Divím se, že tu ještě nepadla cestovní láhev od octa, mléčně bílá, velká, zato vždy tekoucí, na výlety ideální...! A do školy čajík v medvídkovi od medu, přeci..!!
Přiznání
barbucha Mantila se nosí i v Polsku, u návštěv papeže není nutná, ale zase když víš, že budeš mít fotku s papežem, chceš vypadat echt katolicky![]()
Zakryté vlasy jsou tradiční věc, možná někdo by ti to potvrdil, že snad do 60.let byl klobouk do kostela nutný, popř. na vsi šátek, souvisí to přímo s Bibli, kde je o tom zmínka, nejde o pokušení, ale úctu. Pro srovnání třeba návštěva synagogy taky se zakrytou hlavou.
A ty lokty, to je taky věc, co se táhne snad sto let, takže i ty výroky a citáty z Chestertona, to je věc, kdy se vymezovali proti náhlým změnám módy té doby, neřeší současnost. V současnosti vím, že se spíš řeší vkus a nesoudnost při oblékání, ty lokty snad ani ne.
A ještě snad jedno rypnuti, jak tu mají všichni COS šaty, tak možná dobrý i pro tradiční katolice:)
Ta návštěva synagogy se zakrytou hlavou ale platí pro chlapy a stačí jarmulka
- naopak v katolických kostelech si musej klobouk sundat. Na to znamení úcty (je to slušnost jako všude jinde). Proto mě tak míchaj ty požadavky na zakrytí vlasů u žen - těm by nestačila malá jarmulka, kdepak... a šátek či klobouk odložit taky nemůžou... jako by prostě na ženskejch vlasech bylo něco neslušnýho (což si zjevně myslej i muslimové), na rozdíl od mužskejch!
Že tradice... no jo, ale odněkud se vzít musela, a nějak zdůvodnit taky. Pouhá úcta mi k tomu nestačí, pokud v tom jsou takový rozdíly.
Ty cosácký šaty jsem nějak nepochopila, jak s tím souvisej...

Mha jj, v tom jsme nosili pití na výlety. ![]()
U Židů platí Tora, tzn. jiné předpisy a nařízení, křesťané z Tory vychází, ale dal pokračují Novým Zákonem, kde, asi aby se to dobře odlisilo, kdo kam patří, od prvního století platí, že při modlitbě si muži hlavu nezahalují a ženy ano. Je to o zvyku, ale už moc dlouho se to taky nevyžaduje. Je to jedna z těch poměrně podružnych věcí.
A ten COS by prostě často splňoval i ty přísné požadavky na oblečení do kostela, někdy i do kláštera ![]()
Já si na základce k svačině nosila čaj v placatce od rumu. Mamka mi to ještě zabalila do alobalu, aby zůstal teplej. Jinak ale vůbec nevím, z čeho jsme pili, když se jelo třeba na dovolenou autem. Myslím, že jsme si vozili zonky ve skleněných lahvích, ale jistá si nejsem.
ja mam mlhavou vzpominku na jakousi termosku v aute, nebo to bylo neco jako sifon? No uz jsem to radsi vytesnila
. Myslim, ze nasi proste nebyli zvykli vsude vlacet brasny s pitim a svacinami, a z ceho jsme pili treba na skolnich vyletech, to vubec netusim.
Mha A ten COS by prostě často splňoval i ty přísné požadavky na oblečení do kostela, někdy i do kláštera
![]()
Přiznání: mantilu znám akorát ze Slavíků z Madridu... a ještě jsem si dlouho myslela, že je to nějaký člověk nebo ženské jméno, jakože ten verš znamená "Mantiliny sváteční šaty". ![]()
Gatita ja myslim, ze se zadne piti nenosilo, pilo se proste jen v mistech k tomu uzpusobenych (doma, jidelna...)
Ale jo, to je porád tradice, zvyk... já vim co je to tradice
ale z něčeho musí vycházet (stejně jako zákaz jíst vepřový třeba).
Já se, aby bylo jasno, s tebou nehádám, mě to baví
ale jako militantní tetinu a neznaboha k tomu mi prostě pije krev, že někdo může projevit úctu zakrytím dvou chlupů na hlavě či snad dokonce jejich naprostým odhalením, přičemž druhej resp. druhá odkrytím vlasů projeví naopak neúctu a ještě vzbudí/může vzbudit pohoršení! Znova opakuju, že tyhle (pro mě nepěkný) manýry máme společný s islámem, což je hotovej středověk... kterej by zasloužil v 21. století už zapomenout.
Hele protestanti tohle moc nevedou co? Aspoň že tak! (to říkám jako absolvent nedělní školy církve českobratrský!
)
Co se cosáckejch hadrů týče, no nevim. Většina jich je dost krátká, a spousta (ó hrůzo!) dokonce bez rukávů! Ale jo, našly by se tam i slušný ![]()
Tradiční a zároveň ekumenické? ![]()
Mimochodem, ty mantily... některý se mi líběj resp. jsou neškodný...
některý nic moc
a ty španělský už vůbec moc slušivý nejsou
a tohle je model chytrá horákyně ![]()

Gatita ja myslim, ze se zadne piti nenosilo, pilo se proste jen v mistech k tomu uzpusobenych (doma, jidelna...)
taky mam ten dojem. Ja to tak vedu dodnes, na nejaky dlouhy trek v parnem lete si vodu beru, ale jinak nemam tu potrebu. Detem piti beru skoro vsude, ale to jsem se naucila az od ostatnich, samotnou by me to asi ani nenapadlo
.
z ceho jsme pili treba na skolnich vyletech, to vubec netusim.
ja parkrat z potoka![]()
barbucha Dle jednoho názoru (z mnoha, nezapomínejme, že jde o katolíky:) šlo jednak o to vymezení vůči židům, protože v tom prvním století nebylo moc jasné kdo je kdo. A taky šlo o reakci apoštolů na něco, co se stalo v jednom městě a co bychom mohli nazvat třeba pobuřovanim nebo odhalováním při modlitbě. Nikdo samozřejmě neví, co se tam dělo, ale asi to stálo za to, protože v jednom z listů, který poslali do toho města (a který se dostal pak do Bible) je něco jako pokarani, aby se tam lidé při modlitbě chovali slušne a úměřeně, cudně se oblekali a raději si nechaly ženy vlasy zakryté.
A proto, že se ten dopis dochoval, stala se z něj tradice.
Jo a nesmím zapomenout, že vlasy si zakryvaly vdané ženy, aby se poznaly od svobodných a nevznikl nepříjemný omyl a tímto předávám slovo nějaké zaslouzilejsi a věci znalejsi osobě. ![]()
baltik no nevím, v příroda je místo tomu uspusobene?
Na kratší výlety jsem nosila chlebnik a takový ten malý džus a na delší taky určitě něco, přičemž jsem měla v mapě dokreslene studánky a tu láhev tam doplnovala. On totiž člověk opravdu pít potřebuje, (ne)dostupnost plastových lahví na tom zas tolik nemění.
continuity no ale ty studanky treba u nas vzdy byly
cudně se oblekali a raději si nechaly ženy vlasy zakryté.
Jo a nesmím zapomenout, že vlasy si zakryvaly vdané ženy, aby se poznaly od svobodných
No! To je právě přesně vono!
Aby se chovali slušně - což samozřejmě není slučitelný s odhalenejma vlasama, se picnu!
A jasně, vdané ženy nosily (teda za středověku) čepce a zavinutí a já nevim co ještě, prostě vlasy schovaný... protože proč? By je pomluvili, že jsou poběhlice...
Kupodivu za starověku samozřejmě nic takovýho (myslím v těch státech, na kterých vyrostla evropská civilizace, do který se s dovolením počítáme
) neplatilo. Tam nechodily vdaný ženy pod plachetkou... až s příchodem křesťanství (to jest z Orientu, z Judeje) se stala žena tak nebezpečná ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje