Nejsem si jistá, jestli jsem ve správném vlákně, ale klingonske tu není a kvůli jednomu příspěvku se mi to zakládat nechce.

Nejsem si jistá, jestli jsem ve správném vlákně, ale klingonske tu není a kvůli jednomu příspěvku se mi to zakládat nechce.

continuity
(doufám, že rozumíš řeči tohoto kmene)
continuity doufám, že jsi dala OK ![]()
Tak jsem zahlídla nevrlé reakce na Zárubovo komentování resp. na jeho výslovnost švédských jmen/příjmení. Zjevně se rozhodl vzít to konečně po švédsku, takže Čecháčci šílej z Laršona, Peršona...
No co je na tom sakra špatnýho? Vyslovovat jméno tak jak má znít? Zajímavý že u anglickejch to nikomu nevadí, nikdo neříká Johnsonovi "Jo-hn-son" místo Džonsn, ani "Trump" místo Tramp! A nakonec i takovej Šumachr není ani v Čechách žádnej SCHu-ma-cher! Vlastně to platí snad pro všechny jazyky, co třeba takovej prezident Makron nebo Degol?! ![]()
no zrovna na tohle někdo kontroval, že Češi zhusta špatně vyslovují (a já dodávám i skloňují) i slovenská jména. ![]()
barbucha V podstatě žádná cizí jména se nevyslovují přesně po jejich. Van Gogh, Beethoven, Ronaldo, jen tak náhodně. . A co teprve asijská. A to platí nejen o češtině. Česká si taky v cizině přizpůsobují. Zárubu mám ráda, ale roky to taky říkal jinak. Vylamovat se nad tím nebudu, ale přijde mi to zbytečné.
Tomu klidně věřím. K českým národním talentům rozhodně nepatří ten jazykový.
Není nic jednoduššího než si tu výslovnost zjistit. No ale máš pravdu, že s českými jmény v zahraničí mívají domorodci taky kapku problém, je to vzájemný. Co už ovšem vzájemný není, je český zvyk se okamžitě a nahlas začít posmívat tuposti mluvčího. I proto mi ten dnešní povyk leze na nervy (navíc v tomhle případě naprosto neoprávněnej, když už to vezmem logicky).
To mi připomnělo, jak se teď v rodičovské debatě nějaká matka rozčilovala, že škola znovu zvedá školné a přitom nikdo neumí vyslovit jméno její dcery! ![]()
Jméno mých dětí taky nikdo neumí, myslím teda příjmení. A já si dnes naběhla, když jsem se (organizuju závěrečnou párty pro třídu) zeptala kamarádky, jestli neví, kdo je rodič Ziyao Zhoua...a ona se začala smát a říká "přece já". Jenomže já jejího syna znám jen pod přezdívkou Brian.
Nemáme to jednoduchý a mám vééélké pochopení! ![]()
My sme sa nesmierne bavili na svadbe našej dcéry v Paríži. Teda, nielen my. Keď ani na tretí pokus to slovanské meno, so spústou S a C a dvojhlások, oddávajúci nevládal prečítať , tak posledný variant už ani nedokončil, a so smiechom , povzdychom a ospravedlňujúcim úsmevom len mávol rukou a smiali sme sa všetci. Sobáš bol aj tak platný .![]()
Kvůli podobnému pobavení netřeba jezdit do zahraničí. Můj český oddávající položil klasickou otázku takhle: Táži se vás, paní Bramboro XY... (zda dobrovolně atd. atd.)
Mám to natočený! Všichni se skáceli a bylo potřeba tak pět minut na zotavení ![]()
Jméno mých dětí taky nikdo neumí, myslím teda příjmení. A já si dnes naběhla, když jsem se (organizuju závěrečnou párty pro třídu) zeptala kamarádky, jestli neví, kdo je rodič Ziyao Zhoua...a ona se začala smát a říká "přece já". Jenomže já jejího syna znám jen pod přezdívkou Brian.
ježiš, to je super!
Jen tak tak, a my taky ![]()
Máme souseda, starého mládence po šedesátce, bydlí s maminkou a jediná elektronika co mají, je televize, radio a starý mobil. Tlačítkový. Ráno se bavil s mým otcem, že něco spolu povezou do sběrného dvora a jestli je dneska otevřeno. Soused povídá otci: " Tak se podívej do teho klapetařa, jestli tam jsou." Musím říct, že mi chvíli trvalo, než mu došlo, co myslí.
brrr moje teta 70+ (taky tlačítkovej) tomu řiká "lízací telefon" - její stejně stará kamarádka ho má a používá nasliněný prst, jak když listuje letákama ![]()
brrr moje teta 70+ (taky tlačítkovej) tomu řiká "lízací telefon" - její stejně stará kamarádka ho má a používá nasliněný prst, jak když listuje letákama
Na druhou stranu bych se tetině kamarádce až tak nesmála, já mnohdy musím získat spolupráci dotykových obrazovek navlhčením prstu...suchá kůže. Na otisk prstu na OP to vůbec nešlo, bylo třeba prst trochu "omastit" pošudláním po čele ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Vítejte! Je to sice otrava, ale pokud chceme, aby naše webové stránky nadále fungovaly, musíme Vás obrat o trochu Vašeho času, abyste si nastavili své vlastní kombinace cukroví. Koláčky si prosím nastavte podle své chuti:
Více informací o zpracování osobních údajů najdete v našich zásadách ochrany osobních údajů.
Nezbytné koláčky
Zajišťují základní funkce webu, bezpečnost a správné zobrazení stránek, bez nich by parfumanie.cz nefungovala správně.
Analytické koláčky
Pomáhají nám pochopit, jak návštěvníci web používají, abychom ho mohli zlepšovat, například anonymní statistiky návštěvnosti.
Marketingové koláčky
Slouží k zobrazování relevantní reklamy a obsahu na základě Vašeho chování na webu.
Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit v nastavení koláčků v patičce webu.