design a architektura

09. října 2016 22:17
Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 09. června 2023 12:33

MPLee ta je krasna! Mozem s vami byvat?

Online notna
9460 příspěvků moje polička 09. června 2023 12:38

continuity To máš pravdu s tím masem. Tam ta teplota nehraje takovou roli. Jak se řekne pečení v kamnech, tak mi automaticky naskočí pečení chleba, buchet apod., protože s tam se s tím nejvíc crcám a vychytávám teplotu. 

Offline continuity
43187 příspěvků moje polička 09. června 2023 12:40

notna jo, tak na buchty bych neměla odvahu, ale my chodíme na tyto chalupy většinou na pár dní a zároveň se tam většinou kus šlape pěšky, takže to prostě radši upeču doma a netrapim se s tím.  

Online notna
9460 příspěvků moje polička 09. června 2023 13:04

continuity To chápu. 

Offline Karja
44748 příspěvků moje polička 09. června 2023 13:20

MPLee To je krásný! To se vám odtamtud nebude chtít pryč!

Offline Tabea
8145 příspěvků moje polička 09. června 2023 13:39

continuity tyjo, jako vlastník lesa bych neměla úplně radost, že mi odtamtud lufťáci bez předchozí dohody něco berou. 

Offline andulka01
12858 příspěvků moje polička 09. června 2023 14:41

MPLee Já to nestihla! Achjo.

V kachlovkách jsem několikrát pekla, je to super na velké kusy masa, guláše, ptáky, zapečený brambory. Závidím

Na chalupě máme kamna, topíme dřevem a briketama. Je tam prý nějaká záklopka na ty materiály, ale zatím jsme na to nepřišli. Brikety dáváme spíš na noc a mám pocit, že z nich je velmi prašný popel i černější kouř. Dost se těším, že teď už topit nebudeme, ty kamna občas zakouří a blbě se mi v tom spí. A jsou tam i akumulačky, ale velmi staré, výtopnost diskutabilní.

Dřevo si fakt s někým domluvte, do kamen jsou stejně nejlepší špalky, to jen tak z lesa tahat nemůžete. Místní budou vědět kde ho získáte, dřeva (kůrovcového) je teď všude dost.

Ostatně, dřevo... Úplně mě fascinují obyvatelé kraje, kam jezdíme. Všichni, úplně všichni totálně hromadí dřevo, to jsou xxkubíky po všech pozemcích a většinou je vidět, že ty starší tam jsou třeba 20 let. A hromadí dál a dál. Vždyť to přece spotřebovat nejde ani při celoročním vytápení.

Offline Karja
44748 příspěvků moje polička 09. června 2023 21:01

andulka01

A není to kvůli kůrovci? Sousedi jsou taky úplně zastavení, jenze oni mají téměř po lese no...S tou spotřebou ono se to nezdá, ale pokud tím vytápějí celý dům plně, a ne třeba kombinaci s plynem, tak se toho stopí fakt dost. 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 09. června 2023 21:21

andulka01 Tak ono v tom rázu to dřevo musí poschnout, protože s mokrým se topit nedá a nemá, sráží se to v komíně a usazuje se ten dehet. Já teda taky neznám lepší způsob uchování dřeva po kůrovci, jak rozštípat na metry a rovnat do rázu.

Offline RoSa
10184 příspěvků moje polička 09. června 2023 21:22

Kan co to je "do rázu"?

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 09. června 2023 21:25

RoSa Ráz dřeva? A dáváš to do rázu? To není celorepubliková činnost? Vysočina musí mít furt něco extra a pozadu.

Offline RoSa
10184 příspěvků moje polička 09. června 2023 21:38

Kan to má něco společnýho s rázovou vlnou? fakt netušim, asi skládám dřevo blbě...

Offline andulka01
12858 příspěvků moje polička 10. června 2023 08:03

Kan Karja Že musí vyschnout je jasný, taky jsme teď přivezli dřevo kterým budeme topit napřesrok. Ale tohle jsou obrovský hranice snad ještě po dědech, šedivý dřevo.

Teď třeba sousedí rekonstruovali chalupu a před plotem maj dva na patnáct metrů trávníku.Tak jsem se těšila na nějaký kytky a nic, je tam dvoumetrová hradba dřeva. Za chalupou další hradba. Ani na horách jsem něco takovýho neviděla, jsou zásobený na generace.

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 10. června 2023 14:33

RoSa Ne, je to prostě narovnané dřevo, někdo používá výraz hranice, ale to si spíš představuji Jana Husa , nebo Janu z Arku v plamenech, než narovnané dřevo u chalupy k vyschnutí.

Offline dupali
473 příspěvků moje polička 11. června 2023 10:45

Kan nebo poskládat dřevo do "fochu" říkala moje babička v hantecu

Offline Karja
44748 příspěvků moje polička 15. června 2023 09:46

zadala jsem si výrobu umyvadlové skřínky. Tak mi to naměřili, když měli cestu kolem a pak mi přišlo, že to nějak vyšumělo pak, já nechvátala, nepřipomínala se. Včera jsem potkalala toho řemeslníka a je to hotové, přivezou mi to. Jenže mně až dneska došlo, že jsem nebyla vybrat žádný dekor:-D. Jako co to bude? Už si matně vzpomínám, že jsem měla přijet na dílnu si vybrat a to jsem zapomněla.

Offline continuity
43187 příspěvků moje polička 15. června 2023 09:48

Karja

Promiň, ale kdo si tu stěžoval na samba, že věci zařizuje po svém.

Offline Karja
44748 příspěvků moje polička 15. června 2023 09:51

continuity

Samozřejmě, už mi hlavou proběhlo, že to přivezou, já řeknu, že je to super, uplně nejvíc nejlepší a přesně takhle jsem to chtěla a vybrala:-D. Prostě abych nevzbudila ani stín pochybností:-D. On už ted nechce nic kupovat, to by mu nahrálo do karet, jak vlažně se k tomu stavim!

Offline bram
4111 příspěvků moje polička 15. června 2023 18:25

Karja no tak to nám pak musíš napsat, jak to dopadlo :)) 

Offline Karja
44748 příspěvků moje polička 15. června 2023 19:07

bram Snad to bude hezky a snad to nebude bily! Ale bílou jsem říkala, že nechci...to tam padlo, oni předpokládali, že to bude bile a já že bílé ne, tak snad oni mají lepší paměť než já;-)