Ounz zvlášť, když je páteček ![]()
Čeština - chrám i tvrz
jerry já v tom teda vidím prsíčko, což říkají některé ženy, když mluví o kojení (dostane prsíčko
)
Ounz Život je pohodinda ![]()
Aranel pohodinda zni jak z podcastu Buchty
Evaeva z prsíčka plynule na presíčko a později proséčko
Božemuj, nemoh by někdo vysvětlit ctěným novinářům, že přechylovat islandský ženský příjmení je nebetyčnej nesmysl?!
Když už soudružka pracuje v zahraniční redakci... mohla by se namáhat a zjistit zvyklosti v daný zemi...
Bez přechýlení to neprojde přes jazykového korektora.
Ale taky mi to připadá absurdní...
euridike chces mi rict, ze ta funkce korektora jeste existuje? tomu neverim:-))
Tak třeba Česká televize jazykové korektory má, i když to tak někdy nevypadá ;), takže jsem tajně doufala, že se vyskytují i na Novinkách, SZ apod., ale je možné, že tam to nahrazují vysokým počtem editorů. :)
Bez přechýlení to neprojde přes jazykového korektora.
Proč?! Je to taky tatar?
barbucha ja myslela, ze od prechylovani uz se upustilo nebo upousti, vzdyt ty osoby se tak vlastne nejmenujou.
No právě! V tomhle případě je to příjmení už prakticky přechýlený, právě díky tý koncovce
Navíc by to měl ten odpovědnej člověk rozpoznat, i když jinak o Islandu třeba neví nic. Jako co je to asi "dottir"? Syn?
Za co jsou ty lidi placený, nechápu...
barbucha ale tak i kdyz netusi, proste zahranicni prijmeni by mela zustavat v puvodni podobe.
Ale moje znama zas mela problem, kdyz v cizine chtela, aby syn mel jmeno v muzskem tvaru. Oni v Kolumbii davaji prijmeni po otci i po matce, tak nechtela, aby kluk byl Juan Perez Novakova.
euridike ja si fakt myslela, ze uz je to davno bezna praxe, neprechylovat. Jako jo, slyset i cist se to porad da, ale nemyslela jsem, ze je to porad dany nejakym predpisem.
"Je to logické, ale zákon říká něco jiného"? ![]()
Ta instituce by se měla jmenovat Ústav pro prznění jazyka v tom případě.
barbucha ale tak i kdyz netusi, proste zahranicni prijmeni by mela zustavat v puvodni podobe.
Přesně tak - jak říkáš, oni (spíš ony) se tak prostě nejmenují. Osobně to pokládám za něco ve smyslu lidu blíž - aby se ten (tupý a nevzdělaný) lid nepletl v pohlaví jmenovaného. Už jsem i párkrát zahlídla nějakou zmínku o Georgi Sandovi například... to je pak těžký, když má někdo přehled jen o cenách bůčku, že jo.
ČT má několik jazykových korektorů, protože všechno co se řekne, je i v systému napsáno. A příjmení se v médiích přechylují standardně, neb je to tak nejsprávněji dle pravidel pravopisu. V tomto dejte na euridike, má pravdu.
Tak ale pokud budeme hrát na "oni se tak nejmenují", tak musíme i přestat skloňovat, ne? Takže v celebritím vlákně je na fotce Aňa Geislerová s Cillian Murphy, protože on se rozhodně nejmenuje Cillianem Murphym.
Pinot Noir to uz je podle me o necem jinem, ale kdyztak by mohlo byt s Cillianem Murphy?
Děkuji Ti, náčelníku, že ses mě zastal. ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje