Omfg

15. prosince 2018 14:31
Offline Kokoska
34405 příspěvků moje polička 09. zaří 2020 12:50

Mně na tom všem vadí to, že se těmihle pravidly a přístupy a poukazováním spíš vypichujou rozdíly ras, menšin, pohlaví atd., než aby se smazávaly. V životě by mě nenapadlo přemýšlet, jestli má větší cenu život černý, žlutý nebo zelený, jestli má jiné právo homosexuál než bisexuál. 

Offline Krehutka blogger
3528 příspěvků moje polička 09. zaří 2020 12:50
Reakce na Jennyfor:

Nebo už je to opačně, z menšiny je většina a tak se naprosto přirozeně bude svět umění přizpůsobovat světu reálnému a pak přece nepotřebujeme kvóty a nařízení, pak je to jen evoluce.

​No jako takhle, teď je poměr bílé a jiné rasy v USA zhruba 60/40, ovšem tomuto rozdělení zdaleka neodpovídá distribuce zdrojů a příležitostí. Otázkou zůstává, jestli to jednou v budoucnu změní evoluce nebo revoluce, anebo té "spravedlnosti" třeba trochu napomůžeme. 

Offline andulka01
12765 příspěvků moje polička 09. zaří 2020 12:56

Krehutka Uspokojení společenské poptávky, budiž, chápu. Ale to by snad mohl filmař, pokud chce, splnit sám od sebe. Nastavovat to jako kritérium, to nechápu. Dopracujeme se toho, že geniálně zpracovaný příběh bude vyloučen kvůli tomu, že v produkci nebyl aspoň jeden hluchý? Asi jsem už stará a nepružná, některý věci pochopit odmítám.

Offline Karoleena
2948 příspěvků moje polička 09. zaří 2020 13:00

Já teda moc nechápu co je na tom cesta do pekel, dyť ty standardy jsou povinný ke splnění jen dva ze čtyř, ne všechny najednou, a navíc ještě v jen jedné kategorii z mnoha, a k tomu mají tak širokej záběr, že jestli tohle dneska někdo nesplní sám od sebe, aniž by se o to nějak speciálně zasluhoval, tak to je docela divný tak nějak statisticky nebo jak to říct... Mně to teda připadá tak akorát jako klasickej hysterickej clickbait z Novinek.

Edit: Yoda slovosled

Offline Jennyfor
2000 příspěvků moje polička 09. zaří 2020 13:02

Kokoska Jenže to už nám bylo vysvětleno, že je to kvůli tomu, že se nás to netýká. Že v podstatě žijeme v aroganci bohatého bílého muže, který  blahosklonně tvrdí, že mu je přece jedno, jakou má kdo barvu.

Tak něco na tom asi bude, navíc já tu žiju celý život v jednom zaprděným ďolíku, rasové a genderové problémy se mi životem zatím mihnou jen zprostředkovaně, možná, kdybych žila v Americe, viděla bych to jinak.

Ale jsem asi hrozně přecitlivělá na veškerou cenzuru, nesvobodu v názorech, v tvorbě, v podstatě pak nastupuje autocenzura, kterou si v poslední fázi člověk už ani neuvědomuje. Nechci to už nikdy zažít.....

Offline Kokoska
34405 příspěvků moje polička 09. zaří 2020 13:09

Jennyfor jasně že tady u nás to tak vyhrocené není a asi úplně nebudeme rozumět situaci v Americe. Ale celkově se mi zdá, že tohle všechno k nějaké nepohodě a porovnávání a rozdělování přispívá. 

A nám možná zase víc vadí to určování, co se ve filmu a v kultuře obecně smí a nesmí, protože jsme to 40 let měli na talíři.

Offline Jennyfor
2000 příspěvků moje polička 09. zaří 2020 13:20

Kokoska Přesně, ta doba, kdy Rangers museli být Plavci, Lp Zvláštní znamení Woodcraft muselo vyjít jako Zvláštní znamení touha a Merta nemohl mít sandály jako Ježíš Kristus, ale "z voňavého lýka", tak ta doba je ve mně jak v koze a tyhle  striktní nařízení shora mi tu dobu silně připomínají. 

To je pro naši generaci strašně citlivý téma, to se asi nedá předat, to je nepřenosný...

Offline Garfie
28261 příspěvků moje polička 09. zaří 2020 13:24

Karoleena Krehutka Super, tak produkce už to prakticky splňují, to já vítám. A proč to teda musí být v nastavených pravidlech? 

Offline dzizisketa
8865 příspěvků moje polička 09. zaří 2020 13:40

Garfie

Aby byla soutěžní pravidla jasná, ne? Stejně jako jsou předpisy na jiné oblasti soutěžních filmů, třeba které jsou brány za domácí a které třeba za zahraniční apod. Nic pobuřujícího na tom nevidím. 

Offline dzizisketa
8865 příspěvků moje polička 09. zaří 2020 13:42

Kokoska

Nikdo nezakazuje točit filmy, jen soutěž upravila pravidla. Třeba kdyby Miss už nemusela být svobodná a bezdetna, ale třeba vdaná a s detma. 

Offline Karoleena
2948 příspěvků moje polička 09. zaří 2020 13:43

Garfie Já úplně nevím jak na to ideálně odpovědět, ta soutěž má hodně pravidel i bez tohohle novýho a žádný z nich není jen tak na dobrý slovo, byť to už každej dělá automaticky, ale pěkně podrobně ofiko sepsaný, aby se pokud možno nedalo nic napadnout... Koneckonců už posledních pár let se pokaždé u Oscars spekuluje, jestli ta diverzita teda je nebo není ok a jestli někdo dostal nebo nedostal cenu právě kvůli tomu, tak teď to je aspoň jednoznačně definovaný a tímpádem potenciálně víc fér, když každej ví, podle jakejch pravidel se hraje a není to založený jen na momentální náladě v porotě/společnosti/kdekoli.

No já než se vyžvejknu, tak už to dzizisketa stihla stručnějc. :)

Offline Garfie
28261 příspěvků moje polička 09. zaří 2020 13:52

Karoleena dzizisketa Asi jo, mně osobně to přijde zbytečný, ale ok. 

Offline Kokoska
34405 příspěvků moje polička 09. zaří 2020 17:35

dzizisketa promin, ale spis to je tak, ze ktera soutezici nema v pribuzenstvu nekoho se zelenyma ocima, nemuze kvuli tomu vyhrat.

Offline crazydaisy
2667 příspěvků moje polička 09. zaří 2020 18:07

A co filmy, kde jsou všichni tvůrci černoši? Těch se to taky týká?

Offline Krehutka blogger
3528 příspěvků moje polička 09. zaří 2020 18:54

Tak jinak: americká filmová akademie, jako nestátní organizace, jejíž členy tvoří převážně profesionálové z různých oborů souvisejicich s filmových průmyslem, si u jedné z kategorií, za které udílí ocenění, dovolila upravit pravidla v souladu s tím, jak cítí své poslání a co hodlá podporovat. Nic víc. K cenzuře filmové produkce nemá legitimaci. Tvůrci si stále mohou točit, co chtějí a na co seženou peníze a svobodně si mohou vybírat své spolupracovníky. Dokonce za to mohou dostat i cenu Oscar. Pokud nesplní dané podmínky, nebude to však cena za nejlepší film. 

Offline Krehutka blogger
3528 příspěvků moje polička 09. zaří 2020 18:54
Offline coralline
2297 příspěvků moje polička 09. zaří 2020 19:45

Mě by zajímalo, jak se to bude ověřovat. Jak někomu dokážete, že není homosexuál? Bude se kontrolovat, s kým spí? Nebo co lidi smíšenýho původu? Budou dokládat rodokmen, že mají x % černošskýho původu? A kolik % bude stačit, aby se směl cítit černochem/Asiatem/indiánem?

Offline jinx
9427 příspěvků moje polička 09. zaří 2020 19:53

Karoleena Krehutka  diky za realisticky pohled, radost to cist. 

Offline viktorka_od splavu
49114 příspěvků moje polička 09. zaří 2020 20:53

já si tu jen tak lehce odložím...

aby nám smyčcový kvartet tvořili tři faraři a jeden seminarista buržoázního původu, tak to kurva ani omylem

Offline barbucha blogger
35485 příspěvků moje polička 10. zaří 2020 09:17

viktorka_od splavu 

Přesně

Taky patřím k ročníkům, který - po zkušenostech z minulýho zřízení -  tohleto všeliký kádrování dost těžko snášej.