MP Meri Nechci hodnotit konkretni situaci...Ale muz treba zavedl pravidlo, ze kdyz nas rodice chteji videt, at taky prijedou oni k nam a ne porad opacne. Mam sice prizpusobive miminko, ale preci jen to znamena nejake to planovani. A nahodou to funguje velmi dobre. Podotykam teda, ze na obou stranach se jedna o zdrave aktivni sedesatniky.
Přiznání
continuity Sweet Potato fajn, je to kulturní tradice. To beru. Neohánějte se tedy srovnáváním s pohádkami.
Proč ne? Pro ateisty to pohádka je... kapku smutná teda
ale to je například Andersen taky. O potocích krve bratří Grimmů ani nemluvě ![]()
barbucha Moje oblibena pohadka z detstvi O modrovousovi, vcetne ilustraci
. Tu si vybavuju do nejmensich podrobnosti.
MP Meri
Je to tak. Mně přijde, že do nějaké trochu spirály se dostane každej, nějaký očekávání jsou, ale stejně je to pořád hlavně o tom "jaký si to uděláš, takový to máš".
Jo počkej, to byly nějaký francouzský pohádky, ne?
Já se vlastně u všech pohádek co jsme kdy měli, třásla hrůzou (kromě toho Andersena, u toho jsem jen brečela a mohla bych dodnes
)... nějaký ty moderní, "laskavý", ty mi nesměj do baráku!
Ježiš moje oblíbený světový pohádky, z nichž snad nejlepší byla indická, kdy bratr na férovku uříz hlavu bratrovi, pročež uříznutá hlava skončila v koši - a mluvila!!
Nebo anglická Královna krys, honící nevinnou Titanii, ach! ![]()
barbucha Ano, je francouzska. Divcina se vda za bohace a ten ji zakaze jit do mistnosti....kde ma uskladneno nekolik predchozich zavrazdenych manzelek. No a ona samozrejme zakaz porusi. Celkem slusny horor
. A pak jsem milovala bohatyrske pohadky, to byla taky sila. No a pak jsem plynule presla na Jamu a kyvadlo.
Ja se hrozne bala jamamby z japonskejch pohadek
Vyju hlady
vyju hlady
žeru krávy, psy i hady
kdo mi padne do drápů
toho rozsápu!
... já to taky furt slyším... ![]()
barbucha Jos Já jsem měla knížku tuším "Dívčí pohádky" a tam byla nějaká ta, co jí narostla ovčí hlava a pak se vařila v kotli nebo...
a něco s tím Modrovousem taky. Ono ne že by Němcová a ruce a nohy naší Dory v komoře byly lepší!
continuity Myslím, že mám taky to, co ta Tvoje starší. Vlastně na sebe trochu vědomě nechávám působit různý vánoční reklamy, články, asi poslouchám, co lidi říkají i během roku, a pak se mi z toho najednou vyloupnou ty dárky. Takže třeba dlouho nic nemám, protože zrajou nápady, a pak to najednou pořídím.
(A ty kamarády-outsidery jsem mívala taky, Andreu s ošklivejma zubama a vyrážkou, Hanu Vietnamku... ale spíš na prvním stupni, pak zas chvíli ne.)
Garfie No, jenže někdy se vzdoruje težko. Já na velké množství darů z domova zvyklá nebyla, bylo nás hodně a dárky spíš praktický, co by se stejně koupit musely, pro mne byly stejně nejvíc knížky.
V prvním manželství se taky to množství drželo spíš na spodním okraji, tam se hlavně bazírovalo na fanatickém dodržování tradic a různých nepsaných zvyků, což už jsem tu psala a bylo to taky stresující.
Jenže s druhým mužem jsem se ocitla v rodině, kde se toho nadělovaly hromady. Fakt, když nebyl skoro vidět stromeček pod tím nadělením, tak to byly pravý vánoce. První rok to bylo i problém, já to netušila, tchýni s tchánem jsem samozřejmě zabalila tak nějak podobně jako svým rodičům, švagrovcům nějaké víno, knížky, jejich v té době skoro dospělým dětem tak nějak, jako své stejně staré dceři. A tam najednou tolik lidí, který jsem ani neznala - sestěhovali jsme se s budoucím mužem v říjnu, všechny příbuzné a příbuzné příbuzných jsem neměla šanci poznat.
Pak kolem toho bylo doma nějaký mrzení, tak jsem si řekla, že nebudu zavádět jiný pravidla a přizpůsobím se.
Jenže když to množství přerůstá přes hlavu a dárky vybíráš i pro lidi, ke kterým nemáš žádný vztah, tak se celá ta pointa vánoc vytrácí.
Pro mé děti, muže, rodiče, tchány a kamarádky jsem to většinou měla vybráno brzo, a s radostí, i to balení mne bavilo.
