Přiznání

01. prosince 2016 10:57
Offline Pavlena
6891 příspěvků moje polička 07. července 2021 18:07

Divím se, že tu ještě nepadla cestovní láhev od octa, mléčně bílá, velká, zato vždy tekoucí, na výlety ideální...! A do školy čajík v medvídkovi od medu, přeci..!!

Offline Mha
příspěvků moje polička 07. července 2021 18:10

barbucha Mantila se nosí i v Polsku, u návštěv papeže není nutná, ale zase když víš, že budeš mít fotku s papežem, chceš vypadat echt katolicky

Zakryté vlasy jsou tradiční věc, možná někdo by ti to potvrdil, že snad do 60.let byl klobouk do kostela nutný, popř. na vsi šátek, souvisí to přímo s Bibli, kde je o tom zmínka, nejde o pokušení, ale úctu. Pro srovnání třeba návštěva synagogy taky se zakrytou hlavou.

A ty lokty, to je taky věc, co se táhne snad sto let, takže i ty výroky a citáty z Chestertona, to je věc, kdy se vymezovali proti náhlým změnám módy té doby, neřeší současnost. V současnosti vím, že se spíš řeší vkus a nesoudnost při oblékání, ty lokty snad ani ne. 

A ještě snad jedno rypnuti, jak tu mají všichni COS šaty, tak možná dobrý i pro tradiční katolice:) 

Offline barbucha blogger
35175 příspěvků moje polička 07. července 2021 18:22

Mha 

Ta návštěva synagogy se zakrytou hlavou ale platí pro chlapy a stačí jarmulka - naopak v katolických kostelech si musej klobouk sundat. Na to znamení úcty (je to slušnost jako všude jinde). Proto mě tak míchaj ty požadavky na zakrytí vlasů u žen - těm by nestačila malá jarmulka, kdepak... a šátek či klobouk odložit taky nemůžou... jako by prostě na ženskejch vlasech bylo něco neslušnýho (což si zjevně myslej i muslimové), na rozdíl od mužskejch!

Že tradice... no jo, ale odněkud se vzít musela, a nějak zdůvodnit taky. Pouhá úcta mi k tomu nestačí, pokud v tom jsou takový rozdíly.

Ty cosácký šaty jsem nějak nepochopila, jak s tím souvisej...

Offline Mha
příspěvků moje polička 07. července 2021 18:24

Offline continuity
41791 příspěvků moje polička 07. července 2021 18:26

Mha jj, v tom jsme nosili pití na výlety.

Offline Mha
příspěvků moje polička 07. července 2021 18:36

barbucha

U Židů platí Tora, tzn. jiné předpisy a nařízení, křesťané z Tory vychází, ale dal pokračují Novým Zákonem, kde, asi aby se to dobře odlisilo, kdo kam patří, od prvního století platí, že při modlitbě si muži hlavu nezahalují a ženy ano. Je to o zvyku, ale už moc dlouho se to taky nevyžaduje. Je to jedna z těch poměrně podružnych věcí.

A ten COS by prostě často splňoval i ty přísné požadavky na oblečení do kostela, někdy i do kláštera

Offline Gatita
8481 příspěvků moje polička 07. července 2021 18:42
Reakce na eeny-meeny:

Já si na základce k svačině nosila čaj v placatce od rumu. Mamka mi to ještě zabalila do alobalu, aby zůstal teplej. Jinak ale vůbec nevím, z čeho jsme pili, když se jelo třeba na dovolenou autem. Myslím, že jsme si vozili zonky ve skleněných lahvích, ale jistá si nejsem.

​ja mam mlhavou vzpominku na jakousi termosku v aute, nebo to bylo neco jako sifon? No uz jsem to radsi vytesnila. Myslim, ze nasi proste nebyli zvykli vsude vlacet brasny s pitim a svacinami, a z ceho jsme pili treba na skolnich vyletech, to vubec netusim. 

Offline rozarka
4198 příspěvků moje polička 07. července 2021 18:42

Mha A ten COS by prostě často splňoval i ty přísné požadavky na oblečení do kostela, někdy i do kláštera 

Offline Aranel
6340 příspěvků moje polička 07. července 2021 18:43

Přiznání: mantilu znám akorát ze Slavíků z Madridu... a ještě jsem si dlouho myslela, že je to nějaký člověk nebo ženské jméno, jakože ten verš znamená "Mantiliny sváteční šaty".

Offline baltik
4952 příspěvků moje polička 07. července 2021 18:44

Gatita ja myslim, ze se zadne piti nenosilo, pilo se proste jen v mistech k tomu uzpusobenych (doma, jidelna...)

Offline eM
1715 příspěvků moje polička 07. července 2021 18:56

Mha to mas pravdu, s tema COS satama, jeden model lze vzít i místo evangelického talaru, jen tabulky pod límec dodat... má ho tuším pecka

Offline barbucha blogger
35175 příspěvků moje polička 07. července 2021 18:59

Mha 

Ale jo, to je porád tradice, zvyk... já vim co je to tradice ale z něčeho musí vycházet (stejně jako zákaz jíst vepřový třeba).

Já se, aby bylo jasno, s tebou nehádám, mě to baví ale jako militantní tetinu a neznaboha k tomu mi prostě pije krev, že někdo může projevit úctu zakrytím dvou chlupů na hlavě či snad dokonce jejich naprostým odhalením, přičemž druhej resp. druhá odkrytím vlasů projeví naopak neúctu a ještě vzbudí/může vzbudit pohoršení! Znova opakuju, že tyhle (pro mě nepěkný) manýry máme společný s islámem, což je hotovej středověk... kterej by zasloužil v 21. století už zapomenout.

Hele protestanti tohle moc nevedou co? Aspoň že tak! (to říkám jako absolvent nedělní školy církve českobratrský! )

Co se cosáckejch hadrů týče, no nevim. Většina jich je dost krátká, a spousta (ó hrůzo!) dokonce bez rukávů! Ale jo, našly by se tam i slušný

Offline Mha
příspěvků moje polička 07. července 2021 19:03

eM 

Tradiční a zároveň ekumenické?

Offline barbucha blogger
35175 příspěvků moje polička 07. července 2021 19:16

Mimochodem, ty mantily... některý se mi líběj resp. jsou neškodný...

některý nic moc

a ty španělský už vůbec moc slušivý nejsou

a tohle je model chytrá horákyně

Offline Gatita
8481 příspěvků moje polička 07. července 2021 19:19
Reakce na baltik:

Gatita ja myslim, ze se zadne piti nenosilo, pilo se proste jen v mistech k tomu uzpusobenych (doma, jidelna...)

​taky mam ten dojem. Ja to tak vedu dodnes, na nejaky dlouhy trek v parnem lete si vodu beru, ale jinak nemam tu potrebu. Detem piti beru skoro vsude, ale to jsem se naucila az od ostatnich, samotnou by me to asi ani nenapadlo

Offline viktorka_od splavu
48923 příspěvků moje polička 07. července 2021 19:20
Reakce na Gatita:

​z ceho jsme pili treba na skolnich vyletech, to vubec netusim. 

​ja parkrat z potoka

Offline Mha
příspěvků moje polička 07. července 2021 19:21

barbucha Dle jednoho názoru (z mnoha, nezapomínejme, že jde o katolíky:) šlo jednak o to vymezení vůči židům, protože v tom prvním století nebylo moc jasné kdo je kdo. A taky šlo o reakci apoštolů na něco, co se stalo v jednom městě a co bychom mohli nazvat třeba pobuřovanim nebo odhalováním při modlitbě. Nikdo samozřejmě neví, co se tam dělo, ale asi to stálo za to, protože v jednom z listů, který poslali do toho města (a který se dostal pak do Bible) je něco jako pokarani, aby se tam lidé při modlitbě chovali slušne a úměřeně, cudně se oblekali a raději si nechaly ženy vlasy zakryté. 

A proto, že se ten dopis dochoval, stala se z něj tradice.

Jo a nesmím zapomenout, že vlasy si zakryvaly vdané ženy, aby se poznaly od svobodných a nevznikl nepříjemný omyl a tímto předávám slovo nějaké zaslouzilejsi a věci znalejsi osobě.

Offline continuity
41791 příspěvků moje polička 07. července 2021 19:31

baltik no nevím, v příroda je místo tomu uspusobene?

Na kratší výlety jsem nosila chlebnik a takový ten malý džus a na delší taky určitě něco, přičemž jsem měla v mapě dokreslene studánky a tu láhev tam doplnovala. On totiž člověk opravdu pít potřebuje, (ne)dostupnost plastových lahví na tom zas tolik nemění. 

Offline viktorka_od splavu
48923 příspěvků moje polička 07. července 2021 19:33

continuity no ale ty studanky treba u nas vzdy byly

Offline barbucha blogger
35175 příspěvků moje polička 07. července 2021 19:39
Reakce na Mha:

cudně se oblekali a raději si nechaly ženy vlasy zakryté. 

Jo a nesmím zapomenout, že vlasy si zakryvaly vdané ženy, aby se poznaly od svobodných 

​No! To je právě přesně vono! Aby se chovali slušně - což samozřejmě není slučitelný s odhalenejma vlasama, se picnu!

A jasně, vdané ženy nosily (teda za středověku) čepce a zavinutí a já nevim co ještě, prostě vlasy schovaný... protože proč? By je pomluvili, že jsou poběhlice... 

Kupodivu za starověku samozřejmě nic takovýho (myslím v těch státech, na kterých vyrostla evropská civilizace, do který se s dovolením počítáme ) neplatilo. Tam nechodily vdaný ženy pod plachetkou... až s příchodem křesťanství (to jest z Orientu, z Judeje) se stala žena tak nebezpečná