Ehm, já myslela, že Ježíšek vypadá jako ježeček.
Přiznání
Arietui tak velky jezek v santovskym oblecku a na bodlinach napichany darky, prece ne..?! To uz se tu resilo, myslim... ![]()
A do statistiky: jsem tym Jezisek, pokud bych to brala jako lhani, tak pak je lhani kazda pohadka, protoze draci neexistuji a uz vubec nezerou princezny. Viru beru jinak. O plozeni deti lhat netreba, lze vysvetlit pravdive, adekvatne veku. Straseni certy je zlo. Batoleci ockovani zvladla dcera nejlip, kdyz nic nevedela a mudra se sestrou se priplizily a bodly v cekarne nad hrackama... (
).
4n4 to je ale celkem běžné ![]()
Moje jedno dítě taky ( to druhé jsme neodhalili) a KB kdysi měla dokonce reklamu s obrázkem ježka a textem Přejeme vám šťastné a veselé, ať už vás Ježíšek vypadá jakkoli.
Pavlena já právě u pohádek říkám, že je to jen pohádka. Nebo jiné děti věří, že draci, čerti a Bing existují? A do kdy? To mi hlava teda nebere.
ja si to s tim jezkem pamatuju ze uz se to resilo, ale furt me to prekvapuje. u nas se jezisek spoustel z nebe na zlate snure (santu a podobne jsme dikybohu neznali) takze pro me takovy spis andel, se zlatymi vlasy a bile kosili, ktery vstoupi pootevrenym oknem a zpusobi zazrak:-)
detem nelzu nikdy v nicem, pohadky ale nepovazuju za lez, nybrz za podobenstvi a dulezitou cast dusevniho rozvoje ditete. tim teda netvrdim ze bez jeziska to nejde, to at si kazdy resi jak je mu libo
Pinot Noir v existenci mluvicich zvirat, draku, krasnych princezen a statecnych princu verim porad, ty ne?:-)
a starou diskusi jdu z čistě akademických důvodů dohledat!
viktorka_od splavu záleží, čemu říkáš věřit. Ráda se nechám těmi příběhy unést, ráda se podívám na pohádky a fantasy a umím se to toho vžít, až si koušu nehty. Stejně si to může užít dítě a není mu potřeba na otázku, jestli existují čerti a peklo, lhát, že ano.
Pinot Noir katolici teda detem lzou? ja teda nevim jestli se te na to deti ptaji, to mi prijdou docela mali jeste
mym detem jsem rikala to co moje maminka nam - ze tahle "kouzla" existuji pro ty, kteri jim veri. a primerene veku i to, jak a proc ruzne povesti a tradice vznikly
viktorka_od splavu no tak pozor, neznali jsme santu, ale sovetsky deduska moroz byl jeho dost podobny bracha...!
Pinot Noir samozrejme, ze u pohadek decku netvrdim, ze se staly vcera a jsou 100% pravda, ale predpokladam, ze jim stejne decka jakymsi zpusobem veri, proc by se jinak u pohadek (adekvatne) baly..?
Pavlena hele vubec, deda mraz byl jednak totalne vzdaleny a navic pro me vicemene totozny s Mikulasem:-)
Pinot Noir ale pro malinké děti jsou ty nadpřirozené světy dost reálné. Včetně těch duchu a strašidel pod postelí. Já děti nikdy nestrasila čerty a bubaky a stejně u nás dva ( hodní) bydlely. A ještě je mělo to dítě, které je teď velice racionální. To jeden čas také tvrdilo, že je zamilované do pana pekel. Jedna z nejvic tezkych rozepři u nás nastala, když mladší starší půjčila svého imaginárního kamaráda a naopak to už neslo.
Prostě ty děti to mají jinak a ne není to lež, když dáš lvovi misku žrádla pod postel. Přijde mi lepší s nima o tom mluvit než to zlehčovat, že to stejně neexistuje.
continuity s tím souhlasím a právě proto mi přijde mimo dávat roveň Ježíška a pohádky. Já s tím nezačala.
Pinot Noir tak to ber tak, že tebe se dotklo, když ti někdo řekl, že tím okradas děti o dětství. Nás se úplně stejně dotýká, když říkáš, že jim lzeme.
Protože, kdybych se jich teď zeptala, jestli by chtěly, abychom jim o Ježíškovi říkali od mala pravdu, vím přesně, co mi odpoví.
U nás se věří na Ježíška i v dospělosti, je to taková hezká rodinná tradice.![]()
continuity ne, mně se tu jen pořád někdo snaží dokázat, že dětem lžu v jiných věcech. Tak odpovídám. Říkejte dětem, co chcete.
711990
Strašně moc k dočtení tu mám, ale přesně, Ježíšek je u nás součástí nějakého vánočního kouzla. Mně nikdo nikdy neřekl, že Ježíšek neexistuje, v podstatě se mnou tu hru hrají rodiče do teď. A je to tak v celé rodině, pamatuju si, jak mi malá neteř s vykulenýma očima sdělovala "obrovské tajemství", že Ježíšek neexistuje. A já jí říkám "ok, ale maminka a babička to neví, tak jim to neřekneme...." a bylo to naše tajemství. Já prostě pořád mluvím o Ježíškovi, ale zároveň se netajím s tím, že třeba kupuju dárek pro babičku a tak....myslím, že děti to berou úplně v pohodě a netraumaticky.
A jasně že je Ježíšek nepodmíněný chováním, to je přece jasné, naopak podmiňovat chováním dárky můžou jenom rodiče!! ![]()
Pinot Noir Dcera začala řešit a rozlišovat fikci od pravdy mnohem později než jsme začali vyprávět a sledovat pohádky, podle mě tomu věřila, ač nikdo ji netvrdil, že je to pravda.
Pinot Noir alespoň já se snažím říct, že děti vnímají nadpřirozeno jinak. Ani teda pohádky o dracich, ani Ježíška nepovažuji za lhaní.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje