Nejsem si jistá, jestli jsem ve správném vlákně, ale klingonske tu není a kvůli jednomu příspěvku se mi to zakládat nechce.

Nejsem si jistá, jestli jsem ve správném vlákně, ale klingonske tu není a kvůli jednomu příspěvku se mi to zakládat nechce.

continuity
(doufám, že rozumíš řeči tohoto kmene)
continuity doufám, že jsi dala OK ![]()
Tak jsem zahlídla nevrlé reakce na Zárubovo komentování resp. na jeho výslovnost švédských jmen/příjmení. Zjevně se rozhodl vzít to konečně po švédsku, takže Čecháčci šílej z Laršona, Peršona...
No co je na tom sakra špatnýho? Vyslovovat jméno tak jak má znít? Zajímavý že u anglickejch to nikomu nevadí, nikdo neříká Johnsonovi "Jo-hn-son" místo Džonsn, ani "Trump" místo Tramp! A nakonec i takovej Šumachr není ani v Čechách žádnej SCHu-ma-cher! Vlastně to platí snad pro všechny jazyky, co třeba takovej prezident Makron nebo Degol?! ![]()
no zrovna na tohle někdo kontroval, že Češi zhusta špatně vyslovují (a já dodávám i skloňují) i slovenská jména. ![]()
barbucha V podstatě žádná cizí jména se nevyslovují přesně po jejich. Van Gogh, Beethoven, Ronaldo, jen tak náhodně. . A co teprve asijská. A to platí nejen o češtině. Česká si taky v cizině přizpůsobují. Zárubu mám ráda, ale roky to taky říkal jinak. Vylamovat se nad tím nebudu, ale přijde mi to zbytečné.
Tomu klidně věřím. K českým národním talentům rozhodně nepatří ten jazykový.
Není nic jednoduššího než si tu výslovnost zjistit. No ale máš pravdu, že s českými jmény v zahraničí mívají domorodci taky kapku problém, je to vzájemný. Co už ovšem vzájemný není, je český zvyk se okamžitě a nahlas začít posmívat tuposti mluvčího. I proto mi ten dnešní povyk leze na nervy (navíc v tomhle případě naprosto neoprávněnej, když už to vezmem logicky).
To mi připomnělo, jak se teď v rodičovské debatě nějaká matka rozčilovala, že škola znovu zvedá školné a přitom nikdo neumí vyslovit jméno její dcery! ![]()
Jméno mých dětí taky nikdo neumí, myslím teda příjmení. A já si dnes naběhla, když jsem se (organizuju závěrečnou párty pro třídu) zeptala kamarádky, jestli neví, kdo je rodič Ziyao Zhoua...a ona se začala smát a říká "přece já". Jenomže já jejího syna znám jen pod přezdívkou Brian.
Nemáme to jednoduchý a mám vééélké pochopení! ![]()
My sme sa nesmierne bavili na svadbe našej dcéry v Paríži. Teda, nielen my. Keď ani na tretí pokus to slovanské meno, so spústou S a C a dvojhlások, oddávajúci nevládal prečítať , tak posledný variant už ani nedokončil, a so smiechom , povzdychom a ospravedlňujúcim úsmevom len mávol rukou a smiali sme sa všetci. Sobáš bol aj tak platný .![]()
Kvůli podobnému pobavení netřeba jezdit do zahraničí. Můj český oddávající položil klasickou otázku takhle: Táži se vás, paní Bramboro XY... (zda dobrovolně atd. atd.)
Mám to natočený! Všichni se skáceli a bylo potřeba tak pět minut na zotavení ![]()
Jméno mých dětí taky nikdo neumí, myslím teda příjmení. A já si dnes naběhla, když jsem se (organizuju závěrečnou párty pro třídu) zeptala kamarádky, jestli neví, kdo je rodič Ziyao Zhoua...a ona se začala smát a říká "přece já". Jenomže já jejího syna znám jen pod přezdívkou Brian.
ježiš, to je super!
Jen tak tak, a my taky ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Vítejte! Je to sice otrava, ale pokud chceme, aby naše webové stránky nadále fungovaly, musíme Vás obrat o trochu Vašeho času, abyste si nastavili své vlastní kombinace cukroví. Koláčky si prosím nastavte podle své chuti:
Více informací o zpracování osobních údajů najdete v našich zásadách ochrany osobních údajů.
Nezbytné koláčky
Zajišťují základní funkce webu, bezpečnost a správné zobrazení stránek, bez nich by parfumanie.cz nefungovala správně.
Analytické koláčky
Pomáhají nám pochopit, jak návštěvníci web používají, abychom ho mohli zlepšovat, například anonymní statistiky návštěvnosti.
Marketingové koláčky
Slouží k zobrazování relevantní reklamy a obsahu na základě Vašeho chování na webu.
Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit v nastavení koláčků v patičce webu.