Přiznání

01. prosince 2016 10:57
Offline dzizisketa
8865 příspěvků moje polička 16. prosince 2020 21:56

Evaeva

NNo však příběh o Ježíšovi klidně můžeš podat jako legendu, která má tak živý odkaz, že se udržela i teď, kdy si už většina lidí myslí něco jiného. 

Offline Karja
44223 příspěvků moje polička 16. prosince 2020 21:57

Evaeva Hele jeden verici, rekla bych aktivne verici, chodi do kostela tak trikrat za rok, se me zeptal, zda je panna marie jezisova manzelka:-D:-D. Boze, to je az neskutecny. Pak se me zeptal na mnohem zaludnejsi otazku a to proc jezise ukrizovali, no to jsem jako uz docela vahala s jasnou odpovedi. 

Online 711990
18294 příspěvků moje polička 16. prosince 2020 21:57

dzizisketa jako jasne, je to fer. Ale teda dostalas me tim, ze nebudes diteti lhat ze injekce u doktora neboli. Proboha to mu rikas ze jdete na injekci a ze to bude bolet? 

Offline Karja
44223 příspěvků moje polička 16. prosince 2020 21:58

Evaeva Ano, tak jsou mu tri:-D To si taky jeste vystacim s ledascim.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 16. prosince 2020 21:59

711990 já to teda o injekci říkám. Že bolí, ale jen chvilku a je to lepší než ta nemoc.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 16. prosince 2020 22:00

Karja no zatím jsem rozhodnutá mu na vše odpovědět popravdě. Ale spíš doufám, že to bude řešit muž:)

Online 711990
18294 příspěvků moje polička 16. prosince 2020 22:03

Evaeva a nestaci rict jenom ze jdete na injekci a at si udela obrazek o bolesti sam? Ja treba ted rikam, ze jdeme k doktorce, ze ji ma rad a chodime tam radi(coz je pravda) a ze dostane injekci. Ale posledne jsem prave v cekarne zaslechla jinyho rodice, jak oznamuje diteti ze jdou na injekci a bude to bolet. To by mi samotny teda na odvaze nepridalo...

Online Evaeva
příspěvků moje polička 16. prosince 2020 22:03

dzizisketa ano, to samozřejmě udělám. Ale jsou mu tři a taková konstrukce je pro něj složitá. Říkám mu, že nikdo neví, jestli je to pravda, ale v tomhle věku věří lecčemu, ten svět kouzel a pravý svět se prolíná.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 16. prosince 2020 22:05

711990 on už si to pamatuje a doma se ptá, jestli to nebude bolet. Ve věku Tondy ani nevím, jestli jsem mu to dopředu říkala.

Online Pinot Noir
29635 příspěvků moje polička 16. prosince 2020 22:05

Evaeva jsem též ateista a je to prostě hezká pohádka, vyprávěná úměrně věku.

Dětství bez Ježíška jsem prožila a Vánoce jsou pro mě nejhezčí období roku doteď, miluju všechno, přípravy, dekorace, světla, pohádky, koledy, vánoční jídla, vybírání dárků, balení, dostávání dárků, udělá mi radost každý dárek. Poslední dny tu přitom čtu hlavně fňukání, jak kdo nesnáší kupování dárků, balení, jak ho uráží ten či onen dárek, jak si lidi diktují počty dárků, zakazují dárky, jak ve vzpomínkách Vánoce = úklid, jak všichni ztloustnou... Jsem si zcela jistá, že vědomí, že dárky si dávají lidi z lásky, vztah ke svátkům rozhodně dětem nepokazí.

Online letfenixa
10807 příspěvků moje polička 16. prosince 2020 22:07

Jennyfor vždy s radosťou čítam tvoje príspevky, máš literárny talent

Offline continuity
42339 příspěvků moje polička 16. prosince 2020 22:09

Já teda dětem ve vážných vecech nelhala nikdy, rozhodně ne o sexu a plození deti nebo že babička nema smrtelnou nemoc. Jsou horší věci, kdy jsem nevěděla kudy kam. Třeba války, holokaust...

Takze u Ježíška jsem jim říkala, že dárky nosí tomu, kdo tomu věří. Takže dospělým moc ne. Nakonec, padá hvězda - prej si něco nebo tady pohlaď sochu a splní se ti přání, jsou taky lži?

Prozřením u nas zádné trauma nenastalo. starší na nás jeden rok furt dorážela, až jsem jí řekla, že je to, jak si myslí, akorát to nemusí říkat ostatním dětem ( hlavně teda dětem kamarádů, s kterýma jsme půlku svátků). Dnes tu hru naoko s náma hrají, je to vlastne mile ještě teď. 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 16. prosince 2020 22:10

Pinot Noir já si myslím, že je to jedno. Ať děti na Ježíška věří nebo ne. Že to věření/lhaní nemůže ten vztah ani ty Vánoce pokazit, ani pravda vylepšit. Nijak mě neuráží, ať lidi dělají to či ono.

Offline nolita
6513 příspěvků moje polička 16. prosince 2020 22:11
Reakce na Pinot Noir:

Evaeva jsem též ateista a je to prostě hezká pohádka, vyprávěná úměrně věku.

Dětství bez Ježíška jsem prožila a Vánoce jsou pro mě nejhezčí období roku doteď, miluju všechno, přípravy, dekorace, světla, pohádky, koledy, vánoční jídla, vybírání dárků, balení, dostávání dárků, udělá mi radost každý dárek. Poslední dny tu přitom čtu hlavně fňukání, jak kdo nesnáší kupování dárků, balení, jak ho uráží ten či onen dárek, jak si lidi diktují počty dárků, zakazují dárky, jak ve vzpomínkách Vánoce = úklid, jak všichni ztloustnou... Jsem si zcela jistá, že vědomí, že dárky si dávají lidi z lásky, vztah ke svátkům rozhodně dětem nepokazí.

​já jsem teda tým ježíšek, ale v tomto máš pravdu... i když teda někteří tady si stěžující jsou v tom nevinně :-)

Online barbucha blogger
35470 příspěvků moje polička 16. prosince 2020 22:12
Reakce na Evaeva:

dzizisketa pro mě jako pro ateistu je ale i ten příběh z velké části lhaní/pohádka i tady mám problém s tím, jak to synovi předat. Myslím si, že s Ježíškem ta důvěra ve vzájemném vztahu rodič dítě nestojí a nepadá.

​Já, jako zarytej heretik (protože absolvent několika ročníků nedělní školy v českobratrským sboru ), na "Ježíškovi" nic špatnýho nevidim, ani to nepokládám za lhaní.

Samozřejmě už v útlém věku harant přijde na to, že žádný Jezulátko, ale rodiče... ale zeptat se co chceš k Ježíškovi nebo co ti přines Ježíšek je spíš - podle mě - takovej řečnickej obrat, a ne vyznání víry (nebo lhaní).

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 16. prosince 2020 22:21

continuity to sa páči aj mne "dáva darčeky tomu, kto tomu verí". Tak isto vysvetľujem synovi aj Mikuláša, povedala som mu zjednodušený príbeh kto to bol a že teraz každému, kto naňho verí, prinesie v noci do čižmičky. Ja si pamätám ako deti sme v noci nechceli zaspať a potme sme v noci vykukovali z okna či ho neuvidíme. Bolo to úplne magické a mám na to krásne spomienky. Potom čo som zistila, že to dávajú rodičia, to stratilo to čaro, tu mágiu (ale sklamanie ani trauma sa nekonala), bolo to pre nás krásne, aj tie Vianoce, som to tu písala ako nám sused robil "Ježiška". Tak ako sme ako deti verili rozprávkam a na zázraky tak aj na Ježiška a rovnako to časom prešlo.

Online Potrefenáhusa
38541 příspěvků moje polička 16. prosince 2020 22:25

Taky jsem v partě narozky krátce po Vánocích a dárky k narozeninám zabaleny ve vánočním papíru. 
moje dite si k narozeni vybralo datum, ze dal k vanocum už to opravdu nešlo, tak ji trauma budu muset udělat necim jiným (tým dárky nosi Ježíšek )

Offline Mohučanka
7337 příspěvků moje polička 16. prosince 2020 22:27

711990 no já dceři řekla, že půjdeme na očkování, a že to trochu bolí, že to píchne, ale míň, než když jí v létě píchla včela, a že to brzy bude dobrý. A že očkovat je potřeba, protože to chrání proti nemoci, a nemocní nemůžou chodit do školky.

Jinak jsem tým Ježíšek (nepodmíněný dobrým chováním), protože pro mně to v dětství bylo úplně kouzelné. Ale už jsme si i říkaly, že lidi si na Vánoce dávají dárky mezi sebou, a že se oslavuje narození Ježíška. 

Offline continuity
42339 příspěvků moje polička 16. prosince 2020 22:35

Mohučanka pro mě je to kouzelné doteď. Když děti koukají na Polární expres a na konci zazvoní na tu rolničku, vždy brečím. I teď a to si na to jenom vzpomenu.

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 16. prosince 2020 22:36

Inak sestra má meniny v polke decembra a narodeniny na Troch kráľov..no musím povedať, že ju vždy o darčeky ochudobnim, lebo už neviem čo vymyslieť (ale ona je našťastie typ, čo rád darčeky vymýšľa a dáva ale nikdy nič nechce). Ale aj tak ma to mrzí dosť, no nie som ani jeden rok schopná vymyslieť darčeky na všetky tri príležitosti.