design a architektura

09. října 2016 22:17
Offline Evaeva
příspěvků moje polička 08. června 2023 22:57

MPLee my na chalupě brikety používámw akorát, když chceme využít toho, že dlouho vydrží. Tj. v noci tam hodíš briketu než jdeš spát a ráno to kolikrát ještě vzplane, když přiložíš. Přes noc to teda temperuje, což je fajn, pokud tam spíš. Kamna máme teda klasické ne kachlové.

Offline Jimik
příspěvků moje polička 08. června 2023 23:00

MPLee Jestli jsou to masivní kachlová kamna s tály na vaření, s troubou a pecí na spaní, tak tam je velká akumulační hmota, takže ty stačí večer naložit dřevem a vydrží hřát až do rána. My jsme vždycky topili jenom dřevem.

Offline continuity
43187 příspěvků moje polička 08. června 2023 23:07

quebrada hm, podobnou jsem měla, dala jsem ji blbec tchýni a sama si koupila novou.

Online Pinot Noir
29923 příspěvků moje polička 08. června 2023 23:50

MPLee my občas topíme briketami, protože jsme vyhráli metrák briket na plese. Mně se zdá, že naopak vydávají nižší teplotu, jen tak doutnají a jak píše Evaeva , využíváme je, když chceme udržet delší dobu oheň, ale zároveň u toho nezdechnout vedrem, což se nám s kombinací dřevostavba+kamna v obýváku+dřevo lehce stane. Ale taky mám zkušenost jen s krbovými kamny, nikoli kachlovými. 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 09. června 2023 07:10

MPLee Moje babička měla kachlová na vaření a topila v nich celý rok tvrdým dřevem. Ona je to docela věda s kou klapkou v komíně, aby se neusazoval dehet a tak. Brikety používala v zimě a to jen jednu na rozžhavené dřevo a dávala to jen na noc, aby aspoň 5 hodin nemusela přikládat. Jako děcku mi přišel prach v místnosti furt stejný, ať se topilo čím chtělo. Přes prázdniny jsem chodila na šišky, měla to raději jak třísky z měkého. Jako jestli nemáte zkušenost, tak vás potěš, ono je to náročné, hlavně když mrzne, nebo klesne tlak venku, su ráda, že mám chlapa preppera co se vyzná. 

Offline MPLee
3033 příspěvků moje polička 09. června 2023 08:20

Kan zkušenosti nemáme a je to na horách  Ale zamilovali jsme se do toho a skočili domtoho dost nerozvážně, no. Budeme se učit za pochodu. Jinak v uplně nejhorším případě jsou v ložnicích elektrické přímotopy. 

Offline continuity
43187 příspěvků moje polička 09. června 2023 08:33

MPLee to zvládnete, mě zas přijde, že na tom, kromě toho vstávání do studeného baráku, moc není. Všude kam jezdíme to zvládají i pubertální děti.  

Jediné, že v těch domech, kde se nebydlí, bývá dost vlhko, takže zásoby novín jsou hrozně vlhké a blbě to pak hoří. To dřevo, šišky tolik vlhkosti zpět nenasává.  

Jinak bych před nákupem nastipaneho dřeva prostě obešla les kolem, je dost možný, že nič extra nebudete potrebovat. Není to žádné umění, spíš dřina a teď je po kůrovci dřeva všude v lesích hafo. Sekyru bych teda doporučila zakoupit tak jako tak.

Offline MPLee
3033 příspěvků moje polička 09. června 2023 08:54

Jimik jsou přesně taková. Navíc my chodíme spát kolem půlnoci a děti vstávají brzo. Takže až taková pauza v přikládání nebude

Pinot Noir asi začneme obcházet místní plesy  To je lepší výhra, než když si kamarád do garsonky donesl celého divočáka. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 09. června 2023 09:13

MPLee já bych se toho teda nebála, na chalupě jsem topila už tak v deseti letech. Ono je to taky jiné, když je to weekend house nebo když tam stabilně bydlíš, při nejhorším vyvětráš kouř, no. Na přímotopy určitě dojde, ono to v zimě dost trvá než to vytopíš, když přijedeš po 14 dnech.

Offline MPLee
3033 příspěvků moje polička 09. června 2023 10:57

Evaeva já nalm celkem věřím  Jinak ty přímotopy se dají zapínat na dálku, což je dost výhoda. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 09. června 2023 11:01

MPLee já si myslím, že to zvládnete v pohodě. 

Offline MPLee
3033 příspěvků moje polička 09. června 2023 11:06

Evaeva no jsem na to zvědavá. Vždycky jsme si říkali, že nejsme chalupáři a chtěli jsme malíčký byt. Tak máme starou roubenku

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 09. června 2023 11:09

MPLee děti tam budou šťastné (aspoň moje by byly). A jestli je to na horách, tak to ani nemá moc zahradu, ne? Aspoň já si představuju takovou tu chalupu uprostřed louky, kde maximálně vysekáš strunovkou nějaký plácek před domem.

Offline MPLee
3033 příspěvků moje polička 09. června 2023 11:30

Evaeva je to na kraji města, zahrádku to má maličkou a pes i děti budou rozhodně šťastní. Na chvilku dám fotku. 

Edit: fotku smazány

Offline Janulik03
20300 příspěvků moje polička 09. června 2023 11:37

MPLeejezis to je taká nádhera že by som vydržala aj studene rána. Tie kachlea to okolie

Offline MPLee
3033 příspěvků moje polička 09. června 2023 11:40

Janulik03 byla to láska na první pohled

Offline Jos
příspěvků moje polička 09. června 2023 11:43

MPLee v takovych kamnech na statku topime normalne drevem. Blbe je jak pisou vyse, rano vetsinou uz je mistnost prochladla. Doma mame velky akumulacni krb, ktery vytapi i horni patro a tam taky topime drevem, brikety treba na zapal, ale prijde mi, ze je z nich vic popela. Ale urcite zalezi jako u dreva, na jejich slozeni a kvalite. 

Online notna
9460 příspěvků moje polička 09. června 2023 12:00

MPLee Chalupa je nádherná! Ať se vám tam líbí! My nemáme kachlová kamna, ale litinová s keramikou s podobným principem na vytápění i vaření. Pozor při nákupu dřeva na rozměr už nařezaných polen. Tyhle kamna mají menší ohniště než krbová nebo kamna jen na výtop. Na fotce vidím, že tam nějaké dřevo je, tak bych se řídila jeho délkou, pokud to tam není jen jako dekorace a opravdu se tímto dřevem topilo. Ono se tam větší poleno třeba i vleze, ale není to ideální hlavně na roztápění.

Souhlasím, že rozdělat oheň není žádná věda. Spíš pak vychytat, jak často přikládat na určitou teplotu, abyste neměli málo teplo nebo naopak saunu. Ale to praxí zjistíte. Máš malé děti, tak tam je potřeba u tohoto vytápění počítat s tím, že u země je rozdíl až několik stupňů od toho, co vnímáš ty jako dospělý ve vztyčené poloze. 

Mně u těchto kamen přijde nejsložitější se naučit správně topit, když chceš péct. Já mám integrovaný termostat na dvířkách k troubě. Doporučila bych na pečení koupit teploměr. Ani po letech bych to odhadem nedala. Ale někdo to zvládá i bez toho. Ostatně dřív se peklo jen bez teploměru a termostatu. 

S briketama nemám zkušenost. Kupujeme z okolních lesů kmeny pokácených nebo spadlých stromů a muž je zpracovává. On to má jako hobby. Dvakrát do roka dělá dřevo.

continuity S odnosem dřeva z lesa pozor. Z lesa se může odnést jen dřevo, které má na širším konci max 7cm. To na vytopení chalupy není nic moc a přes noc to neudrží.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 09. června 2023 12:26

MPLee to je ale naprosto boží!

Offline continuity
43187 příspěvků moje polička 09. června 2023 12:30

MPLee no to je nádhera

To zvládnete. Já v tom maso běžně peču, jen jednou jsme kachnu přes noc vysušili, ale to byla ta kamna strašně rozhicována. Jinak je to šikovné na kousky masa a zas tak citlivé to není.