Tak. A k tomu ještě za chvíli budete řešit regulaci a AI act. ![]()
Já jsem začínala v security, kdy na to nebyly žádné zákonné požadavky, jen zdravý rozum a nějaké průmyslový standardy, které se vyvinuli praxi, což bylo fajn, protože se nemuselo pořád znova vymýšlet kolo. Ta argumentace byla náročnější než: "musíme to udělat, protože to vyžaduje legislativa", ale dost to oddělilo zrno od plev. První průser přišel s GDPR a pak to šlo jen do kytek.
Doufala jsem marně v zlepšení, dnes jsme v situaci že Evropská korporace (což je každá druhá společnost) by měla jeden incident reportovat 2-6x podle toho, co se přihodilo. Do 24 hodin. Člověk by myslel, že je důležitější to vyřešit, než vyplnit tři různé formuláře třem regulátorum, kteří si to neumějí předat. A odpověď je v nejlepším případě: bereme na vědomí, dejte do 72 hodin vědět, jak jste pokročili.
A to už nemluvím o tom, že prakticky se nezlepší vůbec nic, všude běhají akorát mraky konzultantů, kteří s notnym přispěním AI produkují tuny papíru a různé analýzy, nebo prodají technologie, které umí správně nasadit a provozovat nižší desítky lidí v republice. Minule jsem byla na semináři, kdy nějaký obchodním s teplnou vodou s vážnou tváří vykladal, jak máme číst stovky stran, které tady vyprodukovali úřady jako doporučující metodiku a máme být ještě vděční, že nám takto pomáhají. ![]()
Cítím se fakt stará. Jediný důvod, proč jsem do toho ještě nehodila vidle je, že dítě chce studovat v Mnichově a to bude drahé.
Kdyby to v něm případě šlo, zkratim si úvazek hned zítra, ale já mám pozici, že kdybychom tam byli tři, tak pořád máme co dělat, takže vidím v barvách, jak by to dopadlo.