechci zadne prime, oslnujici svetlo, ale potrebuju, aby bylo dobre videt.
Koukala jsem jak na klasicka zavesna svitidla, tak treba i na neco v tomto duchu, docela si to na te hole stene za stolem dovedu predstavit, dat tam treba dve tri. No ale jsem uplne mimo a vubec si nedovedu predstavit, jestli z tohohle typu jde nejake kloudne svetlo, nebo spis jen tak pro naladu? Ma k tomu co kdo rict? ![]()

Gatita tohle mi přijde spíš takové náladové světlo, bala bych se ,ze to nebude dost svítit. Osobně si myslím, že nad jídelní stůl je nejlepší závěsné. Pokud je stůl vedle zdi, tak možná nějaká ta lampa na rameni, co tady dříve proběhla? Ale nevím, jak moc to svítí do očí
MaeGandal diky. Ja z toho mam taky ten pocit (ze to nebude dost svitit), ale nazivo jsem to nikde nevidela, tak to zkousim zde, tady se toho vi dost:)
Rameno urcite ne, na to mame asi prilis rozmerny stul. Koukam hlavne na zavesna svetla, ale tohle mi prislo zajimave, akorat nevim, jestli bych tim vyresila svuj problem.
Gatita mně by se nad dlouhý stůl líbilo něco takového

to na zdi vypadá dobře, ale snad tak kdyby pod tím byl stoleček pro dva
viktorka_od splavu to je prave ten muj problem, ze mne by se taky libilo kde co, ta mistnost taky neco dovoli, jak velikostne, tak i tim, ze nema zadny styl. Teda pokud nepovazujes zakladni radu z ikea za styl
.
Tim chci rict, ze nemam ani tak potiz vytipovat si, co by se mi libilo a typove tam slo, spis nevim, podle jakych ukazatelu se ridit, aby to svitilo dostatecne, ale neoslnovalo, asi spis nejake rozptylene svetlo. Ted tam mame teda na strope priplaclou takovou tu vypouklou cocku z hornbachu, tak horsi to snad uz byt nemuze. Ta sviti fakt malo, ale pritom te to svetlo boda do oci, to by jeden neveril.
Gatita tak to dostatečné světlo zjistíš podle příkonu, u klasických žárovek to bylo intuitivní (pro mě teda), stovka žárovka svítí hodně - dobře osvětlí i velkou místnost, 75W je ještě vcelku dost, třeba do malé kuchyně. čtyřicítka už je malé blikátko tak na záchod nebo do lampičky. šedesátka je na schody, pak se nepřerazíš. no jsou na ty ledky teď převodníky, ale pokud 100W žárovce podle převodníku odpovídá 15 W led tak je to spíš nadhodnocený a svítí trochu míň, než ta stovka.. co tím chci říct, že ty asi potřebuješ ekvivalent té stovky žárovky. oslňování už je jiná věc a to je bez vyzkoušení těžký poznat:-(
Gatita otázka zní, jestli ti spíš nevadí barva toho světla. Je to hodně důležité pro světelnou pohodu.
Gatita My mame něco takovýho v obýváku a svítí to dost. Místnost to osvětlí fakt dobre, určitě to není svetlo pro náladu.
Edit mame tohle: https://zangra.com/en/p/ceramic-wall-lamp-25-cm-1
Gatita určitě si kromě síly dej pozor i na barvu světla, ta dělá dojem od útulno po pitevna, když to zjednoduším.
continuity mne tam vadi uplne vsechno... to zabarveni me taky napadlo, ale jak to poznam? Celou fyziku jsem prospala:) a produktove info byva casto skoupe. Ja vas tady nechci vytezovat, ale jestli to treba ted nekdo resil![]()
Gatita to záleží akú si dáš žiarovku.
Edit. Či myslíš ako poznáš, že ti farba svetla vadí? :) No biele studené je pitevna, žlté je teplé. Do kuchyne sa vraj hodí niečo medzi, ostatné obytné miestnosti skôr teplé. Teda môj dojem
tenzie to je ten typ, co s nim koketuju, dekuju:)
Gatita poznáš, ty ledky mají vždy napsáno zda je to bílé studené, bílé teplé a prý i neutrální ale na to jsem snad nenarazila. my máme bílé studené nad kuchyňskou linkou, to je takový typ "zářivka", je v tom dobře vidět na práci, ale pro oko to není žádný relax, ostatní "bílé teplé"
viktorka_od splavu to neutrálne máme v kuchynskej linke (teda aspoň stolár tvrdil, že je to neutrálne) a v pohode to je. Nie je také úplne studené.
A na chodbe máme lampu kde sa dá meniť nielen intenzita ale aj studené/teplé, na tom som si to dobre odskúšala čo mi vyhovuje :)
viktorka_od splavu Mrakoplas no uz se tady nebudu ztrapnovat - jestli jsem zarovku vymenovala jednou v zivote, tak je to hodne.
A diky vsem za postrehy, uvitam klidne i dalsi.
Gatita ja ich tiež nemením, neboj :) len neznášam studené svetlo, mne to hrozne ovplyvňuje náladu. Pred pár rokmi nám v meste začali vymieňať pouličné osvetlenie. Namiesto teplých žltých biele studené. V tomto zimnom sychravom čase sa mám chuť na nich obesiť, je to strašne strašne.
Gatita když my jsme právě pár let zpět potřebovali během týdne nakoupit svítidla úplně pro celý barák, aby to stihnul namontovat elektrikář, co jsme nezvládli to jsme pak museli dělat sami. tak to byla smršť dat..
pár věcí bych udělala jinak ale už prostě aspoň vím
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.
Esxence 2026: Poprvé. Doslova.
Guerlain Masterclass a my