dzizisketa to vydírání jsem v rodině zatrhla. Stejně jako že by čerti nosili někoho do pekla. Já si myslím, že u nás to asi bude prozrazeno dřív než je obvyklé. Taky nám nejde to mlžení okolo, snažím se vyhýbat vyslovenému bájení a odpovídám spíš neurčitě. Ale nechci je ochudit o ten zázrak úplně, přijde mi fajn to polovičaté něco je od Ježíška něco od nás.
Přiznání
Pinot Noir a to detstvi jsi jim znicila tim, ze nemate Jeziska? To je blbost, jako ja chapu ze nekdo to nezavede, ale nechapu proc se tomu musi rikat lhani detem. To je jako bych vycitala vericim, ze lzou detem o bohu...
Víra je něco jiného.
dzizisketa proc?
711990 Loni to tu padlo, že jako bez Ježíška není dětství a Vánoce tím úplně zničíme. Já to teda taky považuju za lhaní.
Pinot Noir No a vy misto toho mate Risi Vanoce!:-D
711990 Tak vira je neco jineho, to si ,,myslis,, ze Buh je.
711990
Jo, presne, chci mit pohodu a neresit darku pro ostatni a i ja pro sebe nechci dostavat asi I proto, ze to nepotrebuju:-D. Nebo proste mi nejak vadi to celkovy, ze se to musi, ze se ty darky furt resi, kdo co komu, vzdycky jsem z toho byla akorat otravena. K tem narozeninam mi to prijde takove prirozenejsi proste;-). Ze je to jako muj den, tak ja dostanu darky. A ne ze, je 24. dame si vsichni darky!!!
Presne tak. Doma si kúpime čo je treba počas roku a prekvapenia si nechávame na narodeniny. Darčeky na Vianoce má neberú, ale atmosféru (stromček, filmy, trhy a tak) mám rada.
NNo protože je to víra. Pokud ale ty věříš, že dárky si nedávají lidé navzájem, ale že je nosí Ježíšek, tak to samozřejmě za lež nepovažuji.
dzizisketa tak u nas, stejne jako u Garfie proste darky nosi Jezisek. Nikdo nam nelhal, nezakryval to, jakmile jsem na to prisli, tak se mama akorat usmala a rekla, ze pro ni darky porad nosi Jezisek a ja to mam stejne. A to kouzlo mi prijde hrozne hezky, prave tak jako nekomu jinymu muze pripadat jeho vira v cokoliv jinyho. A docela me urazi, ze to nazyvate lhanim detem. Nemluvim o zadnym vydirani a podminovani darku, ale proste o magii vanoc, no.
paktofonika Uf, uz jsem myslela, ze jsem nejaka anomalie:-D.
711990 já s tebou souhlasím, je to prostě kouzlo:) Rodič musí znát míru, jak to svému dítěti podat a jak a kdy ho směrovat k tomu, jak je to opravdu.
SS tím, že lidi berou lhaní dětem o Ježíškovi jako osobní urážku, se setkávám často. Mrzí mě to, ale nijak to můj postoj k tomu, zda to je lež či magie, nemění.
dzizisketa mne to prijde srovnatelny s tim, kdyz bys ze lhani obvinovala verici no.
dzizisketa Ja ackoliv lzu, tak ti rozumim a mas pravdu, je to lhani ve svy podstate.
711990 já s tebou souhlasím, je to prostě kouzlo:) Rodič musí znát míru, jak to svému dítěti podat a jak a kdy ho směrovat k tomu, jak je to opravdu.
Ta poslední věta je báječná, na té jde ukázat, co přesně si o tom myslím a proč tvrzení o existenci Ježíška považuji za lež. Jsem zastánkyně směřování dětí k tomu, jak je to doopravdy, už od začátku, v různých věcech v různé míře dle věku a osobnosti daného dítěte. Takže žádné že děti nosí čáp nebo Vrána, že zlobive děti odnese čert do pekla, že je injekce u doktorky nebude bolet atd. Navíc ten příběh křesťanských Vánoc je magický a kouzelný sám o sobě.
dzizisketa Hele presne to jsem ti chtela napsat po precteni prvnich dvouch vet, ze ti nezavidim az budes vysvetlovat jak se rodi deti! Ale nektere deti se neptaji;-)
VV tom je velký rozdíl. Navíc když jsem se na téma Ježíšek vs. dárky od lidí poptávala, pro mě překvapivě hodně věřících explicitně řeklo, že dětem o Ježíškovi nelžou (použili tento výraz), navíc akcentují jiné aspekty Vánoc.
Karja Já tu teda teď frfňám, ale spíš jen aby se neřeklo ![]()
Mně se taky strašně ulevilo, když jsme tu dárkovou povinnost v naší úzký rodině zrušili.
Dětem to je jasný, ale to se vybírá lehce, nemusí to být drahý a kolikrát největší radost udělá ta největší blbost.
A s dospělýma dětma si dáváme právě třeba ty knížky, synkova sambová má na ně stejný vkus jak já, tak se vždycky trefím - dcera má vkus jiný, ale vím jaký, tak taky žádný stres, kluk si koupil košili, prej moc hezkou, tak mi jí donese, já proplatím a zabalím, sambo od dcery dostane poukázku na nákup do Ikea, furt řeší, že by rád ten koberec k sedačce, aby se malá nepraštila, tak ať si ho koupí a s mojí holkou si to vyřídí potom, až u toho nebudu
a pro vnučku a tu druhou malou z prvního manželství dceřinýho samba jsem fakt kupodivu nakoupila dárky na Rohlíku, různý skládačky, hry, magnetický písmenka, kuželky, pro tu větší navlíkání náramků, vyšívání, barvy, sadu na výrobu svíček - je takovej kreativní typ.
a tím to končí, fertig, už chci jen pohodu, letos to byl hrozný rok.
Ještě jsem tedy provianťák, salátu dělám dvě velký zadělávací mísy, maso, ryby, polívka, předkrm, ovoce, pití, to obstarám, dcera zas bezlepkový cukroví a nějaký desert a Vánoce můžou začít. A aby měl zásluhy taky syn, tak ten kupuje strom a pak se skorošvagrem zdobí.
A slavíme u dcery, takže se můžu vykašlat na nějaký velký gruntování, jen vykoupu tátu, místo trika dostane košili a můžeme jet.
Po těch letech stresů a shánění a pulírování bytu, aby se nás sem 12 vešlo a všechno bylo ťipťop a správně na čas a všichni měli všechno a nikdo aby se necítil ošizenej, taky cukroví jsem dělala deset druhů a vánočky pekla, uf, už nechci.
Už chci jen pohodu a klid, pohrát si s tou malou princeznou, mít radost, že jsme spolu a to nám myslím všem stačí.
dzizisketa pro mě jako pro ateistu je ale i ten příběh z velké části lhaní/pohádka i tady mám problém s tím, jak to synovi předat. Myslím si, že s Ježíškem ta důvěra ve vzájemném vztahu rodič dítě nestojí a nepadá.
Karja tak zrovna rození dětí mi problém nedělá. Zatím si vystačil s tím, že je potřeba maminka a tatínek a že miminko se nakonec narodí mezi nohama:)
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje