Přiznání

01. prosince 2016 10:57
Offline viktorka_od splavu
49531 příspěvků moje polička 13. března 2024 08:42

ad placebo 

Souhrnně lze říci, že placebo efekt je v zásadě efekt vyrůstající z psychosociálního kontextu a dostupná data ukazují, že různé sociální podněty, jakými jsou slova, rituály nebo terapeutické akty, mohou měnit jak chemické tak neurofyziologické pochody v mozku. Mechanismy aktivované placebem jsou tytéž, které jsou aktivovány léky (eventuálně drogou), což naznačuje, že konečný účinek léku je také výsledkem kognitivní/afektivní interference.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 13. března 2024 08:48

barbucha nikdo přece netvrdí, že to vyléčí všechno

Offline Marbuša
1459 příspěvků moje polička 13. března 2024 08:48

viktorka_od splavu Ano. A já, protože nevěřím na homeopatika, jsem přesvědčená, že když se psovi dá homeopatikum, tak se nacítí na páníčka a proto mu zabere.

Offline Kan
9641 příspěvků moje polička 13. března 2024 08:53

Marbuša Tak to nacítění psa je taky dobrá blbost.

Offline Anema
1301 příspěvků moje polička 13. března 2024 08:55

barbucha Marbuša jestli vás to zajímá, přečtěte si ten článek v Respektu, na který jsem dávala odkaz, tady kdyžtak znovu: https://www.respekt.cz/tydenik/2020/35/jak-mozek-leci-telo?gift=yy40hyj2xu

Protože placebo fakt není iluze, ale má reálný biologický efekt, píšou tam například:

A k téhle převratné myšlenkové otočce během posledních dvou dekád došla skupina vědců, která začala placebo efekt důkladněji zkoumat. Postupně zjistila, že nejde pouze o jakýsi druh psychologického sebeklamu, ale komplexní neurobiologický fenomén, při němž očekávání určitého efektu spouští v mozku a těle stejné procesy, jako by se ona věc skutečně děla. „Když vám nabídnu kávu s tím, že jde o speciální odrůdu se stonásobným množstvím kofeinu, a vy se napijete, váš mozek začne produkovat stejné látky, jako by tam ten kofein byl,“ dává příklad český psychiatr a odborník na placebo efekt, jinak ředitel Národního ústavu duševního zdraví Cyril Höschl, „přestože jde o kávu bez kofeinu.“

Samozřejmě to nejde používat na všechno, slepák to nevyoperuje, ale třeba  bolesti to zmírnit umí. Nebo to může pomoct uchránit transplantovaný orgán před odhojením, je to fakt zajímavé.

49531 příspěvků moje polička 13. března 2024 08:58

Marbuša hlavne z 99% jsou k tem pitomostem jeste "predepsany" dalsi tanecky okolo, jako zmena stravy, pitny rezim atd, takze to samo o sobe+ pozornost proste na cast "pacientu" zabrat musi. stejne jako na cast pacientu proste realne, prokazatelne ucinne leky nezaberou vubec. je to sranda:-)

Offline barbucha blogger
36408 příspěvků moje polička 13. března 2024 09:26

Anema 

Víra tvá tě uzdraví, no. Ale nevyléčí.

To je ten rozdíl! Už jen argument, že "to nejde používat na všechno", podle mě kapku kulhá. Aby to mělo tu správnou váhu, mělo by to platit na všechno, obecně. (Evaeva )

A já nezpochybňuju účinek na psychiku, to si nepleťte... jenomže stejně jako jen psychickou silou nevyléčíte slepák ani zlomenou nohu, tak naopak stejně jako placebo vám může fungovat zaříkávání o půlnoci za úplňku, tanec kolem ohně a vzývání duchů. Místo doktora pak kdejakej šaman. Tak jakou to má pak cenu?

(řečnická otázka, věřte si čemu chcete )

Offline Anema
1301 příspěvků moje polička 13. března 2024 09:30

barbucha jak na všechno? To je stejné, jak kdybys chtěla, aby ti ten slepák vyléčily léky na tlak. Je to specifická léčba, co, jak se zdá, zabírá jen na některé diagnózy a jen některým lidem. To je zajímavý, protože se ukazuje, že to není jejich volba, ale je to dáno geneticky, podle toho článku mutací v jednom konkrétním enzymu, který má za úkol odbourávání dopaminu.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 13. března 2024 09:31

barbuchažádný lék není na všechno, proč by placebo mělo být?

49531 příspěvků moje polička 13. března 2024 09:40

barbucha tak tomu nemocnymu je uplne u zadku, jestli ho vyleci saman, "kouzelna" injekce b12 nebo chirurg, chce byt zdravy. coz by idealne mel byt i cil zdravotniho personalu, ale zjevne neni.

Offline barbucha blogger
36408 příspěvků moje polička 13. března 2024 09:42

Anema Evaeva 

Vy mi asi nechcete rozumět, že ne? Myslela jsem "na všechno" v tom smyslu, že by to teda mělo fungovat ve všech případech - ať to nasadíte místo léku na tlak, nebo místo léku na kašel, nebo místo léku na bolest... ne jen někdy a někde, na což se pak v případě neúspěchu může dotyčnej šaman klidně vymluvit: jojo, ty zrovna nepatříš mezi ty šťastný... na rozdíl od tady Pepíčka (kterýho možná přestaly ty zuby bolet samy od sebe - což taky nikdo nedokáže!)

Ale nehádám se s váma, fakt užívejte co chcete.

49531 příspěvků moje polička 13. března 2024 09:45

barbucha tjo, nevim jak ostatni, ale ja odp prvopocatku tehle diskuse tvrdim, ze s timto efektem ma pracovat medicina, protoze je prokazany a funkcni. 

Online continuity
44125 příspěvků moje polička 13. března 2024 09:50

barbucha ani léky nezaberou všem stejne. Je třeba nezabírá paralen, jakože na bolest vůbec a na horečku jen velmi bidne (ano beru si dvě tablety). Kam mám jít poslat stížnost?

Ještě bych si chtěla stěžovat,že mi nezabrala profylaxe na migrény - to bylo u mě výslovně placebo, protože to skvěle fungovalo cca dva měsíce a pak se to postupně zhoršilo do původního stavu. Což takto fungovat nemá. 

Offline barbucha blogger
36408 příspěvků moje polička 13. března 2024 09:54

viktorka_od splavu 

A kdy se k tomu přidá vúdú, prosím? Prokázané a funkční?

Offline 711990
18352 příspěvků moje polička 13. března 2024 09:54

continuity a nezkusis jeste jiny typ? Mne ted mozna zabrala spravne nastavena kombinace toho venlafaxinu s antiepileptikama. 

Offline Anema
1301 příspěvků moje polička 13. března 2024 09:55

barbucha hmmm, ty zase nerozumíš nám. Ono to nefunguje jen na základě víry, ale tělo fakt spustí ty určité mechanismy, tj. po domnělém analgetiku začne produkovat vlastní opiáty, a proto ta bolest fakt ustoupí, ne že se to tomu člověku jen zdá. Na rakovinu to prostě fungovat nebude, s tou si tělo samo poradit neumí, i kdyby se zbláznilo. Ale na tlak to myslím funguje taky.

A vlastně díky povinnému testování nových léků v dvojitě zaslepených studiích jsou s účinností placeba na různé diagnózy velké zkušenosti. Prej třeba pravidelně pomůže 50 % migreniků.

Prostě mi přijde zajímavé, že by se placebo efekt dal využít i v moderní medicíně, protože je to šetrnější. Ale za splnění předpokladů:

1) jen na diagnózy, kde se ověří, že to funguje

2) jen pacientům, na které to zabírá (to by se mohly dělat gen. testy)

3) ten "lék" bude něco ekologického a udržitelného a rozhodně ne z vzácných zvířat, když na tom zas tak nezáleží

Nic z toho čínské léčitelství nesplňuje, tj. jsem proti němu stále zaujatá, většina jiných alternativ splňuje aspoň ten třetí bod, tj. mi nevadí.

Offline barbucha blogger
36408 příspěvků moje polička 13. března 2024 09:57

continuity 

Jasně že ne každej je úplně stejnej. Ale obecně se dá přece říct, že paralen je lék na horečku? ne? V zásadě. Že existujou výjimky, jako všude jinde, na tom přece nic nemění

Offline 711990
18352 příspěvků moje polička 13. března 2024 09:57

Jinak ja sem skvelej priklad dokonale fungujiciho placeba. Kdyz mi pri porodu prisla anesteziolozka napichnout epidural, skvele zabralo uz jen napichnuti toho katetrupochvalovala jsem si jak to bajecne funguje, tak me jeste opatrne informovala, ze mi tam teda teprv pichne tu latku

Offline Kokoska
35421 příspěvků moje polička 13. března 2024 09:57

barbucha a tak možná se ti uleví, klesne ti tlak a líp usneš, když do něčí figurky napícháš pár špendlíků s přáním všeho nejhoršího? 

Offline barbucha blogger
36408 příspěvků moje polička 13. března 2024 09:58

Kokoska 

Tak to zcela určitě!