Sweet Potato než jsem otevřela tvůj link, tak mě právě napadlo německé "blaumachen". Nejít do prace nebo do školy jen tak. Teď jsem se dočetla, že to souviselo s tím, že se v barvírnách v pondělí nepracovalo. V neděli naložili látky do barvy a v pondělí je jen vytáhli a nechali sušit. Modrý pondělí.
Čeština - chrám i tvrz
Sweet Potato asi.... fakt som to tu teraz počula prvýkrát.
Znám ho jako den, kdy se nemaká.
U nás doma se to taky používalo jako ten volný den. Občas ho mívali remeselníci, kteří dělali v režimu, jeden víkend v práci a druhý prodloužený volny.
Hanka Hno, krome tech basni dobry:D obkrocny a sdruzeny rym a sonet nepoznam:)
711990 Uznávám, že rozpoznat druhy rýmů a identifikovat sonet nepatří zrovna k dovednostem potřebným k přežití, takže za mě dobrý
!
Hanka H taková blbina a jakou mi to udělalo radost, že mám 100%
. Maturitu totiž nemám.
Hanka H 92% ![]()
Jsem ostuda protože ta jedna chyba byla z pravopisu velkých písmen a zrovna ten jev je ve slovenštině stejný.
100 % a to jsem ty skocne rymy preskocila, resp klikla namatkou![]()
madluša Takže si už dneska můžu dobrý skutek odšktnout?![]()
continuity
!viktorka_od splavu Žádný skočný - na co ty nemyslíš
!?Sdružený, střídavý a obkročný!![]()
Hanka H jasný![]()
Evaeva Skvělé! Vybraná část didaktického testu.
Nechci vám kazit radost, ve skutečném testu nevybírali z možností, tedy zdaleka ne všude. Takže to tak snadné určitě nebylo.
Plus třeba toto, co zmiňuje Běžící češtinář:
"Cermat chce jen příjmení autora: Zola.
Znalost literárněhistorická.
Studenti píšou „Zóla“ nebo „Emile Zola“ nebo „Émile Zola“.
A teď se mě už desítky z nich zeptaly jen na tuto 1 z 32 odpovědí. Píšu jim, že dodržení zadání to není, takže… ???? Ale taky, že je to debilní."
Sweet Potato mně to právě přišlo dost lehké, no.
Sweet Potato Nějak ti nerozumím..... Jasně, tohle není celý test, dávala jsem to sem hlavně pro představu, jaký druh vědomostí musí maturant znát. ( A nakolik jsou i odtržené od reality.)
Hanka H Tady v tom testu jen vybíráme abcd. V reálném maturiťáku museli na tytéž otázky (ne na všechny, ale na mnohé z nich) správnou odpověď sami napsat, což je samozřejmě o dost těžší.
Plus k tomu různé stresíky jako v té citaci. Zadání znělo "napiš příjmení autora". Když někdo napsal celé jméno, bude to vyhodnoceno jako chyba? Patrně ano.
Sweet Potato Nepochopila jsem úlohu Běžícího češtináře.
U zadání typu "napiš příjmení" by se v podstatě mohlo jednat i o zjišťování "čtenářských dovedností"
.
(Ne, nechci to znovu otevírat
!)
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje
Předvánoční Paříž „En plein coeur“