Mě vždycky napadne, že "krpec" je přesmyčka z "prcek" ![]()
Přiznání
Mrakoplas Omezování ve vlastní mateřštině po tobě samozřejmě nikdo nechce (teda aspoň doufám). Ale ty rozdíly jsou zajímavé.
tak ![]()
Sweet Potato si myslim, že krpce a škrpály budou mít jazykově nějakej společnej prazáklad
edit: jasně, že jo, ale už neříkaj, kde se tam vzal ten pacholík
Potrefenáhusa A ještě krpál, taky nic pozitivního![]()
Sweet Potato skoro se přimlouvám, aby tady někdo už konečně vytáhnul etymologickej slovník jazyka slovenskýho, než tu vymyslíme nějakou novou teorii, našla jsem totiž, že krpec se i v češtině používá ve smyslu zakrnělý člověk (a ke škrpálu už je jen skok přes ševce prťavce, spravujícího starý škrpály....)
Potrefenáhusa Ehm, co myslíš, že dělám?:-))

Krpce sou takové ty šněrovací měkké boty, co se u nás na Valašsku nosily, přece! ![]()
Totok:

tak som hladala, fakt diky ![]()
idem radsej do lekarne, nez mi zatvoria...
zakrsly clovek je krpáň. moze sa pouzit aj krpec, ale ked sa to povie vseobecne, mysli sa vzdy dieta.
topanky su krpce a deti su krpci. akurat to nemozem najst v ziadnom slovniku, okrem toho vyssie, tam je to len pejorativne a nie je vysvetleny povod.
Potrefenáhusa neviem ci po tom bude clovek mudrejsj ![]()
Edit. Asi je ta fotka moc velka? Neviem aky rozmer zadat aby bola tak akurat ![]()

Potrefenáhusa slovo s.....pel je tak hnusne ze sa mi protivi aj napisat. Kolegyna to pouziva stale a pravidelne hlasi ze ma s...l. Mne sa z toho dviha zaludok a zakazdym ju prosim nech ma toho usetri. Nieee zopakuje to s usnevom a este povie ze som fannova. Inak je normalna a fajn a toto.....,
slniecko my mame doma nadchu, slovo na s je fakt pre mna hnus hnusny
Potrefenáhusa jsem z moravy a sopel je pro me uplne netralni slovo, ani nechutne, ani hanlive a ai bych ho pouzila jen smerem k diteti
LamickaMám s mangem z M&S stejnou zkušenost. Možná je to jiný, když ho tam člověk koupí v sezóně a mimo, těžko říct. Já ho po dvou pokusech už tam taky nezkouším. V Lidlu na podzim měli celkem dobrý a snad vždycky se dá sehnat dobrý v Makru, ale tropy jsou tropy, to je jak jiný ovoce.
dynda Já mám obecně pocit, že se tu kvalita ovoce a zeleniny v MS trochu přeceňuje.
Sweet Potato teleniny ma rozosmialo ![]()
Mrakoplas Já i váhala, jestli to vůbec opravovat![]()
Sweet Potato skoda opravovat take pekne preklepy :)
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Guerlain Masterclass a my
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025