Vari carries No právě já si myslim, že takováhle konverzační otázka, dobře zvolená je v pořádku. Proto mě překvapilo, že Lilly_Ku psala, že se na to nikdo neptá...Ale ono asi záleží na souvislostech.
VIP zjevy
Odkud jsem se lidi v Praze ptají i mě.
Ja ted nevim, jak to napsat korektne, ale asi je snazsi se zeptat na puvod nekoho, kdo ma prizvuk a je to beloch, nez nekoho, kdo ma rysy trosku exotictejsi.
Vari Jj přesně tak. Já jsem chtěla původně napsat nekorektně, že asi nění vhodné se ptát někoho, kdo mluví a orientuje se uplně stejně jako ty, jenom je černej a ty řekneš a hmm a ty seš jako vodkud..... Ano to je blbý hodně.
Karja já jsem teda určitě starší i než tvoje ségra a vůbec nikdo se mě neptá, proč nejsem vdaná. Jediný, kdo má s tím problém je třídní starší dcery, protože si musí pamatovat další jméno, ale tak ona je cela taková hodně konzervativní, i když je mladší než já.
continuity já si taky myslím, že spíš je někdo rád, že si našel něco do čeho si rejpnout.
Vari muž má kamaráda, co má tatu někde z tichomoří. Je to krásnej kluk teda, ale taky jeden z mála lidí, co se otiral o můj původ, když jsem tady byla jen krátce. úplně neurvale. A muž říkal, ať si to neberu, ale že to teda nechápe, protože kvůli němu se kolikrat v hospodě i poprali, že se o něj někdo otíral. Takže on jsou ty odsudky, co se původu týče takový oboustranný, podívej se na Pitomia.
Jinak teda pitomy komentář ohledně původu je možné mít i na Slováka, který nemluví úplně dokonale česky. Pořád však trvám na tom, že na otázce samotné nic špatného není, podstatné je, jak se člověk zeptá.
Vari Tak u kolegy z Ugandy jsme kolem horke kase nechodili. Nevim, neprislo mi nevhodne se zeptat. To, ze je tmave pleti neslo prehlednout.
Karja Presne tak, loni nebo kdy vyhral cenu Andel mezi zdravotniky gynekolog z Podoli, cernoch se silnym prizvukem a ten rikal, ze si o nem lidi dost casto mysli, ze tam maximalne uklizi.
Vari Na sale si velka cast lidi mysli, ze doktor je sanitar a ja se sestrou asi ty uklizecky
.
Jos A kolega mluvi cesky s prizvukem? Cernocha s prizvukem bych se klidne zeptala taky, ono i na koleji jsem byla spis narodnostni mensina, tam jsmecse o puvodu bavili uplne bezne.
Karja tohle mi prave vadi - bilyho se klidne zeptas, ale u cernocha je ti to blby? Jako proc? Vsude po svete, kde jsme kdy byli, se zeptali, odkud jsme, nekdy i proc tam jsme, v ty Kolumbii jsme byli fakt za exoty, fotila se s nama trida deti, ktery nejen ze nikdy nevidely Evropana, ale nikdy nevidely vubec zadnyho cizince. A nikdy mi na tom nic urazlivyho neprislo.
Candance to samozrejme muze, ale je zeptat se a zeptat se, zalezi na kontextu atd. Nikdo by te s tim tady "neobtezoval". V CZ si pamatuju spis opak, mozna se to meni k lepsimu.
Karja Ha, holcicka dobra, vsak taky vypadas jak holcicka! Re ptani, kdyz to beru podle vlastni zkusenosti, tak bezdetna a nesezdana a jeste zijici v zahranici, jsem peknej exot kdyz prijedu na navstevu, mozna proto se me ptaji blbejc nez jinych :)![]()
Vari Uz u nas nepracuje, ale mluvil se silnym prizvukem. Studoval u nas myslim od vysoke. Ale mne to neprijde, celkem je tech cizincu dost.
Ale uplne nechapu, kdy by ses teda nezeptala. Jako na ulici bych nikoho nestavela, ale kdyz se bavis s nekym, koho uz nejak znas...
0zero7 To bude ono, jsi pro ne exoticka. Jako nekdo ma asi blbe reci, ale ja bych te taky pekne vyzpovidala. Teda deti me nezajimaji, ale Kanada jo
.
Vari Jo tak u něho jsem byla:-D. A dost podobne jsem se tam ztrapnila, když se mi ta diagnóza rozlezela v hlavě a zpetne jsem tam volala, že ne, že na to mám jinej názor, že jsme si s panem doktorem asi nerozuměli. Myslím, že mě tam vedou jako ,,Karjova, inženýrka z czu, co si myslí víc než doktor, neošetřovat,, :-D:D
Jos Tak ale kolega z Ugandy je v tomhle furt jinej příklad, protože ten i mluví asi s výrazným přízvukem. Když někdo mluví s přízvukem tak se třeba zeptáš hned, není to tak neurvale, ale pokud ten přízvuk nema, tak se asi nezeptas, hele kámo, ty seš nějakej jinej odkud ty jako seš?:-D.
Jos Ja bych prave treba kolegu klidne zeptala, ale zrovna u nas to moc nehrozi, tam jsem nejexotictejsi asi ja, polovicni Madarka puvodem ze severni Moravy, to u nas jen tak nekdo neprebije :-D.
Karja No a ten kamo ti odpovi, ze je z Vinohrad a mas to! :-D
Myslim, ze zeptat se nekoho odkud je je uplne OK. Rozdil je akorat rict Odkud jsi? nebo buransky Ty jsi z Afriky ne?
To uz teda snad nikdo nedela, tady je dotaz na to odkud jsi normani a beznej. Karja tobe jsem psala, ze se me neptaji moc, ale to je jen proto, ze si vetsinou mysli, ze jsem Kanadan
Kokoska No podle mě si nerozumíme. Viz přízvuk/jiná řeč versus odlisnej vzhled.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY