žluťásek že? Tak to jsem ráda, že nejsem jediná, která je z toho mírně řečeno zmatená. Zvlášť u těch věcí pro děti je to hardcore, milion možností, milion pro a proti a navíc si to člověk těžko představí,když to nezažil.
Vše o těhotenství a dětech
Ava já bych začala klasickýma čtvercema (normální bílý pleny našeho dětství, vyšší gramáž - třeba libstatske nebo kikko staré časy. K tomu roli separačních plen (dávají se na plenu směrem k tělu, zachytí větší nečistoty, dají se většinou i prát, dle typu), 1-2 snappi sponky (fixuje se jimi plenka ve skladu, pro malinké děti je lepší plena upravena do nějakého skladu než jen narovno přeložena nudle mezi nohama) a navrch tak nejmíň dvoje až troje novorozenecké svrchní kalhotky (nedám dopustit na imse vimse, rozhodně nejměkčí a nejtenčí o jsem měla v ruce a že jich bylo).
Se čtverci si nejmíň tak do čtyř pěti měsíců vystacis. Když tě to lapne, pořídíš pak kalhotkové nebo jiné vychytávky. A utopis hromadu peněz, haha :)
Ava látkové pleny, to je jaderná věda! Začala i skončila jsem těmi čtvercovými, zjistila jsem, že mi vyhovují, používala jsem je na prvního syna do roka a půl a šlo by to klidně i dál, ale chodil do školky, kde musel mít samozřejmě jednorázové pleny, tak jsme postupně přešli k nim. U mladšího jsem na to neměla morálku moc dlouho, už je nepoužívám. Pokud chceš, velmi levně ti pošlu celou výbavu ve velice zachovalém stavu ;)
Ava Hele a ma cenu resit pliny dopredu nekolik mesicu?
Tady padaji i predmety, o kterych jsem v zivote neslysela a myslim tedy, ze bez jejich pritomnosti taky preziju. A rovnou se priznam, ze prvni dite ktery (snad) prebalim, bude to moje, tak me to v porodnici musi naucit.
žluťásek Ava hlavne ne libstatske!!! Objednala jsem vloni 30 ctvercu libstatskych a 20 tech Kikko stare casy. K tomu jeste Libstatske tetra osusky. No to co mi prislo je takova hruza, ze to ani ted nepriblizuju k telu ditete, jen tim utiram poblitou podlahu a veci. Uplne pruhledne pleny, strasne hrube, ktere nezmekly zadnym pranim, zehlenim ani susenim. Oproti tomu ty Kikko jsou nadherne hebke a prijemne i bez vyzehleni a hlavne po prvnim vyprani. Tetra pleny vypadaji jako hadry z polyesteru, po prvnim vyprani zezmolkovaly a zezloutly, z 10 kusu jsou normalni asi 3, zbytek opet padl na utirani zvratku.
Psala jsem i do toho eshopu s Libstatskyma, jestli nedelam neco blbe, ze jsou tak hrube, ale.pro jistotu do dneska nikdo neodpovedel. Nevim, co se tam stalo ale fakt jsou nepouzitelny:(
Jos tak pokud chce používat látkové pleny, nějaký průzkum to chce. Až bude miminko doma, tak na to třeba nebude čas ani nálada.
Jos tak nekdo je rad pripraveny predem, aby to nemusel vymyslet za pochodu. Ja treba ani nelatkovala, ale prvni tydny to byla takova jizda co se tyce spotreby tech ctvercu, ze jsem byla rada ze jsem jich mela tolik (celkem asi 60ks i s tema barevnejma).
Ava ja bych jen jako cerstva matka s dvoutydennim ditetem varovala, ze mala ma spotrebu osm az deset plen denne... Taky jsem puvodne zvazovala latkove pleny, protoze ekologie, ale ted hazim pleny do kose s dobrym pocitem, ze nemusim nevyspala jeste resit hory latkovych. Mozna na ne dojde nekdy pozdeji. Ale ty kikko stare casy doporucuju, maji je i v dm, pouzivam je jako podlozku do kocaru, do postylky, k doktorce, jsou velke, tluste a mekke. Koupila jsem jich 15 a dost je tocim, tak jsem rada, ze jsem jeste dostala od mamy tasku tricetiletych plen po me, ktere davam treba na prebalovak, protoze ta spotreba je fakt velka i bez pouzivani jako plenky.
711990 Ale jo, kazdej je jinej no. Chapu treba rozlozeni investic do nekolika mesicu, aby to nebyla takova rana naraz. Mne prave oci az prechazeji, co vsechno je potreba (nemyslim jen pleny). Nastesti mam dve hodne nad veci kamaradky matky, ktere me uklidnuji, ze tech co necetly zadny manual na dite ani nemely zarizeny pokoj v prvnim trimestru (nadsazka) je taky dost
.
Gratuluji k miminku. Několikrát napadlo, jestli " už"
Zuzuli tak varovala... S malým počtem plen by látkové ztratily ekonomické i ekologické opodstatnění. Déle než dva dny ty použité nemůžeš skladovat a zapnout pračku s pěti plenkami je blbost. Vyplatí se právě v době, kdy za den, den a půl nasbíráš plenek dost na zapnutí pračky ;)
A pleny teda s dobrým pocitem do koše nehážu, to množství odpadu je strašlivé. Teď s druhým dítětem se sešlo několik okolností, kvůli kterým jsem látkovky po půl roce vzdala, ale občas si to vyčítám ;)
711990 chtěla jsem ti oponovat, že moje Libštátské jsou dobré, ale zjistila jsem, že žádné nemám
. Všechny jsou Kikko, obyč, Staré časy, barevné, bambusové i osušky. Takže jo, ty jsou určitě nejlepší ![]()
Pinot Noir ja ji to nerozmlouvam, jen upozornuju, ze toho je fakt hodne. Pro me je mnozstvi latkovych plen, co mala zvladne pocurat pri prebalovani a nebo jinak znecistit, jednou za dva tri dny na hranici možnosti meho balkonu. Nemam zahradu ani susicku, tak jsem limitovana i tim, kolik jich zvladam ususit. A jeste v breznu jsem bydlela v podkrovnim 1+1, kde by na susaku v kuchyni byl problem ususit i tohle mnozstvi spolu s ostatnim pradlem, ktere narozenim ditete nezmizelo.
Lamicka
Já myslím, že by mu to vyhovovalo, i jsem o tom chvíli uvažovala (a pořád to mám někde zastunuté). Jenomže my bydlíme přímo u školy, která je navíc malá a docela přátelská, učitelku má skvělou, sama má doma dva malé autisty, takže má dost pochopení a do školy chodí zatím i starší ségra. Prostě nejméně komplikovaná varianta pro línou matku.
brrr Hele, třeba je zajímavý, že ty děcka docela baví jiné knihy, třeba starší měla už od mala ráda napínavé příběhy a detektivky, ale ten mladší to vůbec nesnese a dokonce už odložil knihu, že je moc napínavá!!!
To on nedává, takže si čte takové pohodičky....a pochopitelně pořád všechno prokládají (oba) Tintinem!!! ![]()
Pinot Noir no ja prave vsude cetla doporuceni na libstatsky a teda fakt fuj. Jeste Lidl ma ty barevne pleny docela fajn. Ted uz je to jedno, vsechny jsou zeleny a oranzovy od zvraceni po prikrmech![]()
Jos jo, ono se nic nestane kdyz si neco zaridis potom. Ja treba mela sbalenou tasku do porodnice od konce cervna a termin na konci zari. No ale pak jsem byla rada, protoze sem v cervenci jeste jezdila po festacich a v srpnu uz sem nebyla schopna nic resit a porodila jsme o mesic driv. Nebo jiny priklad, ty blby pliny jsem objednala v dubnu a prisly na zacatku srpna....![]()
711990 to seš dobrá. Já porodit dřív, tak sice všechno mám, ale nevyprané v krabicích. Tašku jsem balila asi 14 dní před termínem.
s latkovymi plienkami moc neporadim, pouzivala som tie s obrazkami z DM (bambus/bavlna?) na vsetko mozne, ale od narodenia mal syn jednorazovky. velmi vdacna som bola za radu zaobstarat si tie s indikacnym pasikom, pretoze vtedy som ozaj nevedela, ci je plienka mokra. obdivujem vsetky, co isli do latkovych plienok a kolotoca prania. je tu potom akysi medzistupen s "ekologickymi" jednorazovkami, co nezatazuju zivotne prostredie a dobre sa rozkladaju
TTo je nějaké divné, já mám právě Libštátské osušky a barevné a jsou úplně v pohodě, pevné, měkké, trvanlivé. Mám i Kikko staré časy, na pohled vypadají kvalitnější, ale rozdíl jsem nezaznamenala. Ale nemám je tedy na přebalování, jen na utírání pusy nebo umytého miminka. A teď už je kromě osusek skoro nepoužívám, haleluja!
Zuzuli já látkovala tak od měsíce do roku a něco (ne teda výhradně, na spaní a cesty měla jednorázovky) a právě mi přišlo že ze začátku jak čůrala hodně a kadila tekutě, tak těch plínek bylo hodně a celkem to dobře odsýpalo na praní atd. Pak jsem to vzdala protože musela mít i na odpo spaní jednorázovku, protože jak spí na briše s kolenama pod bradou, tak jí to z látkové vždycky vyteklo na břicho a do dneška kadí 2x denně ve struktuře která nejde z té látkové snadno vyklepnout, tak mě to prostě přestalo už bavit. Ale jsem na sebe kvůli tomu naštvaná.
Ava ten elaborát od žluťáska ohledně látkových plínek mám někde uložený, chceš ho poslat?
Pouzivala jsem latkove pleny Bamboolik, maji nekolik typu. Libilo se mi ze podporim ceskou firmu, take k nam domu prisla poradkyne ktera mi cely sortiment predvedla a vysvetlila a se kterou jsme sestavily vybavu, cely set nas vysel tak na 10tisic asi? Nyni je mam pripravene pro druhe dite, jen jsem dokoupila nejake nove svrchni kalhotky
zacala jsem je ale pouzivat az kolem 3 mesicu ditete, prave ze jsem to take nechavala na obdobi po porodu a pak nejak nebyl cas a hlavne energie se do toho zacist a vybrat z tolika druhu a znacek... Takze jsem si nakonec vybrala tu jednu znacku a vic nezkoumala zda by bylo lepsi to ci ono.
Latkovani jsme ukoncili asi po roce a pul, kdy uz dcera chtela vic chodit a behat a s tim velkym zadeckem byla nemotornejsi. Take uz pocet plen za 2 dny byl maly, tak se neoplatilo plnit pracku.
A na takove klasicke utreni a podlozeni hlavicky jsme meli Libstatske, plus 2 osusky od nich s vyssi gramazi a porad se mi zdaji byt v poradku. Take ale nemam vyzkousene jine znacky
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články