Čeština - chrám i tvrz

18. srpna 2017 08:16
Offline luciole
1196 příspěvků moje polička 03. dubna 2022 13:47

Sweet Potato Hanka H 

Cha, chá, tak koukám, že to bylo všude! "Pilát - Ušák: Kapesní atlas rostlin" jsme museli umět na gymplu nazpaměť taky! A to nás ještě profesor biologie odchytával klidně o přestávce na chodbě, vytáhnul z kapsy atlas a zkoušel. A přidal k tomu ještě nějakou otázku typu: "Kdo je ministerským předsedou Pákistánu?" a tak... Člověk musel být furt ve střehu...

Ale biologie byla stejně můj nejoblíbenější předmět, s profesorem byla fakt legrace.

A od rána marně přemýšlím, odkud znám toho přítulu, protože v mým Pilátovi - Ušákovi není!

A nemá to být rdesno hadí mord? Taky znám jen kořen.

Offline Sweet Potato
39512 příspěvků moje polička 03. dubna 2022 13:50

luciole Hadí mord je zase jiná kytka.

My museli poznávat šutry, to bylo horší.

P-U nemají přítulu? Tak ho znám z jiných zdrojů. Mojí biblí byla (a pořád vlastně je) hlavně Příroda v ČSSR.

https://www.databazeknih.cz/knihy/priroda-v-cssr-43920

Offline Hanka H
2912 příspěvků moje polička 03. dubna 2022 13:53

luciole Teď jsem oslovila ohledně toho hada znalkyni - a dozvěděla jsem se, že se jedná o dvě různé rostliny

a) rdesno hadí kořen

b) hadí mord španělský aneb černý kořen - a prý je z něj dobrá polévka

K tomu šprtání na gymplu - bylo to fakt někdy šílené, prostě Zlaté stránky hadr! Mám naštěstí dobře vyvinutou fotografickou paměť, i dál jsem studovala obor, kde se prostě jistá fakta musel člověk našrotit (a když jsem šla ze zkoušky, přímo jsem cítila, jak se mi z hlavy vypařují).

Offline luciole
1196 příspěvků moje polička 03. dubna 2022 13:58

jerry 

Abych řekla pravdu, tak já si žádný pravidla, vzory a poučky z češtiny nepamatuju, mě to jen vždycky v textu praští do očí; proč je to tak a tak si kolikrát musím najít...

Offline luciole
1196 příspěvků moje polička 03. dubna 2022 14:38

Sweet Potato Hanka H 

Aha, děkuji za novou informaci! Hadí mord jsem vůbec neznala.

A svízel přítulu jsem konečně našla v "Naše rostliny v lékařství". 

Na šutry si moc nevzpomínám, myslím, že to bylo jen pár kusů ve vitríně, to se ještě dalo.

A Kapesní atlas hub byla naše oblíbená knížka o prázdninách; věčné pře, jestli to, co jsme přinesli z lesa, je jedlé...

Offline Sweet Potato
39512 příspěvků moje polička 03. dubna 2022 14:51

luciole Houby jsou moje velká bolest, vůbec je neznám a nevím, jak na to. A v lese je teda taky moc nevidim.
Jíst je nemusím, ale štve mne, že se v nich absolutně nevyznám.

Offline Hanka H
2912 příspěvků moje polička 03. dubna 2022 15:18

luciole Sweet Potato K houbaření, a tím pádem k poznávání hub se člověk musí dostat v dětství. I když já jsem se například některé podzimní houby naučila sbírat až mnohem později - nikoliv ovšem na základě atlasu nebo internetu (to by byl dost velký adrenalin), ale tím, že jsem do lesa chodila se znalkyní - místní členkou - zdravím!

Offline dynda
7286 příspěvků moje polička 03. dubna 2022 15:55
Reakce na jerry:

na Vinted mě tedy rozpaluje min. jednou denně "vysačka" a "třpitivý".

​a slevněný!

Offline luciole
1196 příspěvků moje polička 03. dubna 2022 16:00

Sweet Potato Hanka H 

Přesně tak. V podhůří Železných hor, kde jsme dřív trávili prázdniny, bylo vždycky hodně hub - různých hříbků, žampionů, bedel... Milovali jsme je na všechny způsoby, a protože nás bylo hodně hladových krků - bratranců a sestřenic, tak jsme chodili do lesa často a rádi sbírat.

Teď už to chce nějakého znalce s sebou! Teprve nedávno mě kamarádka naučila poznávat i jiné, třeba takovou muchomůrku růžovku, které jsem si nikdy nevšímala, a to je tedy lahůdka!

Offline jerry
10818 příspěvků moje polička 03. dubna 2022 16:05

dynda 

I když "slevněný" je určitá záludnost čestiny - nejspíš si člověk řekne si "sleva-slevněný" (nebo "cena šla shora dolů") a chybný závěr je hotov.

Ale vyjmenovaná slova jsou učivo 1. stupně...

Offline luciole
1196 příspěvků moje polička 03. dubna 2022 16:10

dynda 

"Slevněný" - to už je úpně internetem ustálený mor.

Offline luciole
1196 příspěvků moje polička 03. dubna 2022 16:27

Ach jo, v jednom článku o kotatsu zrovna čtu: "Teplo zpod stolku se tak rozplívá po celém těle."

Offline domenica blogger
8029 příspěvků moje polička 03. dubna 2022 16:29

luciole 

"Slevněný" mi působí téměř fyzickou bolest. :-)

Offline Sweet Potato
39512 příspěvků moje polička 03. dubna 2022 17:23

dynda Slevit x zlevnit je dosti podlé. 

Offline dynda
7286 příspěvků moje polička 03. dubna 2022 18:30

Sweet Potato 

Normální minové pole!

Offline slniecko admin
19246 příspěvků moje polička 03. dubna 2022 19:22

Ja sa tu rovno priznám, že som zúfalá z čiarok (v slovenčine). Totiž, keď som bola siedmačka, prišla pani slovenčinárka s tým, že JULŠ (Jazykový ústav Ľudovíta Štúra) zmenil pravidlá, ktoré sme sa dovtedy poctivo drtili, o rok znova, potom som prišla na gympel...a hádajte čo....

No....akože vtedy to pre mňa nikdy nebol problém sa doučiť, ale teraz na staré kolená sa mi to v hlave proste pletie....a keď napíšem text automaticky, tak je tam väčšinou toľko čiarok, akokeby sa mi tam vysypal balíček hodinkových ručičiek. Tak to potom prechádzam a vyhadzujem všetky, ktoré si myslím, že by tam byť nemuseli. Ale nikdy si nie som istá, či správne.

Offline Luna
10861 příspěvků moje polička 05. dubna 2022 19:01

moje třída plánuje inovace: Děda skoňujeme podle vzoru žena. Hlodavec-bez hlodavca jako pán bez pána.

Offline brrr
12068 příspěvků moje polička 05. dubna 2022 21:41

Luna K dědě? Dám to dědě?

Ale bez hlodavca se u vás říká, ne?

Offline Sweet Potato
39512 příspěvků moje polička 06. dubna 2022 10:32