Čas vánoční...

22. prosince 2016 19:51
Offline Zina
6324 příspěvků moje polička 15. prosince 2021 08:09

Já jsem v týmu "pečení mě moc nebaví, každej rok upeču horko těžko 2 druhy, ale letos bych se měla připravovat na státnice, tak už jich mám 5". Jako fakt silná magie, můžu jenom doporučit!

Offline Zina
6324 příspěvků moje polička 15. prosince 2021 08:14

Makový linecký mi chutná jako ... linecký. Ten ciztónovej curd je zajímavej, nikdy předtím jsem ho nedělala ani nejedla, takže jsem neměla představu, jak to bude chutnat, ale dobrý!

Jenom doufám, že to aspoň týden ve sklepě mimo lednici vydrží a nezačne se to nějak brzo kazit, když jsou v tom žloutky dělaný ve vodní lázni?

Offline JankaM
3130 příspěvků moje polička 15. prosince 2021 08:39

Vlm Janulik03 děkuju, co mě asi tak napadlo jako první

Offline Jos
příspěvků moje polička 15. prosince 2021 08:46

Poprve v zivote jsme kupovali stromek beznym zpudobem(nesmejte se). Kdysi u nasich byl umely a pak s muzem jsme meli z lesa (vlastniho) nebo z naletu u pozemku ci z jedne lesni skolky na stromky kousek od chaty. Tak jsme vcera byla dost prekvapena, protoze vetsina stromu byla proste uplne obri, hlavne do sirky. Kam to lidi davaji? Jak se to zdobi, kdyz vetve jsou tak huste. A to mame prostoru docela dost, ale ne samostatnou mistnost . Konec okenka, "poprve v civilizaci".

Offline Mulen
5044 příspěvků moje polička 15. prosince 2021 08:54

Jos to mě taky štve, jak jsou ty stromečky dole široké a husté. Jsou to hlavně jedličky. Asi se mi víc líbí smrk, ale nevydrží a navíc ho musíme mít u topení..

Online tina
6330 příspěvků moje polička 15. prosince 2021 08:55

Jos Mulen miluju široký a hustý stromečky

Offline Pinot Noir
30019 příspěvků moje polička 15. prosince 2021 08:58

Jos hustota těch kavkazských jedlí mě taky štve. Mívali jsme jedle z prořezávky z lesa, nebyly třeba tak dokonalé, ale byl tam prostor, kam zavěsit ozdoby. Na těchto hustých třeba takové ty podlouhlé špičaté skleněné ozdoby nemají kde viset. Zároveň ale nechci smrk kvůli opadávání, i když letos o něm vážně uvažuji.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 15. prosince 2021 09:23

Jos my vždycky vybíráme stromek "ke zdi", aby měl jednu stranu blbou. Jednou jsme měli moc dokonalý a museli jsme ho přistřihnout:) Husté mám ráda, ale nesmí být rozložité. My se letos po letech opět vrátili k ikei, tam mají sice druhou jakost, ale už se nám nechtělo za stromek dávat skoro tisícovku. (A měli jsme hlídání, protože dvě děti a stromek se nám do auta nevejdou)

Offline Mulen
5044 příspěvků moje polička 15. prosince 2021 09:53

tina když ony jsou husté často jen u země a od poloviny jen tu a tam větvička

Online tina
6330 příspěvků moje polička 15. prosince 2021 10:01

Mulen to neeee, musí být pěkně rovnoměrný Já chci doma hezký stromek, ten mile ošklivej je poslední roky vždycky u našich, tak je potřeba to nějak vyrovnat

Offline Jos
příspěvků moje polička 15. prosince 2021 10:02

Pinot Noir Taky jsme meli prorezavky, smrky. Samotne byly fakt osklive, ale nazdobenim jsem se vyradila. A clovek tem stromum uplne vdechnul novy zivot, i kdyz to zni blbe . Letos opravdu nemam kam dat ty sklenene slzy. Ale strom je krasny! Jen jsem si rikala, kdo si koupi strom vysoky 250cm, co zabere prostor skoro cele mistnosti
Evaeva O Ikee jsem slysela, ze maji pricetne stromy. Ale mame to daleko a presne v kufru je vzdy aspon kocar ci pes a to nejde. 

Mame jedlicku ale priznam se, ze mam asi nejradeji mozna i borovice. 

Offline Mohučanka
7369 příspěvků moje polička 15. prosince 2021 10:19

Jos já borovice miluju! Ale nazdobit borovici je oříšek...

Mně ty husté jedličky celkem vyhovují, zdobím hodně "přírodně" (tj. nechám vyniknout zeleň stromku, a taky mě šíleně nebaví ozdoby sundavat), a navíc do těch hustých větví se neodváží kocour

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 15. prosince 2021 10:21

Jos ty prořezávky mívala babička. No přiznávám, že mně se to nelíbí. Ale obří strom jak z amerického filmu taky nepotřebuju. My máme ikeu hodně blízko, někdy tam chodím i pěšky, ale stromek by se pěkně pronesl, zas tak blízko to není.

Offline Candance
5635 příspěvků moje polička 15. prosince 2021 11:01

My mame stromek v kvetinaci a to je taky nic moc

Offline Jitka77
1955 příspěvků moje polička 15. prosince 2021 11:04

U nás nabízí rozumně rostlé stromky Lesy města Brna, možná jsou podobné akce i v dalších regionech? 

Offline continuity
43545 příspěvků moje polička 15. prosince 2021 11:07

Já ty husté větve normálně prostriham. Vždy mi zbyde chvojí I na hřbitov, i do vázy. Je to úkol pro muže a děti, zrovninka dnes to měli v kalendáři, tak jsem zvědavá, co přitáhnou. 

Evaeva tisícovka je ještě dobrá, jednou muž přitáhl stromek asi za dva litry a ač to běžně nedělám, už jsem docela hudrovala. Ale další roky už se drzel u země. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 15. prosince 2021 12:01

continuity no, jenže my pak vezmeme druhou jakost za 750 a ta už vypadá stejně jako z té ikei za 250

Offline Pinot Noir
30019 příspěvků moje polička 15. prosince 2021 12:08
Reakce na Evaeva:

Jos ty prořezávky mívala babička. No přiznávám, že mně se to nelíbí. 

​Nevím, jestli myslíme totéž. Stromky z prořezávky jsou normální stromky, můžou být i krásné, když si jdeš vybrat včas. Jen to nejsou ty plantážové kavkazské jedle. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 15. prosince 2021 12:27

Pinot Noir jo tak. No babička prošla les, vybrala si špičky pokácených stromů a domluvila se s hajným nebo kým. Ten stromek byl sice krásně pravidelný, ale měl tři patra a na dva metry výšky.

Offline Pinot Noir
30019 příspěvků moje polička 15. prosince 2021 12:40

Evaeva to ne, prořezávka je odstranění mladých stromků, které byly vysazeny na husto. Sazenice se sází samozřejmě hustěji než je požadovaný les, něco uhyne, něco zničí zvěř. Po čase je potřeba hustotu snížit. Samozřejmě jdou primárně pryč neperspektivní stromky, dvojáky, ohnuté, křivé atd., ale když je hustá skupina krásných stromků, stejně musí třeba třetina pryč. Z takových se dá vybrat opravdu krásný stromeček.