strašně mě štvou vánoční písničky v rádiích ![]()
Přiznání
Mulen Rádio si moc nepouštím (jinak by mě taky štvaly -tedy vánoční písničky, ne koledy), ale strašně mě iritujou nahrané vánoční pozdravy od dětí z mateřských školek pouštěné v brněnské MHD - ty rozjásané hlásky lehce nesynchronizovaně a loudavě odříkávající rýmované pozdravy, to mučivé čekání, než poslední hlásek dořekne poslední slabiku...občas to tedy řidič, k mé úlevě, utne hned na začátku - uff, teď vypadám jako nepřítel malejch dětí, ale fakt mi to leze na nervy.
Já si třeba dost pamatuji ten pocit, když jsem zjistila, jak je to s Ježíškem a dárky. Bylo mi 7 a měla jsem pocit, že teď už nemůžu věřit nikomu nic, když mi doma takhle systematicky kecali. Takže u nás si dáváme dárky pro radost vzájemně, dětem jsou 4 a 2. Mladší to ještě uplne nepobírá, starší Vánoce miluje a těší se na ně strašně moc, nevypadá, že by jí to cokoli kazilo :) v rodině máme ještě další dvě (už starší) děti, kterym taky nenosi dárky Ježíšek (důvod je jiný a nijak nesouvisí se mnou) a o Vánocích mluví od léta a těší se taky velice.
Co se týká pohádek, tak se mě dcera někdy na něco ptá, jestli je to i ve skutečnosti, třeba ti draci. Říkám jí, že existují v pohádkách, prožívání příběhů jí to nijak nesnižuje, řekla bych.
trochu váhám jestli popsat atmosféru mých dětských Vánoc, abych nepokazila předvánoční atmosféru.
Moje maminka židovka z poměrně ortodoxní rodiny, otec křestan. Bylo pět let po válce když se vzali. Otec prosadil stromek, cukroví, kapra a salát. Dárky jenom já se sestrou, každá jeden užitečný. Jak já záviděla ostatním dětem ježíška. Zárověn maminka ze své původní rodiny nic do té své nové nepřinesla, např. Chanuku. Myslím, že se snažila to, že je židovka vytěsnit. Ze strachu, že to může znovu nastat. No ona přežila Osvětim, holocaust, a o minulosti odmítala mluvit. I když se otec hodně snažil, tak to nebylo ono. Chyběla tam ta vánoční atmosféra.
A své děti jsem o kouzlo Vánoc neochudila. Já mám Vánoce strašně ráda, všechno kolem.
Garfie No máš samozřejmě pravdu, ustoupila jsem a v rámci klidných rodinných vztahů jsem se vezla s vlnou. A užírala se vevnitř. Tak bylo to jednou ročně, kousla jsem se.
Ale jak jsem taky už psala, po rozvodu se to utnulo a Vánoce začaly být paradoxně klidný a pohodový období.
Ptala jsem se kluka, jestli si letos nechtějí udělat s přítelkyní vánoce u sebe doma, nebo zas pro změnu u jejích rodičů, kam normálně chodí jiný den.
Tak prý ne, tohle jsou ty pravý vánoce, kdy se cítí mezi svejma, na nic si nehrajeme, děláme si ze sebe srandičky a jsme spolu.
A je mi ho líto, chodí pak ještě na vánoce k tátovi a je z toho stejně vystresovaný jako před lety já. Taky kupuje všem, ještě navíc si tam potrpí všichni na značkové věci a kluk ten rozpočet nemá nafukovací. Taky musí přijít vhodně oblečený, už dostal sprduňk za fungl nové džíny, měl mít kalhoty od obleku.
Neumí se tomu postavit, stejně jako já. Chce ty vztahy s tátou dobrý, tak to prostě vydrží.
(zas to zní dost neuvěřitelně, ale je to prostě tak, všechno kolem mě je takový divně zamotaný)
Dočítám letem světem, ale teda částečně jsem trochu v šoku a částečně je mi z toho tady smutno. Zakazovat si dávání dárků? U dospělých možná, ale že bych nesměla obdarovat neteř? No hustýýýý.
Jsem obdarovací typ, miluju vybírání a balení dárků, cítím radost když obdarovaný dárek rozbaluje a líbí se mu. Ježíška držíme i v dospělosti, chodíme do zhasnuté ložnice "rozjímat zda jsme byli hodní" a čekáme na zazvonění zvonku. Na žádné trauma z prozření že Ježíšek neexistuje si nepamatuju (vždy jsme dělali i kupovali dárky pro ostatní a některé přinesl Ježíšek)
Dokonce i pro obrrodinu ex jsem (sama, ale to už je stížnost jinam) obstarala dárky a nechci se úplně chlubit, ve valné většině kvalitních a vítaných. A že je u toho trochu stresu a chození po obchodech a občas nestíhám? To mě přece nezabije, jsou to přeci dárky pro moje blízké.
Isca máme rádio puštěné v práci, někdy není úniku.
To v brněnské MHD mi nevadí, ale myslela jsem si, že dost lidem to půjde na nervy.
