barbucha a vieš, že nie? Sú alkoholici, o akých píšeš, ale sú alkoholici, ktorí v podstate "na zombíka" fungujú prakticky normálne, akurát v hlave majú len tie myšlienky, kde a ako sa dostanú k ďalšej "dávke". Takže to myslenie funguje systémom - teraz to schválne zjednodušujem "ráno sa mi podarilo vypiť pohár XY, nikto si nič nevšimol, musím dnes do práce, tam by som mohol ísť zagratulovať Ferovi, hádam ma niečím ponúkne, okolo obeda ak sa mi podarí ísť bez kolegov, tak si budem môcť dať pohár vína, nezabudnúť na projekt pre klienta, ak bude úspešný, bude k tomu určite malá oslava, ale dnes nemôžem ostať nadčas, keď by som si mohol k tomu niečo otvoriť, lebo syn tuším zmaturoval - to je super, šikovný chlapec, takže k tomu si budeme môcť tým pádom otvoriť niečo lepšie - to sa nikto nebude čudovať, že sa vzpije celé, takže aj ak by som na tom projekte ešte musel zapracovať aj doma, tak si k tomu pofrflem a na útechu si otvorím XYZ".
A takto môže fungovať aj 20 rokov, bez toho, abz si ktokoľvek niečo podozrivé všimol. Akurát, že tých 20 rokov mu degraduje organizmus (teda degraduje podstatne viac ako inak len prirodyeným starnutím) a je v podstate duchom neprítomným, pretože yáujem o čokoľvek nad ten alkohol jednak prekrýva čokoľvek iné, na všetko ostatné - prácu, manželstvo, deti - sa dokáže sústrediť až v druhom rade, takže ako otec do veľkej miery zlyháva, deti aj keď to nepomenujú, tak cítia, že sú tak nejako až za niečím, aj kď nevedia za čím, navrch si mnohokrát nepamätá, čo sľúbil a sľubuje veľa, lebo je to proste jednoduchšie, takže aj v častom sklamaní, že otec sľúbil a nesplnil - hoci je za tým vždy ad hoc vymyslený rádoby racionálny dôvod, manželka sa väčšinou pomaly a postupne naučí preberať všetko na seba mysliac si, že manžel "na to nemá hlavu", alebo "má toho v práci veľa"....čo podporuje aj fakt, že je skutočne na prvý pohľad už večer unavený, lebo telo na spracovanie toho alkoholu spotrebuje veľké množstvo energie...
A ako áno, to čo píšeš je už ťažké štádium, ale väčšinou (nie vždy, niekedy to ide veľmi rýchlo) je za tým už roky sociálne akceptovaného fungovania-nefungovania.
A áno, občas si dať večer pohár vína väčšinu zdravých ľudí nezabije, dávala by som si skôr pozor nielen na pravidelnosť - ako napríklad každý večer je už riziková aj malá dávka, ale aj na spájanie s inými vecami - akože na uvoľnenie po ťažkom dni, na oslavu drobných úspechov, za "odmenu"...