Čas vánoční...

22. prosince 2016 19:51
Online Pinot Noir
30019 příspěvků moje polička 08. ledna 2023 17:41

Sweet Potato měsíc starý cukroví nikdo nechce.

Online Pinot Noir
30019 příspěvků moje polička 08. ledna 2023 17:45

marieu no ta je!

Myslím, že linecké, vánočku a perníčky můžeme klidně prohlásit za celoroční pečivo! 

Offline moora
8668 příspěvků moje polička 08. ledna 2023 17:48

marieu ta je vystavni

Offline Sweet Potato
40617 příspěvků moje polička 08. ledna 2023 17:59

Catherinne

Abych tě nevzala parohem!

Offline rasaNori
8874 příspěvků moje polička 08. ledna 2023 18:13

My odzdobili stromek včera, protoze další týden o samotě by doma už nedal:D

Offline rozarka
4225 příspěvků moje polička 08. ledna 2023 18:39

Pinot Noir linecke bych si dala, to tvoje je krásné!

marieu vánočku jsem pekla včera, ale tak pěknou jsem ji neměla, už jen to rozmístění mandlí ukazuje na perfektní práci. Ovšem dobrá byla a to je hlavní

Online Evaeva
příspěvků moje polička 08. ledna 2023 18:47

Pinot Noir my po měsíci máme akorát perníčky, včera padli poslední zbytky...ale že by to nikdo nechtěl? Syn to regulérně obrečel

Offline Karja
44890 příspěvků moje polička 08. ledna 2023 19:08
Reakce na Pinot Noir:

marieu no ta je!

Myslím, že linecké, vánočku a perníčky můžeme klidně prohlásit za celoroční pečivo! 

​To určitě jo, já vánočku úplně miluju, ale mně tak narostlo břicho přes Vánoce. Fakt mi všechno hupslo přímo na pupik, dokonce uz zatahuju i doma před sambem:-D:-D. Je to z tech vánočních věci,vánočky jsme měli asi čtyři:-D. Plus teda, asi jak je zima, já mám neustále chuť na tučné, škvarky, ruzne saláty s majonézou a jako klidně si osmazim chleba ve vajíčku, prostě jen abych to mastné nějak do sebe dostala. Hrozny. 

Offline marieu
5156 příspěvků moje polička 08. ledna 2023 19:28

rozarka jsem technokrat po otci. To je dycky jak laboratorní práce

děkuju za pochvaly, dneska se povedla. Vždycky si vzpomenu na babičku, recept je z její kuchařky. Představuju si, jak by komentovala, že nešetřím na vejcích ani másle, jak by se jí líbilo vypracované těsto (zmáčkla by bochánek prstem, divila by se, jak je hedvábně lesklé- koutky úst trochu dolů v uznalém gestu), jak by se dívala na ty mandle- protože dávala vždy vlašáky a jak by se jí líbila vytažená z trouby. Chodila do Školy pro ženská povolání za první republiky, byla výtečná kuchařka. Celé dětství jsem se jí motala pod nohama v kuchyni a nějak mimoděk se mi to dostalo do krve. I za tohle jsem moc vděčná.

Online černá káva
2136 příspěvků moje polička 08. ledna 2023 19:50

marieu Také vánočku miluju. V prosinci jsem jich pekla pět. Peču podle Florentyny  a ráda  zeptala na poměr masla a mouky ve tvém rodinném receptu. ( Flo ma má 10 dkg másla na 1/2 kg mouky).

Dekuju.

Offline marieu
5156 příspěvků moje polička 08. ledna 2023 20:03

černá káva babiččina kuchařka se jmenuje "Vaříme zdrě, chutně a hospodárně". Spousta receptů- hlavně co se týče sladkého pečení- obsahuje rozpisy ve variantách levné, chutné a jemné. Jemná vánočka z 1/2 kg mouky obsahuje 12dkg másla (někdy dávám část sádla), 12 dkg cukru a 4 žloutky. Na chuť dávám různé přísady- vždycky vanilkový extrakt a citronovou kůru, někdy podle apetitu muškátový květ a anýz. 

Offline rozarka
4225 příspěvků moje polička 08. ledna 2023 20:12

marieu taky dávám část sádla, prý vydrží déle vláčná. Zatím se snědla dřív, než jsem to mohla ocenit. Ale muškátový květ ani anýz jsem nezkoušela. 
Mě se líbí ten důraz na vzhled, já tak precizní nejsem, ale je mi to sympatický

Offline Marielle
příspěvků moje polička 08. ledna 2023 20:20

Pinot Noir marieu noo ty joo ...  

Offline Kokoska
35131 příspěvků moje polička 08. ledna 2023 20:23

marieu tak tuhle kucharku mela mama a ja ji mam taky, vydanou o 25 let pozdeji. Mam i Sandtnerku, ale ani podle jedne nevarim a nepecu. Drzim se spis vyzkousenych rodinnych receptu, i kdyz mozna vychazeji z te Sandtnerove, tu mela i babicka, uz ta kniha byla v salatovem vydani.

Divala jsem se ted na ty recepty a my delame trochu min sladkou a trochu tucnejsi - na 1/2kg mouky 8 dkg cukru a 15 dkg tuku, 2 zloutky (babiccin recept).

Offline marieu
5156 příspěvků moje polička 08. ledna 2023 20:45

Kokoska já dělám taky jen pár receptů včetně pracen a lineckého, je notně salátová, má pro mě doopravdy citovou hodnotu. Našla jsem si tipy na knihvazačství, nechám si ji opravit. Sandtnerku mám taky, ale tu jsem snad ani neotevřela. rozarka Ano, s tou vláčností po sádlu jsem to právě četla, ale u nás se taky dlouho neohřeje.. ačkoliv! Dost jsem zaspala, objevila jsem vánoční džem Karolíny Four, možná se ještě hecnu a zkusím ho z poloviční várky, k vánočce by se nejspíš dost hodil a leden bude ještě dlouhý.

Online černá káva
2136 příspěvků moje polička 08. ledna 2023 20:45
Offline Kokoska
35131 příspěvků moje polička 08. ledna 2023 20:48

marieu u nas se vanocky pekly behem roku normalne jako treba buchty, vsichni jsme je meli radi. Takze urcite dzem zkus.

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 08. ledna 2023 21:46

Sweet Potato U nás. Cukroví se jí v čase adventu. Už na Štědrý den to nikdo nechtěl a to bylo doma 14 dní, zase už to byl poslední talíř. Včera jsem upekla perník na plech a myslím, že nejpozději ve středu ho vyhodím. Každej si dal jeden kousek. 

Offline Sweet Potato
40617 příspěvků moje polička 08. ledna 2023 22:01

Renusatko Tyjo proč to teda pečeš? Vyhodit plech perníku???

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 08. ledna 2023 22:10

Sweet Potato Protože u nás se jindy jí sladkosti po kilech a víkend bez "buchty" není víkend. Tak tentokrát ne a ani do práce nejdu, ale tam už taky leželo minulý týden cukrovi na stole a nikdo to nechtěl. Takže to nacpu zítra mladšímu do školy a snad některej spolužák bude rád.