Přiznání

01. prosince 2016 10:57
Offline Lilly_Ku
4548 příspěvků moje polička 23. ledna 2018 21:19

Krehutka presneta cena je uplne normalni, kdyz se jedna o zbozi, co je vyrobeny v nasich krajinach za normalnich pracovnich podminek. Nenormalni je spis tricko za deset eur nebo gate za dvacet. 

Offline continuity
43198 příspěvků moje polička 23. ledna 2018 21:41
Reakce na Krehutka:

viŘekla bych, že tohle slušné kalhoty vydrží úplně bez problémů. Jinak na konci roku 2014 jsem si koupila šerné slim džíny na Asos Tall, tahám je dost často celoročně (určitě víckrát než 25 x za rok) a pořád jsou jak nové, zatím tři roky...

​tak jako jsu dziny, co jsou kalhoty puvodne vyvinute jako neznicitelna vec do spatnych podminek, ty bych opravdu nedavala jako priklad bezneho obleceni, ktere vydrzi. dziny a pohory mi vydrzi temer nekonecne (ty prvni teda dokud se do nich vlezu), problem se je z kahotama z tech modernich zmesovych materialu. probehli tu kalhoty ze Zary, jako jsou hrozne fajn, ale po par mesicich ve stavu, ze na jare se bojim, ze je nebudu ani ukladat do sklepa. totez kalhoty z Lindexu. nektere saty mi vydrzely dele, ale vetsina rozhodne ne 5 let pravidelneho noseni. to tak mozna vlnene svetry a ty dziny. halenky, kosile, tricka taky moc ne, spis je to vyjimka.

Offline continuity
43198 příspěvků moje polička 23. ledna 2018 21:42

Lilly_Ku ta ceny by byla celkem normalni, kdyby ta podprsenka nejak vypadala. toto vypada jako od tvorilky nekde z kuchyne, ktere nemela co na sebe.

Offline Lilly_Ku
4548 příspěvků moje polička 23. ledna 2018 21:45

continuity to jo, ale ja psala obecne o obleceni, co se vyrabi v evrope. Znam mnohem povedenejsi, je nefer tu napostovat jeden nepovedenej kousek a na jeho zaklade pausalizovat o tvorilkach.

Offline viktorka_od splavu
49376 příspěvků moje polička 23. ledna 2018 21:50

tak tady je to trochu upřesněno:

"Můj systém je vlastně velmi jednoduchý. Ráno vstanu a vytáhnu věc, která je úplně dole ve skříni. Mám oblečení v komíncích, takže tahám zespodu. Podle kousku, který si vytáhnu, sestavuji celý outfit. Většinou jsem příjemně překvapena, co všechno v té skříni mám. I když je to zhruba 35 kusů oblečení, stejně se mi vždycky podaří vyhrabat něco, co jsem dlouho neměla. ........ Pokud se na mně něco dotrhá, jdu za kamarádkou a ptám se jí, jestli třeba nemá košili či džíny, co zrovna potřebuji. Nebo kamarádky naopak chodí za mnou a dávají mi, co nenosí. ...Silonky. Právě tenhle kousek mi v šatníku dost chybí. Vyřadila jsem je, protože se hodně trhají. Přitom moc ráda nosím sukně a šaty i na jaře a na podzim. Dokud se ale nenajde technologie na recyklování silonek, tak mám smůlu."

https://ona.idnes.cz/kamila-boudova-udrzitelna-moda-recyklace-satnik-fth-/modni-trendy.aspx?c=A170406_110736_modni-trendy_kace

Offline nolita
6513 příspěvků moje polička 23. ledna 2018 21:54

no já nevím, něco potřebuje a jde za kámoškama, místo si to koupit... jako chápu, že to nedělá, že by na to neměla, ale kvůli svému postoji, ale musím říct, že mě to teda moc nebere ... jasně, nikdo mě samozřejmě nenutí to taky praktikovat... nebo ty silonky....

Offline viktorka_od splavu
49376 příspěvků moje polička 23. ledna 2018 21:55

nolita no, asi tak. myšlenku chápu ale to provedení, nebo aspoň jeho popis.. neni uplně šťastný.

zato to tahání zespod namátkou se mi líbí, to zkusím:-)

Offline Karoleena
2948 příspěvků moje polička 23. ledna 2018 21:57

viktorka_od splavu Takhle podaný to je teda dost divný musím říct, by mi bylo stydno prosit kámošky, ať mi dají vyřazený oblečení (který dost pochybuju že je výhradně z netoxických zdrojů), abych si neušpinila karmu... Světonázor nesvětonázor.

Offline Lilly_Ku
4548 příspěvků moje polička 23. ledna 2018 22:03

Karoleena ja to pochopila tak, ze se zepta, jestli neco nevyradily.

My si treba s kamaradkama celkem pravidelne tkhle neco nabizime, co se nam uz nehodi. Neprijde mi to divny, davam pryc i pekny veci, onehda jsem takhle dostala fakt prijemnej kasmirovej svetr. Nerikam, ze to je pro kazdyho, ale treba tahle veta me vubec nezarazila.

Offline continuity
43198 příspěvků moje polička 23. ledna 2018 22:13

Lilly_Ku no ale toto tam vůbec nebylo, ta vzájemnost. Ona si o to řekne, nebo ji tonabizeji samy. Proste taková Chuda příbuzná. 

navic pokud má ve skříni 35 ks věci, tak to musí střídat nejpozději po měsíci (a to by musela mi spis šaty, které ale vzhledem k tomu, ze nenosí silonky, asi příliš nosit nebude). A ne říkat, ze vždy vyhrabe něco, co už dlouho neměla.

Slow fashion se mi jako myšlenka hodně líbí, ale toto je docela extrém.

Offline Karoleena
2948 příspěvků moje polička 23. ledna 2018 22:15

Lilly_Ku Tak my si s kamarádkama i v rodině věci taky často nabízíme, dáváme a vyměňujem, to je to poslední, co by mě zaráželo, ale vždycky ta iniciativa vychází od toho, kdo zrovna má ty věci navíc a chce je někomu dát, ne naopak. Proto mi to asi přijde divný, to "zrovna se mi rozpadly gatě, ale koupit si nový je proti mýmu přesvědčení, tak se zeptám kámošky, jestli nemá nějaký navíc"...

Offline Krehutka blogger
3528 příspěvků moje polička 23. ledna 2018 22:21

Karoleena Předpokládám, že její kamarádky budou "postižené" stejně, tak jim to asi ani nepřijde. Kdyby se mě některá z mých kamarádek zeptala a zrovna bych něco vhodného a nepotřebného měla, tak neváhám, zejména pokud vím o jejím filozofickém náhledu.

Offline Lilly_Ku
4548 příspěvků moje polička 23. ledna 2018 22:21

Karoleena ja v tom nic takovyho nevidim, dyt pise, ze ji kamosky davaj veci, takze nabizej. 

Prijde mi trochu pritazeny za vlasy to interpretovat tak, ze sockuje u kamosek, aby si neuspinila karmu. Hader se vsude valej mraky, ja za sebe jsem kolikrat rada, ze nekdo nejakou vec po mne este uzije.

Asi ma kazdej jiny zkusenosti, no.

Offline Karoleena
2948 příspěvků moje polička 23. ledna 2018 22:41

Lilly_Ku Já v tom úryvku teda vidím oboje, kámošky jí samy nabízí, ale i ona, pokud něco potřebuje, se jde sama pozeptat. Já jsem taky ráda, když oblečení i cokoli jinýho nemusím rovnou vyhodit, kór když je to pěkný, stejně tak bych neposlala do háje žádnou svoji kamarádku, kdyby za mnou přišla, jestli jí nedám nějaký triko, protože je to kamarádka. Ale ten trvale udržitelnej přístup v tom prostě těžko hledám, trochu to vypadá, že ona může být slow jen proto, že lidi kolem ní nejsou. Ale to furt spekuluju jen nad kouskem textu z rozhovoru.

Offline Sweet Potato
40494 příspěvků moje polička 23. ledna 2018 23:07

Karoleena Na mne to působí stejně. Pokud jedou její kamarádky na stejné vlně, neměly by mít, z čeho rozdávat. Občas za mnou takhle kamarádka i přijde, jestli nemám to či ono (oblečení asi ne, soíš něco po dětech, přebytečný luchyňský bazmek...), ráda dám. Ale kdyby s toho začala dělat svou přednost, asi bych přestala.

Jeden čas podobně frčelo vychloubat se “já jsem ta chytrá, co nakupuje v sekáčích, vy jste trubky, co kupujete draze nové” - kde by byla, kdyby byly takhle chytré všechny?

Offline Lilly_Ku
4548 příspěvků moje polička 23. ledna 2018 23:25

Sweet Potato ty mas pocit, ze se tim vychlouba?

Offline Setare
942 příspěvků moje polička 23. ledna 2018 23:45

No takhle vytrzeny z kontextu to pusobi divne, precetla jsem celej ten rozhovor a to dava docela smysl. Asi to tak maji s kamoskama nastaveny, akorat nevim, jestli se ji dari sehnat veci, ktery se ji hodi, dobre ji sedi a zaroven splnujou vsechny jeji pozadavky na zpusob vyroby/pouzitej material. 

Offline Garfie
28591 příspěvků moje polička 24. ledna 2018 02:40

Tak ona je už asi trochu extrém, ale přijde mi, že pokud se tím z velké části živí, tak prostě extrém být svým způsobem musí. Ona propaguje udržitelnou módu, jde trochu na hranici a my si z toho vezmeme aspoň něco, fajn. Ale pokud chcete udržitelnosti dosáhnout, musíte být přísná i na okolí. Třeba ty hračky, děti jsou zavalené, ale já osobně jsem koupila za celý jejich život možná dvě? Prostě jim hračky vůbec nekupuju, vystačí s tím, do dostanou od ostatních nebo podědí (nemluvě o tom, že si stejně nakonec věčně hrají divadlo s kuličkama). Oblečení mi vydrží hrozně dlouho, ale taky ho mám vcelku dost a stává se mi, že si kamarádky chodí půjčovat na různé příležitosti se slovy "ty určitě budeš mít něco vhodného". A stejně kupuju nové, navzdory předsevzetím....:-/

Offline baltik
4990 příspěvků moje polička 24. ledna 2018 07:00

Mne by tedy prislo lepsi, kdyby prosazovala ten maly, chytre vytvoreny satnik (capsule wardrobe??). kazdy rok si koupila treba 1-3 veci k obmene a dobre si vybirala, co to je a od koho to koupi, bylo to obleceni bio, fair trade a ja nevim co, a propagovala by, jak si takovy chytry satnik vytvorit a od jakych vyrobcu nakupovat

Nez rikat ja jsem si nic nekoupila a chodim v tom, co mi daji kamaradky, to nijak ke zmene neprispiva

Offline Candance
5633 příspěvků moje polička 24. ledna 2018 08:21

baltik vidim to stejne, vyuziva toho, ze kamaradky okolo nakupuji. Ale to podle me neni ten spravny princip. Presne pokud by nakupovala malo ale kombinovala tak za mne ok.

Toto mi trochu pripomina ockovani, kdy ty "chytrejsi" neockuji sve deti ale vyuzivaji toho, ze vetsina ockuje a tim je chrani.