Čeština - chrám i tvrz

18. srpna 2017 08:16
Online continuity
42335 příspěvků moje polička 20. května 2026 20:44

Nejsem si jistá, jestli jsem ve správném vlákně, ale klingonske tu není a kvůli jednomu příspěvku se mi to zakládat nechce. 

Offline Sweet Potato
39941 příspěvků moje polička 20. května 2026 20:59
Offline viktorka_od splavu
49113 příspěvků moje polička 20. května 2026 21:18
Offline Evaeva
příspěvků moje polička 20. května 2026 21:23

continuity (doufám, že rozumíš řeči tohoto kmene)

Offline Pinot Noir
29623 příspěvků moje polička 20. května 2026 21:25

continuity doufám, že jsi dala OK

Offline Garfie
28249 příspěvků moje polička 21. května 2026 02:23
Offline barbucha blogger
35467 příspěvků moje polička 21. května 2026 11:56

Tak jsem zahlídla nevrlé reakce na Zárubovo komentování resp. na jeho výslovnost švédských jmen/příjmení. Zjevně se rozhodl vzít to konečně po švédsku, takže Čecháčci šílej z Laršona, Peršona...

No co je na tom sakra špatnýho? Vyslovovat jméno tak jak má znít? Zajímavý že u anglickejch to nikomu nevadí, nikdo neříká Johnsonovi "Jo-hn-son" místo Džonsn, ani "Trump" místo Tramp! A nakonec i takovej Šumachr není ani v Čechách žádnej SCHu-ma-cher! Vlastně to platí snad pro všechny jazyky, co třeba takovej prezident Makron nebo Degol?!

Online continuity
42335 příspěvků moje polička 21. května 2026 13:35

barbucha

no zrovna na tohle někdo kontroval, že Češi zhusta špatně vyslovují (a já dodávám i skloňují) i slovenská jména.

Offline Sweet Potato
39941 příspěvků moje polička 21. května 2026 15:32

barbucha V podstatě žádná cizí jména se nevyslovují přesně po jejich. Van Gogh, Beethoven, Ronaldo, jen tak náhodně. . A co teprve asijská. A to platí nejen o češtině. Česká si taky v cizině přizpůsobují. Zárubu mám ráda, ale roky to taky říkal jinak. Vylamovat se nad tím nebudu, ale přijde mi to zbytečné. 

Offline barbucha blogger
35467 příspěvků moje polička 22. května 2026 11:22

continuity 

Tomu klidně věřím. K českým národním talentům rozhodně nepatří ten jazykový.

Sweet Potato 

Není nic jednoduššího než si tu výslovnost zjistit. No ale máš pravdu, že s českými jmény v zahraničí mívají domorodci taky kapku problém, je to vzájemný. Co už ovšem vzájemný není, je český zvyk se okamžitě a nahlas začít posmívat tuposti mluvčího. I proto mi ten dnešní povyk leze na nervy (navíc v tomhle případě naprosto neoprávněnej, když už to vezmem logicky).

Offline Garfie
28249 příspěvků moje polička 23. května 2026 12:06

To mi připomnělo, jak se teď v rodičovské debatě nějaká matka rozčilovala, že škola znovu zvedá školné a přitom nikdo neumí vyslovit jméno její dcery!

Jméno mých dětí taky nikdo neumí, myslím teda příjmení. A já si dnes naběhla, když jsem se (organizuju závěrečnou párty pro třídu) zeptala kamarádky, jestli neví, kdo je rodič Ziyao Zhoua...a ona se začala smát a říká "přece já". Jenomže já jejího syna znám jen pod přezdívkou Brian. 

Nemáme to jednoduchý a mám vééélké pochopení!

Offline Blanka
příspěvků moje polička 23. května 2026 18:08

My sme sa nesmierne bavili na svadbe našej dcéry v Paríži. Teda, nielen my. Keď ani na tretí pokus to slovanské meno,  so spústou S a C a dvojhlások,  oddávajúci  nevládal prečítať , tak posledný variant už  ani nedokončil, a so smiechom , povzdychom a ospravedlňujúcim úsmevom len mávol rukou a smiali sme sa všetci.  Sobáš bol aj tak platný .

Offline barbucha blogger
35467 příspěvků moje polička 24. května 2026 21:14

Blanka 

Kvůli podobnému pobavení netřeba jezdit do zahraničí. Můj český oddávající položil klasickou otázku takhle: Táži se vás, paní Bramboro XY... (zda dobrovolně atd. atd.)

Mám to natočený! Všichni se skáceli a bylo potřeba tak pět minut na zotavení

Offline Malenge
4810 příspěvků moje polička 24. května 2026 21:42
Reakce na Garfie:

Jméno mých dětí taky nikdo neumí, myslím teda příjmení. A já si dnes naběhla, když jsem se (organizuju závěrečnou párty pro třídu) zeptala kamarádky, jestli neví, kdo je rodič Ziyao Zhoua...a ona se začala smát a říká "přece já". Jenomže já jejího syna znám jen pod přezdívkou Brian. 

ježiš, to je super!

Offline Sweet Potato
39941 příspěvků moje polička 24. května 2026 21:56
Offline jerry
11040 příspěvků moje polička 24. května 2026 22:19
Reakce na barbucha:

Blanka 

Kvůli podobnému pobavení netřeba jezdit do zahraničí. Můj český oddávající položil klasickou otázku takhle: Táži se vás, paní Bramboro XY... (zda dobrovolně atd. atd.)

Mám to natočený! Všichni se skáceli a bylo potřeba tak pět minut na zotavení

barbucha

Přežil oddávající?

Offline barbucha blogger
35467 příspěvků moje polička 25. května 2026 14:00

jerry 

Jen tak tak, a my taky