Čas vánoční...

22. prosince 2016 19:51
Online mirajo
2705 příspěvků moje polička 22. prosince 2025 09:41

viktorka_od splavu Andersenovy pohádky byly moje oblíbený, asi mám pro severskou temnotu slabost. A Trnkovy ilustrace

Online mirajo
2705 příspěvků moje polička 22. prosince 2025 09:43

Sweet Potato To musím někde dohledat a přečíst si jich pár po joze

Online Sweet Potato
40623 příspěvků moje polička 22. prosince 2025 09:51

mirajo Zlou macechu tam tušim uvařili v kotli moči.

Online mirajo
2705 příspěvků moje polička 22. prosince 2025 10:07

Sweet Potato Eeee, když ošklivo, tak pořádně, říkáš?

Offline Torrah
3404 příspěvků moje polička 22. prosince 2025 10:29

Já kdysi dostala knížku Druhý strom pohádek z celého světa nebo tak nějak se to jmenovalo, bylo jich tam strašně moc, těch pohádek. A africký pohádky, to byly teda pohádky, pamatuju si jednu, jak sloni omylem zašlápli levhartí mládě, levharti běželi žalovat jeho otci, že mu zabili mládě, ten se ptal, kdo to byl, oni že sloni, a tak levhart cože slon? To nebyl slon, to byly určitě kozy a běžel ke kopcům a zardousil koz celé stádo.

Teda dlouho mi trvalo, než jsem jakž takž pochopila, co tím chtěla pohádka říct. A kdoví, zda jsem to vůbec pochopila správně. 

Offline barbucha blogger
36073 příspěvků moje polička 22. prosince 2025 10:43

ten andersen, kteryho jsem dostala na vanoceasi v sedme tride, krasne ilustrovanou knizku tech kratkych povidek - devcatko se sirkama atd.. tak to jsem proplakala cely a doted je mi uzko kdyz pomyslim

​Jo, Andersen je jedinej, kterej mě kdy fakt dojal. A vlastně i doteď, kdykoliv ho znova otevřu, možná i víc než kdysi v dětství.

Offline monis
1614 příspěvků moje polička 22. prosince 2025 10:49

Varidiky za pripomenuti Krasy nesmirne. Ja ji jako dite milovala, hlavne ty ilustrace. Nejradsi jsem mela Vasilisu bloudici lesem se svitici lebkou

Offline letfenixa
10931 příspěvků moje polička 22. prosince 2025 10:52

Sweet Potato no ten je úžasný, už sa teším, keď ho nastrojite

Offline letfenixa
10931 příspěvků moje polička 22. prosince 2025 10:53

Biely stromček cca 2,3 m máme v škole vo vestibule, mne sa páči. 

Offline letfenixa
10931 příspěvků moje polička 22. prosince 2025 10:53

Ale čo, mne sa páči asi všetko vianočné, a hlavne svetielok nie je nikdy dosť. 

Offline AprilTwelve
1032 příspěvků moje polička 22. prosince 2025 10:54

já měla Krásu nesmírnou a k tomu ještě Diamantovou sekeru,  obě jsem milovala... taky je asi půjdu u našich najít a znovu si je přečtu

Offline letfenixa
10931 příspěvků moje polička 22. prosince 2025 10:58

A vianočné (ne)pečenie som posunula na ešte nižší level. Nikdy sme doma nepiekli medovniky, mne teda ani nikdy veľmi nechutnali, potom som párkrát robila super zaručené cesto, ale pri malom to bolo príliš veľa námahy, tak posledných pár rokov už som len kúpila hotové, nech sa dieťa prebavi vaľkanim a vykrajovanim a zdobenim. No a teraz už nemali v obchodoch už ani to hotové cesto a dnes sme boli prikupit kapesniky a našli sme balíčky už hotových medovnikov, tak, keď nebude kaslať, môže si ich ozdobit.

Offline AprilTwelve
1032 příspěvků moje polička 22. prosince 2025 10:59

monis jeziiis přesně... a baba jaga co se v mozdiri odráží palici a zameta stopy kostetem... a plot z kostí... ježíš to byly pohádky jak víno... mně to ale asi nikdy nepřišlo strašidelný 

Online Jitka77
1955 příspěvků moje polička 22. prosince 2025 11:00

Moje oblíbená knížka pohádek jsou Pohádky severního větru.

Offline Myrtila
5417 příspěvků moje polička 22. prosince 2025 11:13

U babičky jsem měla knížku pohádek, starou a odrbanou, dřív měla určitě papírový přebal, ale na mě zbyla už jenom šedivá, potažená asi látkou, a strašně špinavá a byla tam taková směs pohádek, pamatuju si radúze a Mahulenu a pak jednu, asi o palečkovi, kde byla básnička "sud kulatý, rys tu pije, tu je kára, ten tu ryje". Mockrát jsem zkoušela tu knížku dohledat, ale nemám se čeho chytit, ještě před pár lety jsem dala z hlavy víc částí pohádek, teď už si pamatuju jenom tohle. 

Offline AprilTwelve
1032 příspěvků moje polička 22. prosince 2025 11:16

Myrtila tyhle pohádky jsem měla v knize pohádek od Boženy Nemcovy... stará kniha.. po našich.  Sud kulatý atd bylo napsaný kolem obrázku toho sudu... zkusím vyfotit  až budu u našich teď o Vánocích.  taky měla krásný a takový zvláštní ilustrace

Offline DruI
5600 příspěvků moje polička 22. prosince 2025 11:20

Myrtila sud kulatý, rys tu pije, tu je kára ten tu ryje je myslím z pohádky o tom jak šel honza do světa aby se naučil latinsky :o)

Online Zuzuli
3847 příspěvků moje polička 22. prosince 2025 11:21

Ja jsem vazne milovnik vanocnich svetylek, sami mame neblikajicimi teplymi svetylky, ktere se pred desarou vecerni samy vypnou, oveseny balkon a dcerino okno... ale tohle celou noc az do rana nedavam, krom blikani se to jeste i hybe  

Foceno po pulnoci. A dalsi byt na stejne fasade ma za velkym rohovym francouzskym oknem studene svitici dvoumetrovy stromek, ktery tez zaril do vnitrobloku celou noc. At ziji zatemnovaci zavesy.

Offline Jos
příspěvků moje polička 22. prosince 2025 12:23

barbucha podobny pohadky miluju. Mam jich doma hromadu. Uz jsem to sem davala, knizka pro asi 7lete deti

Offline Karja
44890 příspěvků moje polička 22. prosince 2025 12:34

@letfenixa Já jsem letos udělala testo na perníčky, na linecke, na pracny a holky si to delaly samy. Jako na návštěvu bych to k nikomu vzít nemohla, ale takhle pro nás je to dobry;-)..