VIP zjevy

14. srpna 2014 20:26
Offline mnum
2141 příspěvků moje polička 04. prosince 2020 12:31
Reakce na marieu:

artemisia upřímně nezávidím pediatrům, který tohle musí řešit. Po zkušenostech s ultra ortodoxně ekoteroristicky zaměřenými rodičkami, nabývám dojmu,  že domluvou ani trpělivým vysvětlováním, natož strašením, v těchto případech nelze docílit ničeho. 

​mam nekdy cukani dodelat si atestaci na PLDD, ze na stara kolena az se mi nebude chtit slouzit nocni a vikendove sluzby, proste normalni pracovni doba... ale pak si vzpomenu na tuto skupinu rodicu a reknu si ze fakt ne, na nejake opakovane dohadovani se nemam. Staci mi nektere rodicky a jejich doprovody ( u nas ani tolik ne, ale na rodicaku jsem si privydelavala ve sluzbach v jedne alternativni porodnici a nekdy to bylo dost narocne spolecensky ustat)

Offline Pavlena
6908 příspěvků moje polička 04. prosince 2020 12:38

Catherinne ja byla jeste sikovnejsi a zjistila jsem si protilatky a tak jeste cca 10 let nemusim (a to jsem byla pred 15 )

continuity a zjistovat spalnicky byla tvoje iniciativa, nebo nabidla mudra?

Offline marieu
5154 příspěvků moje polička 04. prosince 2020 12:39

mnum no jo, je to tak. 

Offline continuity
42775 příspěvků moje polička 04. prosince 2020 12:43

mnum to udělala teta na Slovensku a velmi si to pochvaluje. Mela velkou část děti naočkovanou i na rakovinu čípku a to to na Slovensku ještě ani neplatila pojišťovna ( nevím jak je to teď) a ordinuje v nijak bohatém kraji. 

Já si totiž myslím, ze antivax rodič bude k tomu hledat vhodného pediatra, který mu trochu půjde na ruku. Když budeš mít pověst, že s tebou nejsou žerty, co se očkování týká, tak se ti vyhnou. 

Offline continuity
42775 příspěvků moje polička 04. prosince 2020 12:43

Pavlena moje iniciativa, to bylo někdy loni - předloni jak byly ty epidemie. 

Offline continuity
42775 příspěvků moje polička 04. prosince 2020 12:46

Kdyz už tady otevíráme ty medicínská témata. Tchýni (80 let) zjistili vysoký tlak a muž je snad víc vyděšený než když ji našli nádor na plicích, aby z toho neměla infarkt. Já ho uklidňuji, že to je spíš dlouhodobá záležitost, je potřeba to kompenzovat léky, ale akutně ji to na živote určitě neohrožuje. Nelžu mu? Nebo by se mělo něco dovysetrit?

Offline mnum
2141 příspěvků moje polička 04. prosince 2020 13:06

continuity no uvidime, nyni to jeste nekolik let nebude na poradu dne. Problem je ze antivaxeri to casto nereknou naplno, ze odmitaji, ale maji milion vymluv proc zrovna ted ne a jak to chteji rozkladat a odkladat a doufaji ze to casem nejak vysumi, doktorka zapomene a na sedmilete prohlidce ji uz nenapadne ze dite muze nemit povinna ockovani za sebou... to mlzeni mi snad vadi jeste vic, snad jsou i sympatictejsi ti co to nahlasi rovnou ode dveri, s temi bych se pak zkusila domluvit at si najdou jineho lekare s kterym si budou v tomto rozumet. 

ale uz staci, do vip zjevu toto tema nepatri

Offline Catherinne
10786 příspěvků moje polička 04. prosince 2020 15:28
Offline marieu
5154 příspěvků moje polička 04. prosince 2020 19:44

mnum to je stejné jako u těch porodů. Člověk a priori vysvětluje co, proč a jak a typická odpověď na vše bývá "ale já vám vůbec nerozumím". Po letech jsem schopná akceptovat leccos, ale vytáčí mě, když ti lidé nejednají na rovinu- což je tak trochu signifikantní v podobných případech.

continuity od státnice z interny mám teda celou věčnost, nicméně vybavuju si matně, že u hypertoniků by se v určitých intervalech (a ty už teda opravdu nevím) mělo vyšetřovat oční pozadí a ledviny- tam, kde dlouhodobě působící hypertenze může poškozovat jemné cévy. Ale taky bych řekla, že dál záleží nejen na věku, ale hlavně přidružených onemocněních. Dala bych si záležet na výběru lékaře- mého otce dlouho a blbě léčila s hypertenzí jeho praktička, bývalá spolužačka z gymplu, spokojená jsem byla, až když začal chodit ke schopné internistce... Nekomplikovanou hypertenzi by nicméně IMHO měl zvládnout dobrý praktik bez mrknutí oka. 

Offline Fiction
1640 příspěvků moje polička 04. prosince 2020 20:42

continuity Tak odpověď by mohla být opravdu hodně široká, ale asi bych to shrnula, že v 80 letech je spíš div nemít hypertenzi. A když ji má zjištěnou, tak je potřeba ji správně léčit, volit lék, který je nejlepší vzhledem k dalším nemocem, využívat nějaký jeho účinek v prospěch pacienta. Někdy jeden lék nestačí, potom se volí vhodná kombinace. Normalizace tlaku je žádoucí pro všechny tělesné orgány.

Také záleží na tom, jaká byla hodnota toho tlaku a za jakých okolností byl zjištěn. I u 80letého člověka by po nálezu hypertenze měla proběhnout určitá vyšetření, vč. laboratoře.

Vhodná je domácí monitorace tlaku, hned máš tip na vánoční dárek.

Offline 0zero7
11774 příspěvků moje polička 04. prosince 2020 20:45

marieu dej historku ekomatek! Pri patku se hodi

Offline 0zero7
11774 příspěvků moje polička 04. prosince 2020 20:46

mnum a kdyz je to povinny tak to nakonec mit nemusi??

Offline 0zero7
11774 příspěvků moje polička 04. prosince 2020 20:47

Pardon, ted jsem docetla, tak jestli stopka ze VIP tak chapu, ani mi nedoslo kde jsem. Ha

Offline continuity
42775 příspěvků moje polička 04. prosince 2020 20:48

marieu Fiction díky!

Jo nějaké leky dostala, předpokládám, že to bude mít ještě vývoj. Ona je na sebe dost opatrná, buď si tlak změřila doma nebo to byla nějaká preventivka. 

Mě jenom zajímalo to akutní nebezpečí, ty dlouhodobe negativní důsledky znám. Jinak ona ten tlak neměla vylozene nízký ani předtím, tak si myslím, že je to spíš, jak pisete, bezne. 

Offline Fiction
1640 příspěvků moje polička 04. prosince 2020 20:56

continuity první odkaz. co mi vyjel na heslo hypertenzní krize, je toto:

https://www.priznaky-projevy.cz/interna/kardiologie-srdce-cevy/15-hypertenzni-krize-priznaky-projevy

Docela dobré shrnutí. Ale je opravdu důležité, jaká byla hodnota toho tlaku.

Offline continuity
42775 příspěvků moje polička 04. prosince 2020 20:59

Fiction díky! Zítra se tady staví, tak se preptam, jak na tom teď je. 

Offline marieu
5154 příspěvků moje polička 04. prosince 2020 21:03

0zero7 asi ne, nejni to ani senzace, ani vtipný. A krom toho off topic

Offline mnum
2141 příspěvků moje polička 04. prosince 2020 21:03

0zero7 v pohode, mne to nevadi, jen nechci tady otravovat, nekdo to otevre nateseny ze pribyla stranka o celebritach a docte se tady o ockovani  povinne to je, ale kdyz to obvodak nenahlasi, tak nic. Ti co jsou nahlaseni, zaplati nejakou pokutu a je to, nevim o zadnem jinem postihu. Akorat dite nevezmou do skolky, i kdyz to lze take obejit tim ze jsou ruzne soukrome kluby a tak kde jsou deti, a posledni rok predskolni pripravy je povinnny, takze i neocko dite tam musi. 

Offline 0zero7
11774 příspěvků moje polička 04. prosince 2020 21:06
Reakce na marieu:

0zero7 asi ne, nejni to ani senzace, ani vtipný. A krom toho off topic

​jasne, chapu!

mnum aha dik za info, tady jsou taky samo antivaxers, presne stejna face palm odruda 

Offline 711990
18312 příspěvků moje polička 04. prosince 2020 21:26

mnum uplne sem si vzpomnela na zdanlive normalni zenskou co se mnou byla v porodnici....prislo tsm za ni jeji 2lety dite na navstevu, vsechno poprskalo a osahalo a z ni pak vylezlo, ze neni ockovany VUBEC NA NIC. To sem se teda musela fakt drzet.