Ale pak to běhání, vybírání zbytečností pro známé známých, to mne vůbec nebavilo a tu radostnou atmosféru to kazilo. Ale nešlo s tím hnout, nechtěla jsem v manželství zbytečný konflikty, tak se holt spirála roztáčela.
Mám kamarádku, která měla podobný problém, muž pocházel z pěti dětí a taky jich byl regiment a obdarovávali se všichni.
S tou jsme to asi dvakrát vyřešily tak, že jsme vlezly na trhy, daly si pár svařáků a najednou se nám všechny ty blbiny u stánků zdály dost dobrý. Tak jsme to vzaly od kraje, svíčky, keramika, čepice, blikající santa, všechno jedno, dvě tašky a hotovo dvacet. A výsledek byl stejný, jako když jsem bloumáním a hledáním něčeho vhodného pro nerodinné příslušníky strávila hodiny a hodiny v solidních obchodech.
Ale proč vůbec tohle podstupovat?
Jos Modrovous je archetyp, je na něm dobře vidět, že pohádky původně vůbec nebyly pro děti.
A původní Perraultovu pohádku znáte? Jak si Karkulka lehá k vlkovi do postele? A na závěr je moralita pro dívky, aby měly před vlky své konůrky vždy zavřené na petlici?
barbucha Ano, je francouzska. Divcina se vda za bohace a ten ji zakaze jit do mistnosti....kde ma uskladneno nekolik predchozich zavrazdenych manzelek. No a ona samozrejme zakaz porusi. Celkem slusny horor
. A pak jsem milovala bohatyrske pohadky, to byla taky sila. No a pak jsem plynule presla na Jamu a kyvadlo.
Jo, tak to je ona! Si pamatuju jak jsem si říkala: nelez tam! nelez tam!
A docela pěkný ilustrace to mělo, ne? Nebo si to už pletu?
Jámu a kyvadlo jsem kdysi pradávno viděla i v televizi, černobílý
- úplně to stačilo. Byli jsme u známejch na chatě, který s rodičema odtáhli do hospody a na uklidnění nám harantům pustili televizi ![]()
No a zrovna nedávno jsem kupovala Poeovy povídky zřítelnici! Všechny jsou výborný.
Jennyfor sis ted jsem si vzpomnela na darky od svagrovy, jeden rok to byla prosla (a zkazena) cokolada a druhej jeji obnoseny vyrazeny obleceni (strasny hadry, fakt), vsechno jako hromadný dar pro nasi rodinu vcetne deti
uplne jsem to uz vytesnila a ted se mi to pod dojmem zdejsi debaty vynorilo z hlubin
No jo to byl určitě Perrault, kde jsme četly toho Modrovouse! Dyk jsem sklerotik!
moora to ale měla nějakou psychickou poruchu, ne? ![]()
Sweet Potato Kdyz to zminujete, existuje nejaka publikace, kde by byly ty puvodni verze pohadek? Ja mam samozrejme jen uz ty upravenejsi, byt stale se tam najdou pekne drastarny.
Pinot Noir hele ne, jen je to proste krava
ted si jeden kamarad nasel slecnu, co ty my svagrovy z oka vypadla, tentyz projev, gesta, ja mu ji normalne ani nemuzu pochvalit :)))
Jennyfor No jo, to míchání rodin je těžký, tam chvíli trvá, než si to sedne. Ale i když teď čtu to tvoje-tak promiň, ale prostě jsi si nechala vnutit cizí představu Vánoc. Což nemusí být v principu špatně, třeba ti něco cizího bude nakonec vyhovovat víc-ale u tebe se to zjevně nestalo. Možná kdybys zatlačila, ulevilo by se i jim, těžko říct.
A nakonec jsi to vyřešila-tím nákupem nad svařákem, to je taky princip "nedělat si to horší". Taky jsi to mohla hodit na svého muže-když to byla jeho představa. Je mi jasné, že to nešlo....ale za to Vánoce nemůžou, tam byl problém jinde.
Můj bratranec třeba je hrozně ekologicky zaměřený, vyžaduje po svých rodičích prosté Vánoce, ti se mu snaží vyjít vstříc, protože ho mají rádi a vidí se málo. A jeho sestra má dvě malé děti a heslo "ať si brácha trhne nohou, já chci komerční Vánoce!"
a taky spolu fungujou ve shodě a všichni to nějak vybalancují. Já si prostě myslím, že ty stresy okolo Vánoc si dělají lidi z velké části sami a nebohé Vánoce jsou v tom nevinně. (a píšu to s vědomím, že trochu zjednodušuju a ne vždy je to takhle jednoduché...)
Garfie souhlas.![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Esxence 2026: Poprvé. Doslova.
Guerlain Masterclass a my