Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline continuity
42339 příspěvků moje polička 08. května 2017 18:40
Reakce na slniecko:

lenze ono to je casto dilema bud nechat chvilu nech sa rozculuje, alebo skoncit v tom spitale. dieta potrebuje matku, ale nie na to, aby ju docista zrusilo. a rovno sa priznavam, ze som tie dvoje dvere obcas musela zavriet, pretoze by som to dieta bola byvala asi zabila. to fakt neslo (ale ja nie som nejak extra psychicky odolna). naviac som mala k ruke otca, to byval cez den doma (co zas bolo vykupene tym, ze obcas sa potreboval vyspat po nocnej a to som potom s rumazgajucim deckom chodila po sidlisku a plakala som od vycerpania tiez. takze pokial zlutasek zostala na dlhy vikend sama, no podla mna akekolvek riesenia, ktore jej pomozu aspon prezit, su dobre.

inak ani nosenie v noci by som uplne nepraktikovala, hlavne nie, pokial len sa vrti a mele, pripadne knika. je mi jasne, ze spat sa pri tom neda, ale je lepsie to skusit vydrzat. my sme dosli do stavu, ze pokial bol doma muz, tak sa dieta vo veku zlutaskovho nechalo nosit do aleluja, pokial bol v praci, tak o pol osmej spalo (raz sa kvoli niecomu vratil vecer z prace a skoro odpadol, vlastne som to dovtedy ani tak nevnimala, aky je to rozdiel). rozmaznat sa sice nedaju, ale oni dost rychlo pochopia, ako to chodi a vyuzivaju to, pokial to ide. 

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 08. května 2017 18:41
Reakce na slniecko:

U mladšieho som mala okrem starého nosítka po dcére potom Ergo, čo je trochu "lepšia" Manduca....tam je presne ten problém, že tvárou k mame...ale predpokladám, že dnes sú už schopní hádam vyrobiť slušné nosítko aj s výhľadom von.

Bohuže, ergonomické nosítko s tváří ven prostě neexistuje (pro samostatně nesedící děti). Je to kvůli tomu, že při nošení tváří ven se špatně zajišťuje prohnutý tvar páteře do klubíčka, jednoduše tomu překáží tělo matky..... Vím,ž e u šátků existuje možnost vázat dítě na bok anebo na záda, ale zatím sjem tor eálně u malých ensedících dětí bohužel neviděla

žluťásek 

Možná ybch se zkusila poradit s někým zkušeným cos e týče používání šátků, třeba by Ti poradili úvaz, ve kterém by dítko bylo ergonomicky ale zároveň mohlo koukat...

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 08. května 2017 18:46
Reakce na continuity:

Předesílám, že dítě ještě nemám, jen zkušenosti od kamarádek. Ale stejně jako jsou rozdílní dospělí, tak jsou určitě i rozdílnéd ěti - ať už v potřebě kontaktu, tak třeba i v nástupu hladu (mám známou, co dovede komfortně vydržet 24 hodin o jednom jogurtu. Já když nejím pravidelně každé 2-3 hodiny, tak sice chvíli vydržím, ale časem je mi špatně..... Měla jsem i období, dky mě vlčí hlad budil v noci - předesílám, že všechny testy ok). Takže za mě se prostě fakt těžko dá říct - v tomhle věku by už mělo spát tak a tak a mít potřebu jídla takovou a takovou. Je to prostě individuální.

Offline ziginka
725 příspěvků moje polička 08. května 2017 18:49

I kdyz je v poloze tvari k mame, tak muze otocit hlavu a koukat v nositku bokem. Nebo to je ergonomicky spatne? Na tu chvili, kdy je nutne neco potreba udelat... Budou mu brzy 3 mesice, to uz bude zvladat drzet sam hlavicku.

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 08. května 2017 19:00
Reakce na ziginka:

I kdyz je v poloze tvari k mame, tak muze otocit hlavu a koukat v nositku bokem. Nebo to je ergonomicky spatne? Na tu chvili, kdy je nutne neco potreba udelat... Budou mu brzy 3 mesice, to uz bude zvladat drzet sam hlavicku.

Já myslím,ž e ergonomicky je to ok. Ale je to pro to mimoč namáhavější..... Já teda slyšela ve svém okolí zkušenost, že nejlépe si na šátek zvykala mimča, co v něm byla nošena rovnou. Ale jakmile někdo začal s tygříkem (ze kterého má mimino dobrý rozhled tak nějak mimochodem a bez nějakého snažení), tak se na šátek zvykalo blbě...... Jasně, že budou i taková, co jim šátek prostě nevyhovuje (třeba ten pocit stísnění, svázání....)

Offline ziginka
725 příspěvků moje polička 08. května 2017 19:02
Reakce na žluťásek:

Jeste me napadlo, jestli by obcas v noci nemohl u prcka spat tatinek. Vy byste spala v jine mistnosti. Chlapa totiz vetsinou takove to detske fnukani a mruceni nevzbudi a prcek by se treba naucil usnout sam. Spi s dudlikem?

Na kojeni by Vam ho donesl, to uz by se asi tak rozbrecel, ze by to vzbudilo i tatku.

Offline slniecko admin
19466 příspěvků moje polička 08. května 2017 19:18
Reakce na continuity:

"s rumazgajucim deckom chodila po sidlisku a plakala som od vycerpania tiez"

jo, to si pamätám, keďma manžel nasťahoval na dva týždne s dvoma deťmi, z toho jedno úplné mimino k svokrovcom, keď potreboval ísť na študijný pobyt...horšie ako bez pomoci, lebo síce tým pádom som neriešila varenie a upratovanie, ale ich všetko rušilo.

No, ja som nechcela kritizovať, vyjadrila som svoj názor. Myslím, že kým sa čokoľvek dá spraviť iné, tak nechať dieťa plakať je úplne posledné riešenie.

Offline žluťásek
8813 příspěvků moje polička 08. května 2017 21:03
Reakce na A666:

Mě teď tak napadlo, že by se klidně už mohlo jednat o tříměsíční růstový spurt, když mi nevydrží spinkat už ani v tom kočárku a sápe se mi i venku v náručí do výstřihu. Kojení podle hodin jsem nepraktikovala ani v šestinedělí a teď s tím určitě začínat nebudu. Holt je celej po rodičích a taky potřebuje jíst často, já ho chápu.

Souhlasím se Slniečkem, že nechat vyřvat je pro mě až ta poslední zoufalá možnost, k níž snad nebudu muset sáhnout.

Offline Emerald
2670 příspěvků moje polička 08. května 2017 21:07
Reakce na žluťásek:

Spurt to být samozřejmě může, ale podle toho, co popisujete, tak Vaše dítě spurtuje od narození.

Offline continuity
42339 příspěvků moje polička 08. května 2017 21:07
Reakce na A666:

ale proti kojeni po trech hodinach nikdo nic nenamita, ale aby mlade prudilo v noci po pul hodine to vam musi byt i bez zkusenosti jasne, ze to nejde dlouho vydrzet. jak rika muj muz, prerusovany spanek je horsi nez prerusovany sex. 

Offline viktorka_od splavu
49114 příspěvků moje polička 08. května 2017 21:09
Reakce na žluťásek:

blbý je, že asi nepoznáš jestli se "sápe" z hladu, nebo jen z potřeby uklidnění sáním. ve druhém případě je lepší do budoucna, aby se naučil uklidnit jinak. a nekojit/nedrndat po místnosti na první zakníknutí nerovná se nechat vyřvat.

Offline continuity
42339 příspěvků moje polička 08. května 2017 21:17

to jsem si vzpomela, co bylo posledni kapkou, kdyz jsem se rozhodla odstavit starsi uplne nekompromisne kolem 16 mesicu: zacla se mi sapat na verejnosti do vystrihu. hlad teda stopero nemela. 

jinak uplnej souhlas, nechat ditko chvili se vztekat <> nechat vyrvat. proste maminka je ve sprse a ted 10 minut nebude. az bude, prituli, i kdyz bude dal rvat. i kdyz pak jsem vypozorovala, ze zacla rvat, az kdyz jsem se objevila v mistnosti. nac si zbytecne drat plice, ze? oni jsou sice malicti, ale to jeste neimplikuje uplne blbi.

Offline Skat
46 příspěvků moje polička 08. května 2017 21:17
Reakce na žluťásek:

Pamatuju si spravne, ze jste mela komplikovany porod? Kamaradka tez a jeji dcera prvnich nekolik mesicu prorvala, dokud neprisli na to, ze ma pohnuty nejaky krcni obratel kvuli pouziti vakuove extrace pri porodu. Pomohla navsteva chiropraktika.

Offline žluťásek
8813 příspěvků moje polička 08. května 2017 21:46
Reakce na Emerald:

Spurt to být samozřejmě může, ale podle toho, co popisujete, tak Vaše dítě spurtuje od narození.

Podle toho, jak raketovou rychlostí roste, bych se vůbec nedivila

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 08. května 2017 21:47
Reakce na continuity:

ale proti kojeni po trech hodinach nikdo nic nenamita, ale aby mlade prudilo v noci po pul hodine to vam musi byt i bez zkusenosti jasne, ze to nejde dlouho vydrzet. jak rika muj muz, prerusovany spanek je horsi nez prerusovany sex. 

Já jen namítala, že někdy i ty tři hodiny můžou být prostě moc a dítě může mít potřebu jíst častěji..... A že se nedá říct, jak dlouho by bez jídla mělo vydržet jak staré dítě, když se to nedá říct ani o dospělém......

Jinak některé kamarádky kolem mě v určitém období trvajícím obvykle naštěstí jen pár dnů kojily klidně i po1 - 1.5 hodině a to dítě fakt sálo (to byl ten růstový spurt). Extrémní situaci měla kamarádka, co měla malé mimčo v tropických vedrech, ta by to prso fakt ani schovávat nemusela.

Ona žluťásek asi pozná, jestli to dítě saje, anebo jen dudlá.....

O tom, že přerušovaný spánek je mazec vím i bez dítěte. Ale na to je nejlepší rada pomoc od okolí (zejména od otce dítěte) - kamarádka třeba praktikovala to, že když přišel manžel domů z práce, vzal si dítě a ona se najedla a lehla. Do té doby než šel spát (což bylo klidně v 11) měl dítě na starost jen manžel a když potřebovalo napít, tak jí ho podal do postele, ona ho v polospánku nakojila a následně si ho zase převzal a ona opět vytuhla. Tím získala cca 4-5 hodin méně rušeného spánku navíc...... Stejně tak moje mamka říká, že jednu dobu ke mě v noci vstával táta a mě jí dával jen na kojení. Přebalení a uspání pak vyřešil sám......

žluťásek 

Já každopádně přeju hodně zdaru a ať se to zlepšuje. A souhlasím se Sluníčkem, snažila bych se hledat pomoc (inspirace viz výše - ideálně nějak vyhandlovat spánek navíc, kdy hlavní péče o dítě vyjma kojení leží na druhém) a eliminovat ne nutné činnosti.....

Offline moora
8663 příspěvků moje polička 08. května 2017 22:05
Reakce na žluťásek:

teda začala jsem to praktikovat až se třetím dítětem, myslím, ale prostě jsem spala s miminem v posteli do půl pasu svlečená. dítě si v případě potřeby dumlalo a já se vyspala.

jinak ten věčnej brek přejde, akorát to někdy trvá dýl, no. taky jsem měla do futer nartaný houpačkový háky a na nich zavěšenej prádelní koš. každej kdo šel kolem, povinně do něj strčil.

Offline ziginka
725 příspěvků moje polička 09. května 2017 07:09
Reakce na žluťásek:

Zase dalsi nevyzadana rada - pardon - ale mam to obdobi v zive pameti a moc bych Vam prala, aby uz to preslo. Mate doma autosedacku, takove to vajicko? Zkusila jste tam maleho nekdy dat pres den, kdyz si potrebujete odbehnout uvarit jidlo nebo tak? Z autosedacky by na Vas dobre videl, tak by se treba nerozbrecel, ze se mu 100% nevenujete. Ja vim, ze mu ten plac neublizi, ale z vlastni zkusenosti vim, jak silene stresujici je brecici dite. Takze jsem pro cokoli, co ten plac zastavi. Taky jsem se obcas zavrela sama do pokoje, ale bylo mi z toho akorat hrozne.

Offline MaeGandal
1632 příspěvků moje polička 09. května 2017 07:26

tak já bych neporovnávala tříměsíční s šestnáctiměsíčním. Ano, tam je v tom sápání se rozdíl. Tříměsíční (osobně to tipuju na spurt) má prostě právo mít hlad častěji. A i se případně uklidňovat prsem. Na tom není nic špatného.

žluťásek kojte tak, abyste vy i mimino byli spokojení. Jestli je to spurt, tak se to za pár dní srovná. Jestli ne, tak máte hromadu času vymyslet něco dalšího. Ano, je to strašné.

noční spaní v posteli a pro mimino samoobsluha jako moora jsem začala praktikovat od druhého. A musím říct, že čím více bylo mimino dle okolí "rozmazlováno" (tedy celodenně nošené a spoluspalo v posteli), o to je teď samostatnější. Zatímco prvorozený, ktekrý šel po kojení do své postele, nosil se výjimečně, je nejistá osůbka, která nás pořád potřebuje mít kolem sebe.

A do šesti měsíců mimino nemůžete rozmazlit.

Offline olivieraa
505 příspěvků moje polička 09. května 2017 11:56
Reakce na žluťásek:

ešte ma napadá-keď stále plače- kvapky na bruško dávate? Espumisan, Infacol, Sab Simplex..a treba vyskúšať viac, ja som dávala asi 2 mesiace Espumisan, hovorili mi nech skúsim iné, ja som si myslela, že je to jedno, a potom som dala Sab simplex a veľmi sa to zlepšilo

Offline žluťásek
8813 příspěvků moje polička 09. května 2017 19:18

Děkuji za všechny tipy, rady, nápady i účast. Řadu z toho využíváme nebo jsme zkoušeli, děláme co můžeme :)

Ale nerada bych, aby to vypadalo, žemáme doma malého satánka. Má i světlé chvíle, kdy se směje, brouká, objevuje. A navíc je skvělej i uplakanej