VIP, na které je příjemné koukat;-)

01. zaří 2014 21:45
Offline Garfie
28253 příspěvků moje polička 04. zaří 2017 01:09
Reakce na jinx:

paktofonika Je to skutečně tak, jak říká Jiná Realita, topení většinou nemají, je to kvůli častému zemětřesení, funguje to opravdu tak, že klasické japonské domácnosti mají pod stolem topítko a přes stůl deku (jakoby místo našeho ubrusu) a sedí pod ní. My fungovali minule na petrolejová kamínka, která hrozně smrděla, při zapnutí, navíc se vypínala tuším po dvou nebo třech hodinách + měla čídlo na pohyb právě kvůli zemětřesení, takže stačilo jen dupnout nebo nějaký jiný prudký pohyb a vypnula se taky. 

Jinak se dá topit klimatizací, ale je to strašně drahé. To se dá tak leda od Tokya na jih, ale u nás na severu to vůbec nehrozí. Zase jak je tady onsenová oblast, tak teče z kohoutku opravdu skoro vroucí voda, takže večerní koupel, termofor a čepici do postele a je to :-)

Offline Victoria
1413 příspěvků moje polička 04. zaří 2017 07:52
Reakce na Garfie:

Díky za odpověď! Máte a ještě budete mít zážitky:-) Určitě pište, myslím, že nás to se zájmem bude číst víc:-)

Offline Setare
942 příspěvků moje polička 04. zaří 2017 08:01
Reakce na Garfie:

No ale ty rana musi bejt krusny - vylezt z postele do ledovyho bytu, brrr. Snad bude mirna zima :) 

Online Karja
44222 příspěvků moje polička 04. zaří 2017 08:59
Reakce na Garfie:

Co rána, ale ta skutečnost, že se přes den nevohřeju nikde, ani děcka ve škole ani já v práci....Ooo, vy budete teda otužilí. Já jednou bydlela v bytě, kde i s topením bylo přes noc cca 17 a přes den 22, v koupelně a na záchodě standardně 16 a byly to nejhorší měšíce mého života. Zase na druhou stranu jsem se v ten čas dokázala vypravit do práce za 10 minut:-D :-D.

Offline Zina
6320 příspěvků moje polička 04. zaří 2017 09:23
Reakce na Setare:

Vedle jednou někdo psal, že si při pobytu v Japonsku rozbíjel ráno led v umyvadle, myslím, že to byla zrovna Garfie. To mi docela utkvělo :-).

Domy bez topení jsou i na Novém Zéleandu, sestra tam strávila rok a půl a říkala, že nikde tolik nevymrzla (i tak se tam ale hodlá vrátit).

Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 04. zaří 2017 09:31
Reakce na Karja:

V noci 17 a ve dne 22 je pro mě akurátní teplota, topit teda většinou vůbec nemusím, potom by mě to taky mrzelo

Online Kokoska
34405 příspěvků moje polička 04. zaří 2017 09:39
Reakce na Karja:

V zimě topíme max na 23 a to už manžel brblá, že je vedro. Od půlnoci do 6 netopíme vůbec.

Offline Victoria
1413 příspěvků moje polička 04. zaří 2017 09:43
Reakce na Karja:

Jsem si to přečetla několikrát a doufám tedy, že to chápu správně... vám vadí přes den 22 stupňů? To považuji za standardní teplotu:-) My máme nastaveno topení na 17 v noci a přes den 19, ale to chápu, že není pro každého:-) Ale já tedy doma chodím oblečená, takže kalhoty a svetr v devatenácti stupních je fajn.

Offline viktorka_od splavu
49114 příspěvků moje polička 04. zaří 2017 09:43
Reakce na Karja:

my mame pres den 21,5 pres normu nejede vlak:-))

ale koupelna a zachod bez topeni to je vec, vyrazne setri cas jj, tez vyzkouseno, to jsem i na panelak s laskou vzpominala..

20970 příspěvků moje polička 04. zaří 2017 09:49
Reakce na Victoria:

Tipuju, že vadí to, že topení jede naplno a je stále maximálně 22 stupňů, to je poměrně mrzuté zejména z ekonomického hlediska ;-)

Offline Victoria
1413 příspěvků moje polička 04. zaří 2017 09:54
Reakce na Mutziputzi:

Aha, to je možné, ale přesto jsem zmatena a stále tomu moc nerozumím... Byt s topením vytopený na 22 stupňů je dle mého zcela v pořádku, leda by se tam mělo pobývat bez oblečení (ty trenky a tílko v českých domácnostech známe, že...). Ale o nic nejde:-)

49114 příspěvků moje polička 04. zaří 2017 09:54
Reakce na Mutziputzi:

hodne taky dela teplota podlahy, sten.. z hlediska pocitove telesne pohody, pokud je v pokoji 22 ve vysce ramen, zem a steny ledovy a na zachode 15 tak to muze byt krusnejsi nez stabilnich 19 a teplo od zeme

20970 příspěvků moje polička 04. zaří 2017 09:57
Reakce na Victoria:

No to jo, 22 stupňů je naprosto v pořádku, ale pokud pro jejich dosažení nepropálim za zimu polovinu úspor, já abych měla 22 stupňů, nemusím topení ani zapnout.

49114 příspěvků moje polička 04. zaří 2017 09:57
Reakce na Victoria:

pokud je v koupelne 15 bude to dum ne byt a viz vyse..

25 a trenky kdyz venku mrzne ovsem povazuju taky za strasny peklo.. a pak jedna prijde na tridni schuzky a je to nemlich totez, pak si i o tom podfinancovanym skolstvi myslim svy. napriklad. nebo stariky v panelaku co "setri" tim ze vypnou topeni, neotviraji okna, vsude plisen a jeste se rozciluji ze musi neco platit

Offline Victoria
1413 příspěvků moje polička 04. zaří 2017 10:02
Reakce na Mutziputzi:

Já chápu, co myslíte, ale je to váš předpoklad. O nákladech na vytápění se v tom příspěvku nic nepíše:-) Také to mohl být vadný radiátor nebo s nedostatečnou kapacitou. Když se dělá topení dnes, tak se to počítá, jaký výkon na jakou místonost potřebujete a tak.

20970 příspěvků moje polička 04. zaří 2017 10:06
Reakce na Victoria:

Stěžovat si že mám v bytě 22 stupňů i s topením, které nepoužívám...no nevím jestli je logičtější můj nebo váš předpoklad

Offline razorblade
8457 příspěvků moje polička 04. zaří 2017 10:56

my mame v baraku nastaveny topeni tak, ze vymenik zacne brutalne topit ve chvili, kdy se spusti topna sezona a topi naplno az do jejiho konce. loni mi tak vznikaly uzasny situace, kdy v kvetnu bylo venku skoro tricet, ale stale byla topna sezona, tak topeni mi jelo na plny koule. v tom byte se nedalo bejt. u me v byte se vystridalo X instalateru a opravaru a ja nevim koho, aby zjistili, proc moje topeni nejde ovladat termostatem na zdi. nikdo na nic neprisel, jediny, co mi nabidli, bylo, ze mi to topeni centralne natvrdo vypnou, protoze muj byt je jedinej v baraku, kterej nema vlastni uzaver. bylo to fajn, dokud neprisel letosni mrazivy leden :D to jsem mela v byte 17, furt jsem palila svicky a spala jsem pod dvema dekama. kdyz me prisli navstivit nasi, dostala jsem silenyho vyteraka, takze jsem panovi zase zavolala, at mi topeni zapne. nastesti byl tak hodny, ze me naucil, jak i bez klice otevrit to centralni ovladani na chodbe, protoze 17 pres den a 15 v noci uz nikdy nechci zazit!

Online Potrefenáhusa
38540 příspěvků moje polička 04. zaří 2017 11:19

u mě zima v bytě a koupelně nic neurychluje, protože pak na sebe hodinu leju horkou vodu a nechce se mi z ní vylézt.

My teda máme starej činžák s vysokýma stropama, sousedy ze strany máme jen jedny a při 21 stupních na termostatu je mi taky zima i v kalhotách a ve svetru, když se hýbu, tak ne, ale při delším sezení u stolu si musím vzít třeba ještě deku a obložit se kočkou a psem.

Když se nám předešlej kotel často rozbíjel, s oblibou to bylo v zimě v pátek takhle navečer, tak jsme párkrát seděli i u otevřený trouby...

ale v paneláku jsem slyšela, jak vůbec netopěj a i v zimě otvíraj okna dokořán, protože je vytápěj sousedi ze všech stran.

Offline Garfie
28253 příspěvků moje polička 04. zaří 2017 11:21
Reakce na Zina:

Jojo, to jsem byla já :-) Ale zase pravda je, že tady celou zimu svítí slunce, není to taková ta pošmourná zima jako u nás. Přes den je příjemně, ale rána a noci jsou dost krušné...ale jak tady padlo, člověk se aspoň rychle vypraví a musím přiznat, že jsem tady celou zimu nebyla ani jednou nachlazená, ani obyčejnou rýmu jsem neměla, nic, to se mi u nás ještě nestalo. Tak uvidíme co děti, aspoň si budou vážit domova 

49114 příspěvků moje polička 04. zaří 2017 11:27
Reakce na Potrefenáhusa:

okna dokoran prave spis ne, on se ten zapolysryrenovanej a plastakama ucpanej panelak proste nezchladi pod rekneme 18-20 stupnu... jenze oni nevetraji, susi v tom pradlo.. hnus:-/ jiste budou vyjimky kdy sosedi ze ctyr stran topi na 24 a jeden nevytapeny byt ma 20 i s vetranim, ale tech bude vazne minimum.

ve starym dome jsem bydlela s topenim neregulovatelnym podobne jako razor, padala vedrem pri otevrenym okne a pak jeste jednou pri vyuctovani... a to jsem mela prisny zakaz probirat to se sousedy, protoze ti nebydleli nad kotelnou, tudiz tam za ty strasny prachy meli i kosu