VIP zjevy

14. srpna 2014 20:26
Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 10. prosince 2022 09:14

Já se v práci taky musím ptát, pokud to není úplně jasné. Zaškrtává se etnikum a země původu. Tak se to bohužel taky nebere tak, že každý, kdo se narodil v Evropě je běloch a má evropskou zemi původu. Když se nebudeme moct ptát, tak výsledky můžou vycházet úplně jinak. 

Nebo já i moje děti, máme zdravotní problém, který je v určitých zemích běžný. Kdybych trvala na tom, že jsme z se narodili tady a jsme Češi, což jsme už tři generace, tak se na to niidy nepřijde. Když jsem řekla, odkud jsou předci, tak jsem měla diagnózu do minuty.

Offline andulka01
12863 příspěvků moje polička 10. prosince 2022 09:18

Renusatko to je moc zajímavé, diagnóza přes zemi původu.

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 10. prosince 2022 09:37

Tady se zas jede mantra,,mne to nevadi tak to nesmi/nemuze vadit nikomu,,.

Myslim,ze se nikdo z nas nedokaze vcitit do cloveka s tmavou pleti.Prece to,ze me tyhle lidi nevadi neznamena,ze nevadi jinejm a co s nima prozivaji.

A tahle diskuze ve mne spis vyvolava pocit,ze ta Megan bude mit v leccem pravdu.

A ja rozhodne radsi pokud to nekoho zajima preferuju otazku od kud jsem nez,ze zacne hadat.Hadani mne spolehlive vytoci,a zas mi treba nevadi otazka zda jsem vdana nebo mam deti.Kazdy je proste jiny.

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 10. prosince 2022 09:52

A zrovna nedavno byl incident u nas v nemocnici,kdy pacientka na privatnim oddeleni si neprala aby ji osetrovala ,,ta cerna sestra,,a to ona neni cernoska,je tmavsi pleti,ale nevim presne koreny.Takze jo,chapu,ze tyhle lidi jsou na lecjake otazky citlivejsi.

Online viktorka_od splavu
49434 příspěvků moje polička 10. prosince 2022 10:08
Offline notna
9533 příspěvků moje polička 10. prosince 2022 10:43
Reakce na Zarinya:

A zrovna nedavno byl incident u nas v nemocnici,kdy pacientka na privatnim oddeleni si neprala aby ji osetrovala ,,ta cerna sestra,,a to ona neni cernoska,je tmavsi pleti,ale nevim presne koreny.Takze jo,chapu,ze tyhle lidi jsou na lecjake otazky citlivejsi.

​To je snad něco úplně jiného! Zeptat se a takto někoho urazit! Fakt ti přijde srovnatelně vulgární zeptat se někoho odkud pochází?

Chápu, že pro někoho jsou otázky na původ nepříjemné. Ale Toby se člověk fakt nemohl zeptat na nic. Vždyť každý může mít nějaké citlivé téma. Stačí říct, že se o tom nechce bavit. Pak ovšem musí být samozřejmostí to respektovat.

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 10. prosince 2022 10:47

notna neco jineho ano,ale souvislost to rozhodne ma.Nikdo nevi co ma kdo za sebou......

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 10. prosince 2022 10:48

Renusatko když je to důležité pro stanovení diagnózy, tak to nemůže být urážlivé. Doktor/sestra se tě ptá na spoustu osobních věcí, které by ti od někoho jiného byly nepříjemné.

Offline barbucha blogger
36103 příspěvků moje polička 10. prosince 2022 11:30
Reakce na 0zero7:

​Hele, musim s eji zastat, ona si jede to svy a je v tom dobra, taky neplati, ze Amici jsou v tomto zvlastni, spousta jich ji nemusi a naopak hodne lidi odjinud ji muze, kamoska z Anglie ji miluje a to jinak zere hlavne punk. Vim, ze jsi to asi nemyslal uplne 100% kategoricky, ale ty generalizace me drasaj. 

​Já nerozporuju její pěvecký umění nebo hudební styl, někdo ji žere někdo ne... šlo mi o ty její outfity. Trvám na tom, že amíci (obecně, ne každej!) jsou v tomhle kapku zvláštní, stačí se podívat na Ivanu Trump, která na nás působila spíš cirkusově, ačkoliv se snažila vypadat jako z horních deseti (americkejch) tisíc, a tam ji brali, nebo ne? Aspoň jsem neviděla nikde jinde žádnou kritiku jejího stylu, v zahraničních drbnách... A když si vzpomenu, jak sami amíci prezentovali "horní vrstvy" v těch jejich seriálech (Dallas třeba!), tak my - Evropani - jsme se trochu smáli nicméně pochybuju, že průměrnej americkej divák to bral jako nějaký panoptikum, tomu to přišlo asi normální... jinak by toho nenatočili x řad

Offline barbucha blogger
36103 příspěvků moje polička 10. prosince 2022 11:44
Reakce na andulka01:

MaeGandalreaguji spis na názor, že (např. ve VB) se takové otázky považují za buranské. 

A souhlasím, že na té recepci to byl přešlap, ale i ta dotčená tomu šla dost naproti. 

​Přesně tak. Jsem přesvědčená, že kdyby dotyčná přišla v normálním oblečení (jako ostatní, když se dívám na fotky z té recepce), nikdy k tomu nedošlo (samozřejmě, lady in waiting se mohla spokojit s první odpovědí a radši jít dál), nikoho by nenapadlo se ptát na zemi původu - takhle se mohlo stát, že si lady myslela, že dotyčná je tam, aby reprezentovala nějakej exotickej stát!

Jako kdyby na tu recepci přišel někdo v kyjovským kroji - že by se ho nikdo nezeptal, odkud přijel?

Offline Kammila
774 příspěvků moje polička 10. prosince 2022 14:15

Mě by upřímně zajímalo, v čem šla dotyčná incidentu "naproti" nebo v jakém normálním oblečení měla přijít. Jako ředitelka neziskové organizace se účastní pravidelně veřejných akcí a na většině fotek prostě má oblečení vždy barevné, výrazné. Na fotce britské mutace Vogue o ženách tmavé pleti měla kdysi lesklý přehoz a šátek v dredech. Tak to prostě je a nikoho by nenapadlo ji při focení navléct do decentního kostýmku či šatů. Takže dvorní dáma prostě udělala dost přešlap dalším neodbytným vyptáváním. Když už tedy dotyčnou nepoznala...

Online stes
9431 příspěvků moje polička 10. prosince 2022 14:35

Do firmy nastoupil nedávno nový finanční ředitel. Černoch. X let žije v Praze. Asi po týdnu jsem se ho na společném pivním posezení zeptala, jestli se můžu zeptat, odkud pochází. Rozhodně ho to neurazilo, spíš naopak, že má někdo zájem a o zemi původu vypráví dál sám a s radostí.

Není všechno rasismus, ač by ho snad pomalu většina chtěla mít a běda, jak tam není. 

A vzhledem k tomu, že máme v části rodiny přivdané i přiženěné přislušníky jiných ras, jsem s jakokoliv lidskou rasou za dobře. 

Offline letfenixa
10934 příspěvků moje polička 10. prosince 2022 15:53

Vari takto to vyzeralo na stretnutí po 10 rokoch od maturity, až na to, že naša, samaseba prezentujuca sa triedna ako empaticka osoba, sa každého bezdetneho spýtala, prečo deti nemá. 

Offline Pavlena
6921 příspěvků moje polička 10. prosince 2022 16:26

Jak se tu probírají ty otázky na zemi původu, strašně mě překvapuje v USA (teda vyskytuju se jedině ve státu NY), jak nikoho ani nenapadne, že nejsem odtamtud. Nebo to pramení z megalomanského pocitu velkého národa? Jsem tam ve spoustě situací zmatená jak lama a mám angličtinu se strašným přízvukem, ale X-krát jsem tam měla small talk ze kterého vyplynulo, že jsou absolutně přesvědčeni, že jsem místní. 

Ale na druhou stranu, když jsme omylem zabloudili do Harlemu, tak tam nám tu odlišnost najevo dali...

Offline Karja
44907 příspěvků moje polička 10. prosince 2022 16:30

stes Jenže to je zas něco jinýho. Jednak v Čechách je to jiný. Tady ještě nežijí potomci přistěhovalců z třetí ne-li čtvrté generace, co se zemí původu mají kolikrát společne to, že se tam teda jeden děda narodil. Myslím, že naše a západní reálie nejde moc srovnávat. A pořád to byl cizinec, já nevím jestli by ses někoho s tmavší pleti s dokonalou češtinou po týdnu zeptala jaké má předky. Já asi ne, už je to takové víc soukromé. 

Offline Luna
10878 příspěvků moje polička 10. prosince 2022 16:31

Mne se teda na to odkud jsem, ptal v UK uplne kazdej, jeste nez jsem cokoli kvakla.

A bylo to super, protoze tam se me ptali sami mladi hezci kluci, kteri meli vybrany vkus. Treba se me jeden zeptal, ze vypadam tak strasne dobre, ze vubec nedokaze urcit ten puvod.
Vetsinou si mysleli mix Greek/Turkish/Italian a podobný békoviny. Jooo, vzpominam, tady nulanula nic.

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 10. prosince 2022 18:41
Reakce na Evaeva:

když je to důležité pro stanovení diagnózy, tak to nemůže být urážlivé. Doktor/sestra se tě ptá na spoustu osobních věcí, které by ti od někoho jiného byly nepříjemné.

​No možná by ses divila, jak někdy lidé reagují opravdu nepříjemně. A vůbec nechtějí chápat, že ten rozdíl může být velký. Naštěstí jich není moc.

Offline dzizisketa
9029 příspěvků moje polička 10. prosince 2022 18:43

Lilly_Ku 

Já to myslela jako sarkasmus. Mám jen mírný moravský přízvuk. Ani ta Praha není moc kosmopolitní. My jsme fakt poválečná východní homogenní Evropa, tím pádem takoví zabedněnci.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 10. prosince 2022 19:15

Renusatko no asi veřila...lidi jsou někdy fakt zvláštní

Online viktorka_od splavu
49434 příspěvků moje polička 10. prosince 2022 21:13
Reakce na Renusatko:

​No možná by ses divila, jak někdy lidé reagují opravdu nepříjemně. A vůbec nechtějí chápat, že ten rozdíl může být velký. Naštěstí jich není moc.

​mně připadá, nejen teda u nás ale i v rámci toho jakožebojeprotirasismu, že se čílí lidi, kteří jsou se sebou prostě v nepohodě, takže i když se někdo normálně zeptá, tak se můžou přeskočit. člověka v pohodě nerozhodí ani buran, v tom je dost příznačný to vyšilování některých bezdětných při dotazu na děti...