Čeština - chrám i tvrz

18. srpna 2017 08:16
Offline Pinot Noir
29625 příspěvků moje polička 09. zaří 2023 15:08

Kokoska ani tak se nejmenuje

Offline Kokoska
34405 příspěvků moje polička 09. zaří 2023 15:10

Pinot Noir ja bych teda napsala Aňu doprovazi Cillian a bylo by

Offline Pinot Noir
29625 příspěvků moje polička 09. zaří 2023 15:13

Kokoska ve větách, kde se vyskytuje cizinec muž a cizinec žena dochází k hrozným paskvilům, kdy mužské jméno se skloňuje normálně a ženské vůbec, nebo částečně, protože jak její jméno vlastně skloňovat? Stejně jako chlapa? Sama se nemůžu rozhodnout, zda je přechylování zlo, nebo ne, ale je pravda, že ty české věty s nepřechýleným ženským jménem jsou pak přímo komické. Jako řešení vidím zrušit češtinu.

Offline Kokoska
34405 příspěvků moje polička 09. zaří 2023 15:26

Pinot Noir sklonovani cizich krestnich jmen bych snad uznala, zas tak prisna nejsem. Spis me rvou za usi nektere posledni dobou caste vazby ve vetach, uz jsem tu myslim zminovala Vyvarovat se cemu.

Offline žluťásek
8813 příspěvků moje polička 09. zaří 2023 19:52

Kokoska ještě je úplně příšerný paskvil poslední doby zaměňování zda a pokud.

Odpověď na inzerát: měla bych o hru zájem, zda ji ještě máte. Z toho se úplně osypávám. 

Offline Kokoska
34405 příspěvků moje polička 09. zaří 2023 20:02

žluťásek to je taky desny.

Offline mitford sister
1691 příspěvků moje polička 10. zaří 2023 09:37
Reakce na Pinot Noir:

Kokoska ve větách, kde se vyskytuje cizinec muž a cizinec žena dochází k hrozným paskvilům, kdy mužské jméno se skloňuje normálně a ženské vůbec, nebo částečně, protože jak její jméno vlastně skloňovat? Stejně jako chlapa? Sama se nemůžu rozhodnout, zda je přechylování zlo, nebo ne, ale je pravda, že ty české věty s nepřechýleným ženským jménem jsou pak přímo komické. Jako řešení vidím zrušit češtinu.

​přesně tak

Offline barbucha blogger
35467 příspěvků moje polička 10. zaří 2023 18:01
Reakce na Pinot Noir:

​Houby! Čeština je naštěstí bohatej jazyk, kterým se lze vyjádřit mnoha způsoby tak, že se vlk nažere a kozy zůstanou celý. Proč by nemohla po ulici kráčet Aňa Geislerová a vedle ní její anglickej kolega Cillian Murphy, ha?

(osobně teda dostávám vyrážku zejména ze jména Aňa )

Offline Brutální_Nikita
88 příspěvků moje polička 10. zaří 2023 18:12
Reakce na barbucha:

​Houby! Čeština je naštěstí bohatej jazyk, kterým se lze vyjádřit mnoha způsoby tak, že se vlk nažere a kozy zůstanou celý. Proč by nemohla po ulici kráčet Aňa Geislerová a vedle ní její anglickej kolega Cillian Murphy, ha?

(osobně teda dostávám vyrážku zejména ze jména Aňa )

​Jen technická: irskej

A s "Aňou" to mám úplně stejně

Offline barbucha blogger
35467 příspěvků moje polička 10. zaří 2023 18:25

Brutální_Nikita 

Aha! Dík za opravu... mně se moc nelíbí, tak ho nějak zvlášť nesleduju. Mělo mě trknout to křestní jméno

Offline dorota
1223 příspěvků moje polička 10. zaří 2023 18:33

barbucha Veta sa nedá vždy sformulovať tak, aby sa cudzie mužské meno či cudzie ženské meno neskloňovalo. Čeština je flektívny jazyk a je pre ňu prirodzené skloňovanie, t. j. budú sa používať tvary ako Ciliana Murphyho, s Cilianom Murphym a pod. Skloňovať sa budú aj ženské mená, pokiaľ nemajú koncovkou netypickú pre češtinu. Je to prirodzené.

A ešte jedna poznámka, úlohou jazykovedcov v Ústave pro jazyk český je skúmať fungovanie češtiny v jej rôznych podobách v rôznych komunikačných situáciách v minulosti i súčasnosti. Ich úlohou nie je przniť jazyk, to je skreslená predstava.

Offline Pinot Noir
29625 příspěvků moje polička 10. zaří 2023 18:47

dorota děkuji.

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 10. zaří 2023 19:08

barbuchaRaději zralou ženu Aňu, jak Aničku. Mám jednu ukrajinku Aňu v týmu. 

Offline continuity
42337 příspěvků moje polička 10. zaří 2023 19:15

dorotajá mám nesklonné křestní jméno, z jehož skloňování mám pokaždé vosypky (jeho jiná forma se skloňovat da) a za celý život jsem nenarazila na větu, ani v češtině ani ve slovenštině, kde by to dělalo problém. 

Offline dorota
1223 příspěvků moje polička 10. zaří 2023 19:32

continuityPokiaľ je to všeobecne známe nesklonné ženské meno (a keď má navyše aj variantnú podobu, ktorá sa bežne skloňuje), tak to nemusí spôsobovať problém. Neplatí to však vždy. Sú aj také nesklonné cudzie mená, pri ktorých nemusí byť jasné, či ide o muža alebo o ženu, a keď sa k priezvisku pridá koncovka -ová, ktorá sa následne ohýba, resp. k mužskému priezvisku koncovky pre iné pády ako nominatív, tak to pomáha identifikovať, o kom sa hovorí. Druhá možnosť je pridať pred meno nejaké všeobecné pomenovanie typu herečka, politička, umelkyňa/herec, politik, umelec a pod., ale to nie je vždy vhodné v každom texte a tiež to nie je v súlade s tendenciou vyjadrovať sa ekonomicky. Už som sa stretla s textom v slovenčine, kde sa používalo priezvisko ženy v nesklonnej podobe a kde to mohlo spôsobiť nejasnosť, pokiaľ čitateľ danú osobu nepozná.

Offline Sweet Potato
39941 příspěvků moje polička 11. zaří 2023 12:31

Kokoska Já nejsem bojovníkem za přechylování, rozhodně ne. Ale "v původní podobě" jména stejně nezůstávají. Jednak je skloňujeme (a za to bych i na nějakou menší barikádku vylezla) A jednak výslovnost. Nejen cizích jmen v češtině, ale i vice versa. Vakláável. Myša... O sportovcích ani nemluvím.

Offline barbucha blogger
35467 příspěvků moje polička 11. zaří 2023 12:31

dorota 

Já proti skloňování nic nemám, anžto to s přechylováním nemá nic společného. V češtině se prostě skloňuje a nic tato činnost neporušuje - na rozdíl od přechylování, neboť to zásadně mění jméno dotyčné/ho, a to i v prvním pádě jednotného čísla.

A ano, přechylování se užívá, aby nebyl prostý lid zmaten. Připomíná mi to dobu, kdy komunisti uvažovali o zjednodušení pravopisu češtiny (zejména zrušení i/y při shodě podmětu s přísudkem a další zhůvěřilosti), aby prostý lid (a oni sami) nenasekal tolik hrubek v každém svém psaném projevu. Jo jo, lidu blíž!  

Offline Kokoska
34405 příspěvků moje polička 11. zaří 2023 12:58

Sweet Potato dobry je taky Žán Ys (Jan Hus)

Offline Pinot Noir
29625 příspěvků moje polička 11. zaří 2023 14:39

Sweet Potato souhlasím. Taky nejsem bojovník za přechylování, ačkoliv mě nijak zvlášť nedrásá, ale "tak se nejmenují" není argument proti přechylování. 

Offline Isca
4887 příspěvků moje polička 12. zaří 2023 21:23

barbucha Naopak přechylování klade na prostý lid (včetně komentátorů a moderátorů ČT) velké požadavky! Nutí je k hlubšímu studiu, co ze jména daného cizozemce je příjmení, a co křestní jméno(přiznám se, že když je u našich puštěný sport, vypínám 99% šedých buněk mozkových, a tak neznám současnou praxi, ale v minulosti byly občas čínské sportovkyně přiřknuty přechýlením k neexistující rodině, bo se ová přidalo k jejich osobnímu jménu).

Jinak nejsem zásadně pro ani proti, i když u příjmení v originálním jazyce nepřechýlených mě to za uši téměř netahá, tam, kde vím, že se přechyluje už přechýlené, o něco víc. 

Taky záleží, jestli přechylujeme příjmení některé, které je celá ČR včetně zmínek v místních médiích v podstatě egál, nebo někomu, kdo tu žije, a jejíž příjmení se límto liší od jejích předchůdkyň v rodině, tam to může bolet.