Potrefenáhusa tak urcite to nehybe vedeckym svetem
svetem vyzivovych poradcu a radobyodborniku pres vsechno, to jo![]()
Přiznání
...totiž fakt si myslím, ze nemůže byt největší jed základní složky potravin, bez jejichž existence by lidstvo nejspíš už vymrelo hlady.
jenomže ty základní složky potravin dnes vypadají úplně jinak, než dřív. nevím, jestli to v diskuzích už nepadlo, ale z pohledu fungování potravin a jejich trávení mi přišla velmi dobře zpracovaná knížka "Jak pálit a neukládat" od Petra Nováka.
Noren muž má po několika úrazech a operacích kolena včetně odebrání kusu menisku začínající artrozu, kterou našel ortoped právě při té poslední operaci. Něco si k tomu přečetl, jednu dobu jedl nějaké výživové doplňky, a cvičil. Teď normálně sportuje (neběhá tedy, nebo jen sporadicky, ale z jiného důvodu) a neděje se nic. Možná bych se o věci poradila s fyzioterapeutem, na to věřím já.
Noren Seznam protizánětlivých potravin máš třeba tady : https://histaminovakasulka.com/recepty/o-potravinach/
Je to sice na na blogu, který se věnuje histaminové intoleranci, ale plati to obecně a zmínek o histaminu si nemusíš všímat.
Z trojice cukr - lepek - mléčné výrobky je asi obecně největším problémem bílý rafinovaný cukr a jeho vyřazení nebo zredukování pomůže každému. U mléčných výrobků nebo lepku je asi blbost plošné vyřazení, pokud nemáš jiné zdravotni potíže. Pokud tě ale trápí třeba nadýmání, vyrážky, průjmy... prostě něco, co se doktorům nedaři zvládnout, můžeš zkusit eliminační diety. Vždycky vybrat jednu skupinu, třeba 14 dní ji nejíst. Úleva přichází velmi rychle, takže to poznáš.
Kvůli kolenu bych se netrápila, a pokud nemáš jiné problémy, nic bych nevyřazovala. Ono jen navýšení těch protizánětlivých potravin ti ten jídelníček dost změní :-).
Mohučanka Fyzioterapeuta mám skvělého, chodím k němu s jinýma problémama a zrovna v úterý jsem objednaná, takže to s ním proberu. Taky na to dost věřím
999 Děkuju, koukám, že je tam hodně potravin, které mám ráda, to je fajn. U cukru musím ubrat určitě, toho jsem si vědomá, mám jsem dost na sladké, takže na tom zapracuju. Vyřadit budu muset určitě mléčné výrobky, protože mi zjistili intoleranci laktózy, ale pořád mám pocit, že ani lepek není úplně kamarád...Příští týden jdu konečně k alergologovi, kam jsem objednaná od února (díky za tip!) tak snad se to někam pohne.
Noren Tak ten alergolog ti určitě pomůže. Jinak pokud by ti ten lepek zjistili, dám ti dopředu jednu radu :-). Nesnaž se ho nahrazovat bezlepkovými potravinami. Jako kupovat bezlepkový chleba, mouku, sušenky... Prostě jez něco jiného. Já si z těhle speciálních potravin kupuju jen bezlepkové ovesné vločky.
Přiznám se, že jsem nikdy nebyla blíž rozhodnutí přestat jíst maso![]()
https://www.facebook.com/elle.ella.9/videos/1767133313335354/
Mrakoplas ještě Lidl mívá skvělou zmrzlinu v kelímku během řeckého tydne
Ja se vždycky hrozně těším na asijský týden a wasabi zmrzlinu.
Mutziputzi tak to jsi asi neviděla video z líhně a třídírny kuřátek. Hnus. Fakt nepochopím proč se ve velkochovech vytratila lidskost.
Teda ne vyloženě, že by mě to pobavilo, ale tyhle řeči o mírumilovných žralocích pokaždý když někoho sežerou se mi líbí...
Ale tohle už mě pobavilo, češi nechtějí domů žraloka![]()
Češi po smrtícím útoku žraloka domů nechtějí. Egyptská pláž je zavřená
Zdroj: https://zpravy.idnes.cz/zralok-usmrtil-muze-v-egypte-dj2-/domaci.aspx?c=A180804_141240_domaci_nub
MP Marge a fakt ten lepek, cukr a mléko hýbe vědeckým světem? Já mám pocit, ze to jsou takový vlny, jakoze vejce a cholesterol, nebo živočišný tuky....ze se za par ukáže, ze vsechno bylo stejně úplně jinak...totiž fakt si myslím, ze nemůže byt největší jed základní složky potravin, bez jejichž existence by lidstvo nejspíš už vymrelo hlady.
chapu, ze problém muže byt jejich nadměrná spotřeba a ze čeho se konzumuje nejvic, to se muže stát potenciálním alergenem-ve smyslu, ze se ji jen pšenice, ostatní obiloviny se takřka nekonzumuji, ale jinak mi to přijde fakt spis jako módní vlna, která bude za par let nahrazena jiným strasakem
Tak ja cukr za zakladni slozku potravin nepovazuju (mluvim samozrejme o cukru jako dochucovadle, ne o sacharidech obecne). To, ze mleko priroda vynalezla na krmeni mladat, a ze s postupujicim vekem vetsina z nas ztraci enzymy, ktere mleko stepi, to ma taky jistou logiku. Co se tyce obilovin, paleo priznivci tvrdi, ze nase travici soustava jim neni prizposobena; to nedokazu posoudit, ale myslim, ze problem je spis v tom, jak se soucasna psenice pestuje a zpracovava.
Nejsem odbornik - jak jsem koupila, tak prodavam. V poslednich letech, kdykoliv ctu nejakou naucnou literaturu na tema zdravi a vyziva, tak se nazory autoru na ledaco lisi, ale co se tyka cukru, laktozy a lepku, tak vetsinou panuje shoda.
Potrefenáhusa tak urcite to nehybe vedeckym svetem
svetem vyzivovych poradcu a radobyodborniku pres vsechno, to jo
Tak ja treba kdyz se na toto tema potrebuju dovzdelat, tak si davam sakra pozor, aby knizku, kterou si pujcuju, napsal nekdo, kdo ma odpovidajici vzdelani a zkusenosti v oboru.
Ne ze by to automaticky vyresilo vsechny problemy a zodpovedelo vsechny otazky, neb i odbornici se casto neshoduji. Jen tech kontroverznich clanku na tema "kava" co jsem v posledni dobe precetla ![]()
Ale pokud vas zajima, co tedy na tema protizanetlivych potravin vyzkum OPRAVDU rika, tak se to pri trose snahy da vyhledat namisto posklebovani se v diskusi nekomu, kdo se snazi o totez ![]()
Edit: Pridan smajlik, aby to nevyznelo zbytecne nepratelsky!!!
MP Marge no, já myslím, ze je problém v tom, ze dost velká cast potravin je prumyslove zpracovana a pokud člověk není aspoň trochu uvedomelej a nevari ze základních potravin, tak fakt muže bilyho cukru/mouky/mlika jist nadbytek, tj.jist jednotvarne. V USA si tak predstavuju, ze se obecně bude jist zřejmě o něco hůř, i když klasickej ceskej jídelníček už se tomu asi dost blíží.podle mě by se člověk měl snažit jist co nejvic pestre, mít zařazeno maximální množství potravin, z obilovin krom bílý pšenice jist i žito, jahly, kroupy, atd. viz ten seznam protizánětlivých potravin, to jsou vsechno veci, který není problém zařadit pravidelně-a pak, pokud člověk nemá vyloženě nějakou potravní alergii nebo intoleranci, celiakii apod., je celkem zbytečný řešit, jestli je gluten/mliko/repnej cukr jed, nebo ne.
MP Marge jinak teda doufam, ze zadnej můj příspěvek nevyznel jako posklebovani, to bych fakt nerada. nepopírám, ze nekomu výše zmíněné muže způsobovat problémy.
ke kafi jsem zrovna predevcirem četla, jak je strasne blahodárný a pak mě překvapil doktor, když se mě ptal, kolik kafi denne piju...
Potrefenáhusa V USA se ji naprosto STRASNE, nektere dulezite slozky potravin v podstate uplne chybi. Proto je vetsina naroda obezni a ma cukrovku.
Ja s vami v podstate ve vsem souhlasim, akorat tedy ja mam tendenci prece jen trochu vic sledovat, jestli pripadne prece jen neco neni ve vetsim mnozstvi skodlive, a naopak. Co jsem se zacala zajimat o integrativni medicinu zamerenou na dusevni zdravi, tak me stedry zamestnavatel vysila na ruzne treninky a konference, no a pak se clovek neubrani informacim na tema, co vyzkum rika treba na to mleko. Jsou to nekdy fascinujici poznatky a ja osobne ve "food as a medicine" vidim lecbu budoucnosti. Treba existuje klinicka studie, ktera prokazala vyrazne snizeni priznaku psychozy u mladych lidi mezi 18 - 20, kteri do te doby nereagovali na klasicka psychofarmaka, jen na zaklade pravidelneho spankoveho rezimu a kazdodenni zvysene davky rybiho tuku. Dovedete si predstavit ty moznosti!?
Sama jim asi tak jako vy. Snazim se o vyvazenost a z jidelnicku jsem vyradila jen to, v cem z hlediska vyzivy nevidim zadny smysl (hlavne tedy cukr ve vsech podobach). Akorat to mleko a mlecne vyrobky, ale to ne proto, ze bych podlehla modni vlne, ale proto, ze s pribyvajicim vekem to ma travici soustava odmita travit ![]()
MP Marge jinak teda doufam, ze zadnej můj příspěvek nevyznel jako posklebovani, to bych fakt nerada. nepopírám, ze nekomu výše zmíněné muže způsobovat problémy.
ke kafi jsem zrovna predevcirem četla, jak je strasne blahodárný a pak mě překvapil doktor, když se mě ptal, kolik kafi denne piju...
Ne, zadneho posklebovani si nejsem vedoma, to bylo na Viktorku, ale v dobrem, jen takove pratelske postouchnuti, vsak se zname ![]()
No s tim kafem, to je klasickej pripad - co doktor, to nazor!!! Ja jsem usoudila, ze protoze se kafe stejne vzdat nechci a nehodlam, tak me vyzkum na tema kafe uplne prestal zajimat ![]()
Potrefenáhusa Kroupy myslíš ječné?
Sweet Potato v prdelačce, samozrejme!
Potrefenáhusa Já kroupy moc ráda.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí