Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 01. května 2017 20:33
Reakce na A666:

Proč by je měl pomíjet? Jenom říká, že v určitých případech je vaginální porod riskantnější, on ví jaká rizika mohou nastat a sám by volil "pro sebe" sekci, nic víc nic míň. 

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 01. května 2017 20:40
Reakce na Mutziputzi:

Proč by je měl pomíjet? Jenom říká, že v určitých případech je vaginální porod riskantnější, on ví jaká rizika mohou nastat a sám by volil "pro sebe" sekci, nic víc nic míň. 

Rizika vaginálního porodu tam řeší poměrně obsáhle, dle mého by měl zmínit i ta pro sekci. Už jen proto, že ve spojitosti s debilním titulkem (za který můžou novináři) může snadno zviklat některé ženy do touhy rodit sekcí aniž by znaly rizika.......

Ale chápu, že se na to díváš ze svého úhlu pohledu a tak Ti to přijde ok.....

eless 

Taktéž gratuluji a přeji ať je jen a jen lépe Je dobré, že možnost vyřešit problémy při porodu císařským řezem existuje.

20970 příspěvků moje polička 01. května 2017 20:42
Reakce na A666:

Já bych zas ze všech ženskejch nedělala tupounky, co se jim musí, když se jim řekne A říct i B, tak to myslím

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 01. května 2017 20:46
Reakce na Mutziputzi:

Já bych zas ze všech ženskejch nedělala tupounky, co se jim musí, když se jim řekne A říct i B, tak to myslím

Já si prostě myslím, že je košer když zmíním rizika A, zmínit i rizika B - pokud vystupuji jako odborník. Toť vše.....

Online continuity
42339 příspěvků moje polička 01. května 2017 20:46
Reakce na eless:

gratulujem, hlavne ste si snad vybrali vsetko zle.

Offline viktorka_od splavu
49114 příspěvků moje polička 01. května 2017 20:57
Reakce na A666:

vzhledem k tomu že spousta ženských si nechá dělat různé nepotřebné plastické operace tak bych se do takových hodnocení moc nepouštěla - jakože doktor neví co je to operace... že by ty ubohé ženy netušily... naopak tam zmiňuje docela dost problémy při dalších případných porodech, třeba. to jsem takhle byla na předporodním kurzu kdysi a tam to jedna nastávající matka vůbec nevěděla, její gynekolog nic neřekl a až v nemocnici se dozvěděla, že po císaři je rizikové rodit normálně. no a ta klasická rizika vaginálního porodu o těch jsem já třeba nevěděla vůbec nic. teď nemluvím o tom když se porod zkomplikuje, ohrožení života... to je statisticky nepravděpodobné a nijak mě to netrápilo. ale nikdo mi neřekl o jiných, běžných trvalých následcích... bylo by to fér moct si vybrat. dneska je takových vymožeností...

Online continuity
42339 příspěvků moje polička 01. května 2017 21:01
Reakce na A666:

ja s tebou souhlasim. hlavne je potreba si uvedomit, ze je to lekar z vrcholoveho pracoviste, ktere resi mnohem vetsi procento rizikovych pacientek - lhostejno z jakeho duvodu. v tom pripade je jeho priklon k planovanym sekcim pochopitelny, ale taky se mi nelibi to vytrzeni z kontextu a myslim, ze posuzovat vhodnost sekce bez dalsich informaci je uplne ptakovina. 

uz treti porod sekcii je docela riskantni, clovek si sice muze rict, ze chce jenom dve deti, ale nikdy nevite, co zivot prinese. predpoklad, ze kazda rodicka je stara a ceka vymodlene dite je dost omezujici. 

o rizikach sekce pro matku a i pro dite se moc nemluvi, ale chapu, ze v situaci, kdy jsou sekce bud planovane a indikovane nebo akutni, je to zbytna vec a navic k cemu plasit rodicky, ktere i tak maji problemu dost. na druhou stranu, pokud by melo existovat neco jako porod na prani, bylo by potreba o tom mluvit mnohem vic. a ja tady nechci strasit tehotne, tak to tady ted utnu. 

20970 příspěvků moje polička 01. května 2017 21:05

Ta rizikovost sekce by při zprávné edukaci tedy měla vymýtit nešvar v podobě estetické medicíny, ne? Nebo zas ty rizika "velké břišní operace" trochu přeháníme?

Online continuity
42339 příspěvků moje polička 01. května 2017 21:33
Reakce na Mutziputzi:

ja to tady v tehotenskem vlakne nechci pitvat, ale sekce neni ani trochu analogicka k vylepseni poprsi. dokonce i abdominoplastika, ktera je tedy mazec, nezasahuje to vsech struktur jako sekce. ale klidne si prisiti usi se sekci srovnavejte, je to uplne neco jineho. ja navic mela kolegyni, co malem umrela kvuli reakcii na anestezii pri banalnim trhani mandli, takze mam z narkoz docela respekt. 

Offline domenica blogger
8034 příspěvků moje polička 01. května 2017 21:34
Reakce na Mutziputzi:

Já bych se při přemýšlení o rizicích a pozitivech sekce a přirozeného porodu na estetickou medicínu fakt neohlížela. 

Offline domenica blogger
8034 příspěvků moje polička 01. května 2017 21:44

Vidím to podobně jako A666 a continuity. Když jsem v pátek četla rozhovor s doktorem, tak se mi v první chvíli líbil, v tom smyslu, že: super, to je panečku zajímavé a odvážné... jde proti názoru mnoha svých kolegů, to je sakra téma k přemýšlení... a kdybych měla ještě rodit, asi bych to hodně řešila. Pak jsem si ale říkala, že možná není dobré, jak jednostranně je to prezentované, jak vyjmenovává rizika jen přirozeného porodu a o rizicích a nevýhodách císařského porodu taktně mlčí.

Offline mirajo
2607 příspěvků moje polička 01. května 2017 22:00
Reakce na domenica:

Taky souhlasím. Pan doktor dělá urogynekologii, poměrně úzkou specializaci, kde vídá ty ženy, kterým vaginální porod vážně poranil pánevní dno nebo způsobil poruchy kontinence. Doktoři, co léčí třeba střevní záněty, mají po určité době pocit, že každý třetí člověk má Crohna. Naštěstí nemá, stejně tak většina žen vaginální porod přežije bez trvalých následků. Každý, kdo dělá nějakou úzkou specializaci, může mít časem ten pohled na věc ne úplně objektivní. Vůbec netvrdím, že je mimo. Úplně chápu, že kdo něco takového zažil, druhý porod chce císařem. Je to středně těžká břišní operace, celkem běžným následkem jsou třeba srůsty, zeslabení břišní stěny, případně kýla. Zažila jsem oba dva způsoby porodu, volila bych vaginální, pokud by mi u prvního dítěte nebylo 40+, dítě nebylo koncem pánevním...což jsou situace rizikovější, kdy už se zpravidla o císařském řezu uvažuje a žena do toho promluvit může. Z důvodu bojím se bolesti...ale to pooperační období taky bolí, je delší, náročnější. 

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 01. května 2017 22:10
Reakce na continuity:

Ono zrovna Podolí má těch sekcí opravdu s  celorepublikovým průměrem dost. A asi tam ty sekce "na přání" docela dost fungují, tuhle jsem četla anlýzu, že se u nich vyskytuje nápadně často císař kvůli poloze koncem pánevním, přičemž takový výskyt (takové %) je atypický světově.

Ale jinak souhlas, pokud je sekce důvodně indikovaná anebo akutní, tak není důvod ta rizika řešit, v tu chvíli je hlavní přivést na svět zdravé dítě. Ale pokud by se začalo uvažovat o sekcích na přání, pak je vědomé seznámení se s riziky nezbytnost. Ale souhlasím s tebou, vzhledem k tomu, pro koho je vlákno určené to nechci dál rozpitvávat. Jen dodám, že jsem dvě břišní operace menšího rozsahu (myšleno rozsáhlost jizvy, jinak zasahovaly až na dělohu do stejných tkání) než císař podstoupila. A měla jsem k operaci břicha takový respekt, že jsem radši v druhém případě si šla lehnout na 4 dny do fakultky než využít služeb jednodenní chirurgie.....

viktorka_od splavu 

Ale já psala, že proti vědomému výběru nic nemám. Já třeba o oné komplikaci vaginálního porodu vím aniž bych rodila.

Online continuity
42339 příspěvků moje polička 01. května 2017 22:58
Reakce na A666:

tak v Podoli odmitaji rodit koncem panevnim vaginalne uz tak minimalne 10 let. kamaradka to s nima docela dlouho resila, ale pri systemu registraci v Praze, rodicka nema prakticky na vyber. vim, ze treba u Apolinare se k tomu staveli trochu jinak, spis respektovali, co si o tom mysli rodicka, pohlavi a konkretni polohu ditete. jak je to dnes uz ale nevim, mozna se to taky zmenilo.

Offline mirajo
2607 příspěvků moje polička 01. května 2017 23:11
Reakce na continuity:

Tak mě v Podolí před 5 lety rodit konec pánevní ne snad nutili, ale spíš byli pro. Já moc ne, jelikož vím, jaké případné komplikace pro dítě můžou u téhle polohy nastat. Pak změřili na ultrazvuku větší hlavičku, tak že teda sekce ano, a dcera nakonec neléhala nožičkama, z čehož by byl císař akutní. 

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 02. května 2017 01:09
Reakce na continuity:

tak v Podoli odmitaji rodit koncem panevnim vaginalne uz tak minimalne 10 let. kamaradka to s nima docela dlouho resila, ale pri systemu registraci v Praze, rodicka nema prakticky na vyber. vim, ze treba u Apolinare se k tomu staveli trochu jinak, spis respektovali, co si o tom mysli rodicka, pohlavi a konkretni polohu ditete. jak je to dnes uz ale nevim, mozna se to taky zmenilo.

Tam šlo o to, že i tak je těch porodů koncem pánevním nějak moc - v roce 2013 snad Podolí vykazovalo jako polohy koncem pánevním 28% ze všech porodů (a všechny císařem), přitom fyziologicky v termínu by jich snad mělo být do 5% (http://www.biostatisticka.cz/porod-s-polohou-koncem-panevnim-v-cr-neopravnena-indikace/). I celkově v celorepublikovém průměru šel tedy počet poloh koncem pánevním nahoru (na nějakých 9% oproti 4% v roce 2000), pro což není fyziologicky důvod, mělo by to stagnovat (obdobně jako ve Švédsku)....... V tom článku se snaží vysvětlit, co by mohlo být důvodem (ve zkratce buď by se většina dětí nakonec ještě otočila, ale sekce byla naplánována moc brzy anebo se prostě za kolonku konec pánevní schovávají de fakto sekce na přání).

Jen pro zajímavost, ve Fakultce vBbrně, která má víc porodů na rok než UMPD a je taktéž perinatologickým centrem, je míra výskytu polohy koncem pánevním pod 5%.

Pro srovnání, v roce 2013 bylo 0.5% dětí s polohou koncem pánevním porozeno vaginálně.....

Jen pro pořádek, za sebe nemám problém se sekcí na přání z jakýchkoliv důvodů. Ale mělo by to být definované.

Offline MaeGandal
1632 příspěvků moje polička 02. května 2017 06:48

když jsme u té urogynekologie. Jak to v ČR funguje s poporodním cvičením? Cvičení na pánevní dno je po porodu velmi důležité právě jako prevence inkontinence a zase je třeba si to hlídat kvůli stavu svalů po těhotenství

Online continuity
42339 příspěvků moje polička 02. května 2017 09:54
Reakce na MaeGandal:

mely by chodit v porodnicich fyzioterapeutky, ale jednou mi rekla dobry den a dal mi papir s cvicenim a po druhe jsem ji nepotkala vubec. gynekolog mi poradil na rozestup brisnich svalu po druhem porodu brisaky o topeni  takze obecne hruza, ale kdyz nekdo ty informace chce najit, tak se vetsinou nejak dopatra (ale to je stejne jako pred porodem, to taky casto rady od zdravotniku nestoji za nic).

20970 příspěvků moje polička 02. května 2017 10:03
Reakce na domenica:

Já bych se při přemýšlení o rizicích a pozitivech sekce a přirozeného porodu na estetickou medicínu fakt neohlížela. 

Já se na ní neohlížím, ale cítím zde tendence tvrdit, že každá operace je život ohrožující, v principu třeba i ano, statisticky určitě ne. To samé císařský řez, mám známé co mají srovnání a tvrdí, že sekce pro ně byla mnohem komfortnější, ne každý má hladký průběh "přirozeného" porodu, dodávám, že i děti jsou v obou případech zdravé, v jednom případě dokonce zdravé ač nekojené, to taky někdo vnímá jako pohromu. 

Offline Mohučanka
7337 příspěvků moje polička 02. května 2017 10:07
Reakce na MaeGandal:

Před třemi týdny v Krči fyzioterapeutka přišla druhý den po porodu, vysvětlila mi několik základních cviků, které se mohou a mají cvičit hned (hlavně pánevní dno, záda) a nabádala k dotazům. Asi to bude jak - kde.