Přiznání

01. prosince 2016 10:57
Offline brrr
12369 příspěvků moje polička 04. srpna 2018 19:08

Dadoo V Kačici býval hrozně dobrý bufet, vždycky jsme tam chodili na předčasný oběd a až potom jsme šli něco dělat.

Offline viktorka_od splavu
49375 příspěvků moje polička 04. srpna 2018 19:12

MP Marge nojo:-) já se o tuhle problematiku zajímala už hodně dávno kvůli nemocným rodinným příslušníkům (samozřejmě ve spolupráci s lékařem - imunologem) a celkem bych řekla o tom vím dost... tak mi taková ta zjednodušení typu lepek=jed přijdou legrační. mj ten lékař doporučil nejíst lepek v každém denním jídle, takže např pokud snídáš pečivo, dej si oběd komplet bez lepku atd., to určitě tělu odlehčí a není potřeba to hrotit víc (u ne-celiaků), to samý s mlíkem, vypít litry denně není důvod, ale vyřadit mléčné výrobky pokud člověk s mlékem žádný problém nemá je škoda. a co víc, často se pak strávník uchyluje k různým náhražkám, které můžou být ještě horší (sója apod)

každopádně stravování "běžného američana" bude dost hrůza, no a pokud jde o pravidelný denní a stravovací režim teenagerů s psychickými potížemi, tipla bych že to může dát až 80 % úspěchu

Offline baltik
4989 příspěvků moje polička 04. srpna 2018 19:23

viktorka_od splavu asi to bylo v jine diskusi, ale kdyz vas tu vidim, ten brezovy cukr uz mely v tescu u nas vyprodany a bezna cena byla dle cenovky na regale 129 za 250 g. 

Offline slniecko admin
19585 příspěvků moje polička 04. srpna 2018 19:26

MP Marge rybí tuk neviem posúdiť, ale pri tom spánkovom režime by bolo podľa mňa možno pátrať aj po tom, čo je príčina a čo následok .

Inak mama mala nejakého doktora, čo sa tým zaoberal a dlho jej nejakou špeciálnou diétou držal funkčnú štítnu žľazu.

49375 příspěvků moje polička 04. srpna 2018 19:28

baltik jé děkuju moc, no já na něj nakonec zapomněla, ale jinak ho kupuju na lekarna.cz tuším 199,- za 1kg balení. ale v tom tesku by se býval hodil lidem co ho chtějí jen vyzkoušet, škoda jestli už ho nebudou mít

Offline baltik
4989 příspěvků moje polička 04. srpna 2018 19:44

viktorka_od splavu na regale to misto porad bylo (ted prazdne jako vyprodane), tak buhvi jake jsou plny tesca

Online MP Marge
6883 příspěvků moje polička 04. srpna 2018 19:47

MP Marge nojo:-) já se o tuhle problematiku zajímala už hodně dávno kvůli nemocným rodinným příslušníkům (samozřejmě ve spolupráci s lékařem - imunologem) a celkem bych řekla o tom vím dost... tak mi taková ta zjednodušení typu lepek=jed přijdou legrační. mj ten lékař doporučil nejíst lepek v každém denním jídle, takže např pokud snídáš pečivo, dej si oběd komplet bez lepku atd., to určitě tělu odlehčí a není potřeba to hrotit víc (u ne-celiaků), to samý s mlíkem, vypít litry denně není důvod, ale vyřadit mléčné výrobky pokud člověk s mlékem žádný problém nemá je škoda. a co víc, často se pak strávník uchyluje k různým náhražkám, které můžou být ještě horší (sója apod)

každopádně stravování "běžného američana" bude dost hrůza, no a pokud jde o pravidelný denní a stravovací režim teenagerů s psychickými potížemi, tipla bych že to může dát až 80 % úspěchu

​Ale jo, s tim se neda nesouhlasit   Ja k tomu i sama tak pristupuju - hlidam si, abych se pecivem necpala petkrat denne (pro prumerneho Amika naprosto bezne), ale taky si osobne nemyslim, ze by psenice byla jed. Vas imunolog zni rozumne. Jen bych k tomu podotkla, ze nekdy je ale tezke poznat, jestli clovek s necim v jidelnicku ma nebo nema problemy, protoze muze mit priznaky, ktere na prvni pohled s jidlem vubec nesouvisi. 

Jeste k tomu lepku, je fakt, ze krome te kamaradky s kotnikem, o ktere uz jsem psala, mam jeste dve dalsi, ktere se rozhodly lepek vyradit, a obema se vyrazne zlepsily ruzne chronicke problemy, se kterymi se potykaly leta, a klasicka medicina si s nimi nevedela rady. Tez klinicky vyzkum ukazuje, ze vyrazeni psenice z jidelnicku snizuje agresivitu u neverbalnich autistickych deti. 

Mne je to jedno, ja zase tak agresivni nejsem    

Online MP Marge
6883 příspěvků moje polička 04. srpna 2018 19:50
Reakce na slniecko:

MP Marge rybí tuk neviem posúdiť, ale pri tom spánkovom režime by bolo podľa mňa možno pátrať aj po tom, čo je príčina a čo následok .

Inak mama mala nejakého doktora, čo sa tým zaoberal a dlho jej nejakou špeciálnou diétou držal funkčnú štítnu žľazu.

​Ono abych rekla pravdu v te studii slo hlavne o ten rybi tuk... 

49375 příspěvků moje polička 04. srpna 2018 19:56

MP Marge :-)) bych řekla že při drobnějších potížích může pomoct už jen to, že člověk (pod jakoukoliv "záminkou") začne o tom co jí přemýšlet a stravovat se trochu jinak. ale pokud má někdo fakt zásadnější příznaky, je lepší si nechat ty alergie a nesnášenlivosti odborně otestovat, než naslepo něco vyřadit, protože pak už se na příčinu nikdy nepřijde (pokud má člověk například nerozpoznanou celiakii, tak mu omezení nebo vyřazení lepku pomůže, ale když se pak nechá vyšetřit, nic se nenajde - no a pak třeba v dietě poleví, blbě mu za čas bude znovu, ale on už bude spletenej a hledat zas jinde... jen takovej příklad) a už končim:P

Online MP Marge
6883 příspěvků moje polička 04. srpna 2018 20:02

viktorka_od splavu To je ale svata pravda  Ja jsem rozhodne zastancem odbornych vysetreni. Osobne tedy preferuju lekare, kteri se zajimaji o integrativni medicinu a uznavaji i alternativni metody (tedy nektere - na savu jakozto prostredku na ochranu proti chemtrails fakt netrvam ), ale to uz je moje osobni preference. Nicmene verim, ze zacatek by mel byt vzdycky v laboratori, to nic nenahradi. 

Online MP Marge
6883 příspěvků moje polička 04. srpna 2018 20:05

slniecko Jinak ja jsem usoudila, ze ac uz se studie prokaze byt validni nebo ne, trocha omega-3 navic nemuze uskodit, tak jsem zakoupila lahev rybiho tuku a uzivame s pritelem! Pritel je paranoidni schizofrenik, tak pokud dojde k nejakemu dramatickemu zlepseni, tak dam vedet 

Offline Karoleena
2948 příspěvků moje polička 04. srpna 2018 20:49

MP Marge K tomu lepku ještě, tady se musím přidat s podpůrnou historkou k názoru, že jeho omezení/vyřazení občas může zlepšit něco, co by člověk možná ani nečekal. Přítel míval pár let zpět vleklý zažívací potíže a furt nevěděl co, ale jedním ze zaručených spouštěčů bylo pivo, tak jsem mu (inspirovaná kamarádem, kterýmu v té době shodou okolností zrovna diagnostikovali celiakii) navrhla, ať zkusí najet na nějakou dobu na bezlepek a uvidí... No nakonec mu to pomohlo víc než čekal, jednak teda velmi brzo zmizely ty jeho břichoboly, ale hlavně se mu následně radikálně zlepšila lupénka, z původních ložisek ve vlasech, na zádech a na nohách už má jen na jednom lýtku drobnej flíček na památku. I mě to v důsledku toho chvíli motivovalo se stravovat bezlepkově v naději, že se mi něco zázračně vylepší, ale bohužel nic no. :D 

Online MP Marge
6883 příspěvků moje polička 04. srpna 2018 21:10

Karoleena Tak to je treba tim, ze vam nic neni!? 

Ja mam sto chuti to zkusit, ale odrazuji me ceny bezlepkovych potravin. Ne ze bych mela nejake zdravotni problemy, tukam na drevo, jsem celkove zdrava a mam vybornou imunitu. Jedine, ja co si muzu stezovat, krome toho pooperacniho lokte, je tluste strevo. Je line, nechce pracovat  Trpim na zacpy a nafukuju se jako kralik  Kolikrat musim vypit vecer hrnek projimaveho bylinkoveho caje, abych rano vubec sla, a ono to pry neni moc zdrave, kdyz se to takhle dela casto... 

Offline 711990
18322 příspěvků moje polička 04. srpna 2018 21:27

MP Marge podle me clovek nemusi kupovat bezlepkove, pokud nechce jist lepek...nejde proste jen jist ty typy potravin, co ho prirozene neobsahuji? Ja to teda zkousela jen v ramci paleo, ale slo to....

Online MP Marge
6883 příspěvků moje polička 04. srpna 2018 21:46

711990 To je fakt, ja to asi moc dramatizuju. Hele a jak vam vyhovovalo paleo? Mam kolegyni, ktera na to neda dopustit...

Offline 999
19828 příspěvků moje polička 04. srpna 2018 22:04

MP Marge Psala jsem to někde výše, nekupovat bezlepkové, jíst jiné. A nejde jen o cenu, ale i o to, že ta výroba bezlepkových potravin je dost chemická..;

Offline pecka
6197 příspěvků moje polička 04. srpna 2018 22:06

Som si dnes spomenula na Lama_z_Lana 

Offline Lama_z_Lana
6726 příspěvků moje polička 04. srpna 2018 22:22

pecka Haha, kamosky 

Offline Karoleena
2948 příspěvků moje polička 04. srpna 2018 22:26

999 Chemická?  V čem?