Striedavá starostlivosť je jednoznačne zásah do rodinného života , v prvom rade detí. Ale čo robiť, keď sú v tom manželstve zásadné problémy ? Stalo sa aj u našej dcéry . Nikdy sa nám neposťažovala ,ale videli sme, že v manželstve nie je šťastná, podľa chladného, až neúctivého správania jej muža k nej / a niekedy aj ku nám / ,a aj bežné veci riešil vždy krikom , To, že sa k tomu pridali jeho opakované nevery, sme sa dozvedeli s 2.ročným oneskorením . Keď to skrátim - s tým, že od manžela odišla, sme vrelo súhlasili, aj keď to, ako sme sa dozvedeli , bol dlhý proces, vzhľadom na to, že si musela nájsť bývanie a zariadiť niektoré iné veci .V tom čase mali ich chlapci 14,5 roka, a nebolo ľahké im to vysvetliť .aj keď atmosféru medzi rodičmi už dobre vnímali. Cielene si na bývanie čakala, až našla možnosť v rovnakom meste, ale v inej štvrti .Chlapci kvôli tomu nemuseli meniť školy. Po čase si našla priateľa, s ktorým dvojičky pomerne ľahko a rýchlo prešli do neformálneho priateľského vzťahu, stretávajú sa aj s jeho o niečo málo starším deťmi. Tento stav trvá už 2 roky . Na tohtoročnej spoločnej letnej dovolenke sa ma v takej dôvernej chvíli spýtal vnuk, či viem, prečo mama od otca odišla. Vysvetlila som mu, že vieme že mala veľa dôvodov tak urobiť, a my s ňou súhlasíme, ale ja mu ich nepoviem. Ak im to nepovedala mama, tak to bolo preto, že nechcela v ich očiach otca „ očierňovať “ , chce, aby oni s ním mali dobrý vzťah . Povedala som, že som rada, že sa mama aj otec dokážu o nich postarať, a že ich obaja majú radi . Chlapec chvíľu mlčal, a potom povedal „ Ja to vlastne nemusím vedieť, je to dobré tak, ako to je . “ Rozvod sa stále iba ťahá a manžel robí dcére stále rôzne prekážky, nielen finančné, ale o tých deti, vďaka matke nevedia , alebo aspoň nie o všetkom. Na dovolenke bol s nami aj dcérin nový partner, a všetko bolo OK. Nikdy sme nevideli chlapcov v spoločnosti ich otca tak prirodzene veselých ,a uvoľnených ,ako to je teraz , v novej situácii, z ktorej sme mali obavy, keď nás pred ňu dcéra postavila ako pred hotovú vec,
Tým nechcem povedať, že striedavá starostlivosť je snáď lepšia, ako normálne fungujúca rodina . Len v tom našom prípade to , zdá sa vyšlo najlepšie, ako mohlo .