A jeje, soused má žebřík opřený o jalovec (či co to je), to on už bude montovat světýlka!
Čas vánoční...
V dedine, odkiaľ pochádzam, bývali 25. 12. na Božie narodenie (myslím, že aj 24. 12.) všetky krčmy (bary či kaviarne u nás neboli, keď som bola dieťa, resp. tínedžer) zatvorené. Krčmy sa otvárali až 26. 12., bývali a bývajú aj štefanské zábavy. Myslím, že dnes to už dôsledne neplatí, že sú všetky podniky 25. 12. zatvorené, dedina je turistickým centrom, býva tu dosť turistov, t. j. niektoré asi bývajú otvorené. U nás sa vždy Vianoce trávili a trávia v rodinnom kruhu, sme buď doma, alebo navštívime najbližšiu rodinu. Nikdy som Vianoce ani obdobie po sviatkoch do Nového roku nestrávila mimo domu, u nás v rodine sme domasedi.
Kokoska Já zas ty světýlka docela ráda, pokud to není fakt echt nějaká vánoční výzdoba, jak je brzo tma je fajn, že se něco rozsvítí;-) Je hned lepší nálada.
Kokoska venkovní světýlka mi nevadí, v létě nám svítí solární, brzo už je taky vyměním za zimní - ani bych jim neříkala vánoční, visí ze střechy terasy, nic speciálně vánočního na tom není.
Na to se těším, až to všichni rozsvítí.
. Ostatně od jisté doby víme, že to je kvůli Ríšovým Vánocům, tak si to užijeme! ![]()
Karja taky se těším na světýlka, teda na ta svoje, teple zlatavá a hlavně neblikací
když vidím, jaký příšernosti jsou lidi schopný pustit třeba sousedům do oken.
Ale já mám ráda světýlka celoročně, byt je hodně tmavý, tak přisvětluju. A na chalupě, tam mám na venkovních hambalkách žárovkový řetěz a vypadá so skvěle, i sousedi to pochválili.
Mne svetylka nevadi, jen se mi to zda dost brzo. Ale kdovi, kdy to rozsviti. Vloni meli jen ten jeden stromek, na ten vidim primo ode me z okna. Jinak tu lidi maji skoro vsude, my kvuli detem davame retez na zabradli na balkon, ale az v adventu. Doma mam svetylka hvezdicky v jednom kridle trojdilnych dveri do zahrady. Na venkove kousek od naseho bytu maji v jednom domku sviticiho jelena, soby, sane, Santu a spoustu dalsiho, to se s detma chodime kazdy vecer divat, kdyz tam prijedou. To je pro ne velika atrakce!
No ja vam vyfotim asi tohtorocnu vyzdobu, co dotiahol zať. No ich dome. To bude niečo, zatial som videla pripraveneho obrovskeho svietjaceho snehuliaka, ostatne neviem, ale dcéra uz ma z neho teraz tik. ![]()
Janulik03 vyfoť!
Minulý rok mali ešte take pekné, striedme.

Kokoska no budu nato chodit asi procesie. Ja teda dufam, ze su to len take kecy, si počkám
Janulik03 já naopak ráda tahle studená světla ![]()
Janulik03 ty šlápoty ve sněhu ![]()
Catherinne Taky jsem typ teplé světlo. Dokonce to studené se mi víc vizuálně hodí ke sněhu, ale pocitově je mi to strašně nepříjemný.
Pinot Noir notna
taky tak, i v té kombinaci se sněhem. Buď studené nebo neutrální.
Catherinne je to mozne. A taky mam radsi teple svetlo.
My jsme jeden čas chodili s kamarády na Štěpána na výlet, většinou to dopadlo jako tour de hospoda, ale bylo to hrozně fajn. I cukroví jsme tahali sebou.
Advent za chvilku, přidávám tip na samodomo kalendář. Náhodou jsem potkala v DM červené papírové svačinové sáčky, je jich tam přesně 24 ks a stojí pár korun. Hned vedle na stojanu měli ještě malé dřevěné kolíčky, taky 24 ks.
S tím slavením ve sváteční den mě tady, kde teď bydlíme, dojal jeden starý pán. Každou neděli kolem našeho chodí hodně starý manželský pár. A jednou, když jsem v neděli pracovala na zahrádce a oni šli okolo, mi pán říká, mimo jiné milé sousedské konverzace, "Pomni člověče, abys den sváteční světil" To nám vždycky říkala babička
V neděli a jiné svátky se nesmělo pracovat. A příště, když zase šli okolo a já se vrtala v záhoně, tak už mi to pán neřekl. Ale já mu řekla, jakou radost mi to minule udělalo a připomnělo babičku. Tak mi to teď pán říká, když mě vidí se vrtat v zahrádce v neděli. A on mi to říká strašně mile. Babička byla rázná žena a mile to teda neříkala, protože jsem pro ni byli neznabozi, kteří nechtěli do kostela chodit. To už pánovi neříkám teda :-D
Náš farář nás naučil "výmluvu", když musíš pracovat ve sváteční den - "Hledám Boha mezi hrnci!" Naučila ho to jeptiška, která si napřed stěžovala, že má službu v kuchyni zrovna v době nějaké moc krásné mše. Pak usoudila, že službou v kuchyni je také užitečná ostatním a "koná, co má konat."
Takže sváteční den by se světit měl, ale pokud není zbytí a práce je užitečná, dá se Bůh najít i mezi plevelem a spadaným listím. Nebo mezi těmi hrnci.
Archivářka To je moc hezké, dík. ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY