Mha My se o mšice dělíme ![]()
Čeština - chrám i tvrz
mirajo no sbohem. Vždyť se římské číslice učí ve čtvrté třídě? Moje mladší dítě s nima i počítalo pár příkladů.
mirajo Smutné, ale odpovídá to trendu "neumím to, nerozumím tomu, není to k ničemu, jsem pro zrušení"!
continuity Hanka H Ještě bych pochopila letopočty, to se čte fakt blbě, ale psát Karel 4.? ![]()
Ale nedávno tu proběhla čeština, nejsem z těch, co by zrušili větnej rozbor, ale...dcera mi ukázala druhy vět vedlejších 7.třída a přiznám se, že už nevím a ani si napamatuju, že jsem se někdy něco takovýho učila /přísudková, přípustková, he?/ a pro to, abych věděla, kam napsat čárku, to asi vůbec nepotřebuju. Tankhle šuplík jsem asi komplet vysypala![]()
mirajo Jo jo, v sedmičce už se s větami vedlejšími setkávají prvně, ale neboj, pak znovu v osmé i v deváté třídě. Napsání čárky opravdu druhem věty vedlejší nezdůvodníš, důležité je poznat, že je to věta vedlejší. Rozumná češtinářka by tohle učivo na konci sedmičky neměla nijak dramatizovat.![]()
Hanka HDo problému jsem se neponořila, dvojka je za 1-2 chyby, to bych to rozhodně nevylepšila![]()
mirajo me tohle vzdycky bavilo, takovy lusteni :)

"Abysme" a další - s autorem se tak nějak moc nezotožňuji, jeho úvahy mi přijdou velmi populistické, nahrávající častému tvrzení, že vyjadřovat se nespisovně je až na naprosté výjimky zcela "cool".![]()
Hanka H Článek jsem si přečetla, autor asi dostal někde vyhubovano a proto, že o vnitřku matrace se už psalo, tak máme ten ukrivdeny vylev.![]()
A ten obrázek vůbec nesedí k popisku.
Za mě červené ramínko.
Mha Připadá mi, že článek vznikl jako reakce na nějakou křivdu, které se na autorovi někdo dopustil. Ten se naštval, a rozhodl se vypustit páru pohaněním .... ale vlastně čeho?!
Hanka H Těch, kdo s ním nesouhlasí? A jako rukojmí bylo vzato nevinné abysme.
A mám lepší - abysmechom.
Slyseno na vlastní uši
Hanka H Abysme mi v neoficiálním projevu nevadí, dokonce ani v psaném - modelově tady v diskuzi. Z aby jsme mám vyrážku.
Sweet Potato Mám to stejně, abyjsme/aby jsme je ovšem peklo. Už jsem se setkala i s tvarem abi - pravděpodobně snaha o jakousi shodu podmětu s přísudkem.![]()
Mladí a nadějní: 9 zajímavých čerstvých jmen české huby
Jedno písmenko a jak chybi![]()
Docela hezká oprátka.

Sweet Potato oprátka na černý pátek? ![]()
Plavky se mi líbí i když vlákno je o něčem jiném ![]()
Na idnes.cz
Klausovi vlády úspěšně vrátili Česko zpět do Evropy.....
![]()
mirajo letopocet uz bych taky nerozlustila, ale umela jsem to a dost jsem s tim na vyletech machrovala
.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Guerlain Masterclass a my
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025