Jennyfor já jsem jeden rok zjistila, že mě nejvíc baví ty dárky za pár korun pro příbuzné, které mám sice rada, ale zas se nevidíme každý týden. Tak jsem nějak obecně věděla, že strejdovi detektivku, tetě nějakou kozmetiku do koupelny, druhé tetě svíčku. A když to bylo za pár korun, tak mě zas tolik nestresovalo to: aby se to hodilo, aby měli radost.
Mulen Tak to chápu, rádio v práci je zlo, zvlášť stanice, kterou bys normálně neposlouchala.
continuity jo, přibuzenstvo z naší strany mi taky šlo líp, sestřenka vždycky uvítala něco hezkýho do bytu, pak mi i posílala fotky, jak se ta lampička, polštářky, obrázek u nich vyjímá v interiéru, její dcera zas byla na kosmetiku, ta si ty sady do koupelny vysloveně přála, mělo tam jak v lázních, pro tu bylo radost vybírat u Lush nebo v Botanicusu.
Ale když se týden před vánoci dozvíš, že sestra manželky tvého švagra tam bude mít syna, který s sebou tentokrát přivede novou známost, paní se dvěma malými dětmi, přičemž netušíš, jaká ta paní je, ani jak jsou děti staré a toho syna i tu sestru švagrové vidíš vždy jen ten jeden den v roce a nemáte absolutně nic společného, tak je to někdy oříšek.
Plus otec sestry ženy mého švagra byl její nevlastní a několikrát se tam vyskytla i jeho dospělá dcera z prvního manželství s mužem a synem. Já měla občas problém se v celém tom propletenci vyznat.
@Grafie No a nejlepší vánoční historku u nás mal brácha, který s ježíškem mluvil. Bylo to nějak na přelomu, kdy jsme už hodně pochybovali a přikláněli se spíš k tomu, že ježíšek neexistuje. On rozbalil nějaký pěkný dárek, ale musel rychle utíkat na záchod. Na tom panelákovém záchodě zavolal "děkuju ježíšku!" a z vyšších pater se ozvalo "nemáš zač!"
Jak pospíchal, nezavřel za sebou dveře a slyšeli jsme to všichni. Ještě i další vánoce jsme na ježíška bezmezně věřili a všem spolužákům vysvětlovali, že sice nějaký dárky pod stromek dávají rodiče, ale že určitě existuje i ježíšek, když jsme ho slyšeli. Když nám došlo, jak to vlastně je, žádné traua se nekonalo, do dneška píšeme všichni dopisy pro ježíška, jen už je nadáváme za okno, ale posíláme mailem.
A souhlasím, že tu spirálu a spoustu stresu si často lidi dělají sami. Máme v rodině pár, který řekl že pro ně vánoce nejsou o dárcích, žádné kupovat nebudou a jestli chceme obdarovat je, ať volíme něco spotřebního. Tak dostávají oblíbený alkohol nebo pochoutky. My máme radost že můžeme něco dát, oni mají radost taky a nikdo od nich nic nečeká, jsme rádi že s námi tráví svátky ![]()
MPLee to je super historka![]()
Jennyfor otec sestry ženy mého švagra, to bych si musela nakreslit
na taková setkání aby jeden chodil s rodokmenem...
MPLee jezis ja brecim smichy![]()
A vzpomněla jsem si, že se někdo ptal, kde poslouchám cimbálové koledy - na Spotify.
to jsem byla ja, dekuji :)
Isca uaaa, zrovna jedu salinou a je strašně strašný! Ale na mě ta dětská prani mají vlastně dobrý vliv - jak se tomu snažím vyhnout, tak víc chodím pesky ![]()
Dočítám letem světem, ale teda částečně jsem trochu v šoku a částečně je mi z toho tady smutno. Zakazovat si dávání dárků? U dospělých možná, ale že bych nesměla obdarovat neteř? No hustýýýý.
Vis co, to je tim, ze se na to divas svou optikou, jako bezdetna s jednou neteri tusim. To bych fakt nedelala tlaky,i by me to samotnou driv mrzelo, rada jsem kupovala svym prvnim synovcum. Ale ted se svyma dvema detma bych mela obdarovavat sest dalsich, vsechny do 10 let....Navic vsichni maji dikybohu jeste babicky a presne ruzny ty teticky, co to maj radi, takze je to div ne dvacatej darek v rade. Mne se fakt ulevilo, kdyz jsem to ze sebe sklepla...no teda, vybiram to dost casto za svoje rodice,protoze ti o tech detskejch hrackach uz ztraci prehled. No a moje deti taky jeste nevnimaj tolik darku, staci jim par. Budou mit kazda tri od nas a pak od prarodicu.
Isca jezis ano, to ja fakt peklo, a to salinou jedu jen párkrát do týdne.
Tak Betty To je trochu smutná historka. Ale maminku chápu, i to, že Vánoce třeba tak úplně nepřijala za své. Přitom chanuka je tak hezký svátek! Moje kamarádka křesťanka si vzala Žida, Vánoce neslaví a je jí to trochu líto. Děti ale dostávají dárky u jejích rodičů. :-)
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Guerlain Masterclass a my
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025